De VOA heeft twee soorten medewerkers:

– ‘gewone’ politie ambtenaren; in het bezit van een politie diploma
BOA‘s: burgers met bepaalde beperkte opsporingsbevoegdheden

img_0278

In het geval van de VOA zijn de BOA’s burgers die allemaal een specialistische opleiding van in totaal 4 jaar doorlopen. Deze opleiding kost zo’n 65.000 euro (exclusief uren en salaris); een forse investering in kennis dus. Na verloop van tijd kiezen de analisten dan vaak ook nog voor een specialisatie ‘er bij’.

Bij VOA Haaglanden zijn 13 analisten werkzaam. Elke analist heeft (naast de basistaken) dus zijn eigen specialisme. Zo is er één analist die bijvoorbeeld alles weet van shovels en draglines, terwijl een ander weer gespecialiseerd is in bijvoorbeeld brommobielen. Naast deze 13 analisten functioneert er één persoon als technisch tekenaar. Alle medewerkers beschikken over een ‘groot rijbewijs’ om ze in staat te stellen ongevallen met vrachtwagens en bussen te kunnen beoordelen.

De analisten werken in ploegverband, waarbij de diensten als volgt zijn verdeeld. De vroege dienst werkt van 07.00-16.30 uur, de late dienst van 13.30-23.00 uur en tussen 23.00-07.00 uur geldt een piketdienst. Dat wil zeggen dat een aantal personen dienst heeft op oproepbasis en dus, indien nodig, zich vanuit huis met het voertuig richting plaats ongeval dient te begeven. Zij worden vanaf huis opgeroepen via het P2000 alarmeringsnetwerk.

De technisch tekenaar houdt zich bezig met het verwerken van de ter plaatse gemaakte foto’s. Hij onthoekt de foto’s met speciale computerprogramma’s tot een plat vlak en maakt er vervolgens een situatietekening van.

dsc_1321

Terug naar inhoudsopgave