Vrijspraak voor agent die Rishi doodschoot | Regio15.nl
DutchEnglish

Vrijspraak voor agent die Rishi doodschoot

20121124-hollandsspoor-kopt-DSC 8700Den Haag - De politieagent die op de vroege morgen van 24 november de 17- jarige Rishi doodschoot, is vrijgesproken van verdere rechtsvervolging.


Op de vroege morgen van zaterdag 24 november kreeg de politie een melding dat er een bedreiging had plaats gevonden op Station Hollands Spoor. De politie ging met meerdere eenheden ter plaatse. Op het spoorplatform troffen agenten een man aan die voldeed aan de beschrijving van de verdachte.

Bij het aanspreken van deze verdachte, stak hij zijn hand in zijn jas en rende weg. Na meerdere vorderingen om te blijven staat, schoot een van de agenten. Deze kogel raakte Rishi in de nek. Hij overleed vrijwel meteen.

De Haagse rechtbank bepaalde maandagmiddag dat de politieman niet vervolgd wordt voor moord of doodslag. 'Er is geen enkel bewijs dat de agent Rishi opzettelijk wilde doodschieten', aldus de rechter. 'Er was sprake van gevaar voor de maatschappij, namelijk een vuurwapengevaarlijke verdachte. Dat neemt niet weg dat de kans op een fout schot aanmerkelijk was.'

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden gevraagd om ontslag van alle rechtsvervolging. Volgens officier van justitie Wouter Bos liep de agent iets te snel op het moment dat hij schoot, maar kan hem niet worden verweten dat hij niet eerst een rustige stabiele houding heeft aangenomen.

De agenten dachten dat Rishi een vuurwapen had, Rishi zette het op een lopen toen ze hem wilden aanhouden en greep naar zijn jaszak. 'Dat vergroot de urgentie om te handelen', aldus de officier van justitie twee weken geleden. 'Door Rishi's optreden is een keten van gebeurtenissen in gang gezet die uiteindelijk leidde tot zijn noodlottige overlijden', zei de officier van justitie twee weken geleden.

Archiefvideo: Ferrie van der Geer en Rene Hendriks

Archieffoto's: Robert Jonhson

DSC 8550

DSC 8680-1

DSC 8729-1