Aanhouding voor fabriceren vuurwerk | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Aanhouding voor fabriceren vuurwerk

wen-vuurwerk-thumbDen Haag - De politie heeft een 47-jarige Hagenaar aangehouden die in zijn woning vuurwerk fabriceerde.


Politieagenten ‘in burger’ surveilleerden maandagavond 27 december in de Haagse wijk Transvaal. Zij waren in de aanloop naar oud en nieuw extra alert op mensen die vuurwerk afstaken of brandbare materialen verzamelden. Omstreeks half negen betrapten de agenten twee mannen die op een veldje projectielen afschoten.

Zij maakten daarbij gebruik van een metalen lanceerinstallatie, een zogenoemd mortier. Op de plaats waar de projectielen werden afgestoken, was de sneeuw volledig gesmolten. Ook zagen de agenten een ondiepe krater met een doorsnee van ongeveer een meter. Beide mannen werden hierop aangehouden. Het bleek te gaan om Hagenaars van 31 en 47 jaar.

Kruit
Later op de avond doorzochten politieagenten samen met explosieven-experts van Politie Haaglanden en de Explosieven Opruimings Dienst Defensie de woningen van beide mannen. In de woning van de 31-jarige troffen zij niets aan. In de woning van de 47-jarige man, een etagewoning aan de De La Reyweg, ontdekten zij materialen om vuurwerkbommen te maken. Naast tal van kokers en andere omhulsels, ontdekten agenten in een balkonkast ongeveer een kilo aan kruit en andere zogenoemde pyrotechnische stoffen. Deze kast was ingericht als laboratorium waar vuurwerk werd geproduceerd.

Ontruimen
Omdat er geen direct explosiegevaar was, werd besloten om de woning af te sluiten en deze dinsdag te ontruimen. Dinsdag zijn politieagenten samen met experts van de EODD en het Nederlands Forensisch Instituut de hele ochtend bezig geweest met het leeghalen van de woning. Tijdens de ontruiming werden nog eens twee mortieren aangetroffen, waarmee projectielen konden worden afgevuurd.

Vernietiging
Het EODD heeft de grondstoffen afgevoerd en op het Haagse zuiderstrand tot ontploffing gebracht. Beide mannen zitten nog vast op verdenking van overtreding van de Wet Wapens en Munitie. Ook wordt hen verweten dat zij met de opslag van de grondstoffen voor vuurwerk en het afschieten van de projectielen hun omgeving ernstig in gevaar hebben gebracht.

De 47-jarige man wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, de 31-jarige zal in vrijheid worden gesteld.