Sneeuwval zorgt voor overlast | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Sneeuwval zorgt voor overlast

t-jfa_111De hevige sneeuwval die sinds zaterdagnacht in ons land valt zorgt in de regio Haaglanden voor behoorlijke overlast.

Ondanks dat de gemeentelijke en provinciale diensten er alles aan doen om met strooiwagens en sneeuwschuivers wegen en fietspaden berijdbaar te houden, heeft het verkeer ernstige hinder ondervinden van de sneeuwval en lage temperaturen.

De bussen en trams van de HTM reden niet. Volgens een woordvoerder van de HTM was het niet veilig om bussen te laten rijden. Door de sneeuw waren de wissels vast gevroren, waardoor ook trams en voertuigen van de RandstadRail niet konden rijden.

Op de snelwegen rondom Den Haag lag zondag overdag ook veel sneeuw. Het verkeer reed dusdanig langzaam dat de matrixborden inschakelden. Ook de lokale wegen lagen vol met sneeuw waardoor gevaarlijke situaties konden ontstaan.

Het KNMI heeft om 10:30 uur zondagochtend een weeralarm afgegeven en de ANWB raadde mensen aan om niet de weg op te gaan als dit niet nodig is. Spoorwegbeheerder ProRail had een negatief reisadvies uitgegeven voor treinreizigers. Rijkswaterstaat had een verkeersalarm afgekondigd.

Voor wat betreft incidenten in de regio is het meegevallen. De brandweer Den Haag werd zondagochtend naar het Lorentzplein gestuurd voor een tram die uit de rails gelopen was. Met behulp van de grote kraan is deze weer in de rails geplaatst. In Delft vond op de Kruithuisweg een ongeval met beknelling plaats. Op de Noordweg (Wateringse Veld) raakte een auto te water, maar de bestuurder daarvan kon zelfstandig de auto verlaten.

Rond 15:00 zondagmiddag werd 'GRIP-1' afgekondigd. Dit zorgt ervoor dat er overleg opgestart wordt tussen de diverse hulpverleningsdiensten onderling; en tussen de hulpverlenende instanties en de gemeente. Directe aanleiding is het feit dat met name ambulances niet meer overal konden komen; en de hulpverlening op sommige plekken in de regio dus in gevaar kwam.

De temperatuur is zondag aan het einde van de middag een paar graden boven nul. Naar verwachting houdt het even na 16:00 op met sneeuwen.

De politie adviseert om waar mogelijk niet de weg op te gaan; en bruggen en viaducten (inclusief het Prins Clausplein) te mijden.

Update donderdag:

Van de HTM rijden alle tramlijnen, met uitzondering van de lijnen 8 en 10. Lijn 1 rijdt een aangepast traject. Deze rijdt nl. vanaf de halte 'Bierkade' over de route van tram 15 naar het Rijswijkseplein via de  Rijswijkseweg en volgt vanaf 'Broeksloot' de eigen route naar Delft Tanthof. (V.V.)

Van de RandstadRail rijden de lijnen 3 en 4 gewoon.

Alle bussen van HTM, Veolia en Connexxion rijden.

Video: Marco Ferwerda
{flv}20091220b|724|426|false{/flv}

Foto's: Ricardo Bonsang, Tim de Kleyn, Ron Pietersen, Sander Paardekooper en Koos de Vreede

Station Hollands Spoor; er rijden geen treinen (zondag 20 december)

w-sneeuw_den_haag_2009_029

Straten in Zoetermeer

2009-12-20-r008

2009-12-20-r012

2009-12-20-r013

2009-12-20-r019

2009-12-20-r065

2009-12-20-r058

Straat in Wateringen

tkdsc_7030

Op de Noordsingel in Leidschendam zorgde sneeuw op de hoogte-sensoren voor veel overlast. Door de sneeuw dacht het systeem dat er een hoog voertuig voor de kruising met de N14 stond en zette de signalering aan en de verkeerslichten links- en rechtsaf richting de Sijtwendetunnel op rood.  Automobilisten reden na een aantal minuten door rood, wat met de sneeuw op de rijbaan weer gevaarlijke verkeerssituaties opleverde. De verkeerslichten hebben minimaal een half uur op rood gestaan. Er stond een lange file vanaf winkelcentrum Leidsenhage.

img_1403

Ook de hulpdiensten moeten de weg op door de sneeuw

w-jfa_110

w-jfa_111

Een winters Den Haag

w-sneeuw_den_haag_2009_034

De sneeuwval brengt ook vertier: sneeuwpop van 2,5 meter hoog in Wateringen

tkdsc_7087

Sneeuwpret op het Arenaveld in Leidschenveen

img_7701_sm

Een Haagse sneeuwpop op de Antheunisstraat in het Laakkwartier

img_1412


Ook raakte sommige brandweervoertuigen helemaal ingesneeuwd ...

w-_mg_1271

w-_mg_1278