Brutale krakers voor derde keer terug | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Brutale krakers voor derde keer terug

Den Haag - Zaterdagmiddag is er opnieuw een kraker uit het pand aan de Weteringkade gehaald.


Vrijdagochtend werden er negen krakers aangehouden door de politie. Enkele uren later stonden de krakers weer buiten en hebben ze opnieuw het pand gekraakt. Ze zouden de aanwezigen huurders hebben bedreigd met geweld. 

Vrijdagavond waren de krakers terug. Er werden toen vijf aanwezigen personen uit het pand gehaald en aangehouden. De politie heeft de krakers die vrijdagavond zijn aangehouden vermoedelijk alweer vrijgelaten. Enkele aangehouden krakers waren zaterdag weer aanwezig bij/in het pand.

Volgens de eigenaar, die anoniem wil blijven, heeft het Openbaar Ministerie (OM) de zaken tegen de krakers geseponeerd. Hij gaat daarom een procedure starten met de klacht tot niet vervolging (artikel 12 Sv).

Zaterdagmiddag werd er opnieuw een kraker aangetroffen in het pand. Deze persoon is door de politie het pand uit gehaald. De huurders zijn inmiddels uit angst vertrokken.  

In het pand zou de eigenaar een kruisboog hebben aangetroffen en meer dan 30 (!) laptops. De laptops zijn vermoedelijk van diefstal afkomstig. 

Albert-Johan Faas, een van de krakers, laat per e-mail aan de redactie van deze website weten dat het verhaal volgens hem toch anders in elkaar steekt:

"
Donderdag 18 junie hebben we een kraakbrief laten stempelen bij het OM en vervolgens 1 copy naar de eigenaar dhr Prins, 1 copy naar politieburo Hoefkade en een copy voor het OM zelf.
Dus op die dag hadden we huisrecht gecreeerd en alle betrokken partijen ingelicht.
In het bewuste pand stond op dat moment niemand ingeschreven de electra was afgesloten en de hoofdkraan van het water stond dicht en bij het open draaien daarvan ondekten we dat er ergens lekage was wat we verholpen hebben, natuurlijk hadden we op dat moment ook alle sloten al vervangen maar miste nog een ding: onze spullen
er stond wel een hoekbank een wasmachine en buiten stond een droger samen met een stuk of wat verroeste kinder fietsen binnen lagen er ook een aardige doos vol met nederlandstalige boeken en wat vrouwenkleding lag verspreid over de vloer samen met wat kinderkleding en schoenen en het was duidelijk dat er al enige tijd niemand meer geweest was
De Spaarnedwarsstraat nummer 1 was helemaal leeg van spullen en was te bereiken via de woning aan de Weteringkade 113.

Onze spullen konden we pas dinsdag 23 junie ophalen van Maanplein 110 gebouw 12 waar we eerder woonachtig waren maar ontruimd werd nadat er een brandje was geweest.
Dus vanaf die 23ste junie zijn we bezig geweest om onze spullen te verhuizen vanuit Maanplein 110 naar de Weteringkade 113 tot en met Donderdag de 25ste al stonden de meeste spullen nog wel in de achtertuin en dan staat vrijdag ochtend de politie voor de deur en een mede kraker vraagt of ik met 'm mee wil gaan om met de politie te gaan praten. met de politie viel niet te praten en werden we gearresteerd in eerste instantie voor inbraak en daarna werd het voor huisvredebreuk en zelf heb ik in een politiecel vertoeft van omstreeks 10u s'morgens tot dat ik om 2130u weer op straat gezet werd (de zaak was geseponeerd) hoorde ik later toen ik weer terug was in het pand op de Weteringskade (hou kwam ik binnen?? de deur was open) na een half uurtje viel de politie het pand weer binnen en ik zat net op de wc. wederom zijn er toen 5 medekrakers weer opgepakt en samen met 3 anderen waren we niet gezien door de politie en zijn in het pand achter gebleven toen de politie met 5 arrestenten er weer vandoor gingen zelf heb ik zo'n 2½ uur op de wc vertoeft mede omdat die deur nogal klemde en niet geheel geruisloos open ging. later die nacht kwam ik binnen een agent tegen die mij vroeg wat ik daar deed en hoe ik binnen gekomen was, mijn verhaal werd niet gelooft.

D'r gingen enkele dagen overeen voor dat we onze spullen uit het pand en achtertuin mochten halen en alles wat in de achtertuin stond heeft al die dagen in de regen gestaan, m'n zorgvuldig verzamelde spullen wat grotendeels uit electrische aparaten bestaat kan ik grotendeels weggooien.

En dankzij die foto op de Spaarnedwarsstraat 1 met de bovenkant van dat muurtje met die platgeslagen punten zagen we voor het eerst dat er plat geslagen punten waren (helaas is de suggestie gewekt door de gemaakte foto dat wij de "brutale krakers" daar verantwoordelijk voor zijn geweest.

En nog even over het geschreven stukje dat we voor de 3de keer geprobeerd hebben het te kraken vanwege 1 medekraker die al die tijd het pand niet uitgeweest is.

Dus beste [..] als je nu nog steeds achter je artikel staat over die "brutale krakers" dan heb je het niet helemaal begrepen wie er nu "brutaal" is geweest

Zou ik daarmee de eigenaar en die zogenaamde huurder (die we absoluut niet bedreigt hebben) bedoelen die met valse verklaringen de politie aan hun zijde heeft gekregen
en dus ook geen anti kraak pand was

"

Video en foto's: Daan van den Ende 

n9lgtz.JPG

bi39Xb.JPG

Eyzi2s.JPG

x0uR0I.JPG

dIG8MF.JPG

cRF3PZ.JPG

DIfz0w.JPG