Nuclear Security Summit in Den Haag

KOP 0916t-IMG 0898Den Haag - Op maandag 24 en dinsdag 25 maart werd in het World Forum in Den Haag de Nuclear Security Summit (NSS) gehouden. Een topoverleg met meer dan 50 regeringsleiders vanuit de hele wereld.


Dit item bestaat uit meerdere delen. Klik onderstaande links voor meer informatie:

Veiligheidsmaatregelen Verkeershinder Alle regeringsleiders Bijzondere voertuigen Demonstraties

 

De Nuclear Security Summit is een tweejaarlijks overleg tussen 's-werelds regeringsleiders met als onderwerp de wereldwijde terrorismebestrijding. Een van de grotere dreigingen voor de wereldwijde veiligheid is nucleaire terrorisme, kortweg het gebruik van wapens op basis van radioactief materiaal, zoals vuile bommen.

Dit overleg was het derde overleg, na de conferenties in Washington (Verenigde Staten in 2010) en Seoel (Zuid-Korea in 2012). Den Haag organiseerde in 2014 de NSS op verzoek van de Amerikaanse president Barack Obama. In het World Forum werd twee dagen lang door de regeringsleiders overleg gevoerd, waar zij dinsdag na de vergadering de slotverklaring van het gevoerde overleg hebben aanvaard.

De top kostte de Nederlandse belastingbetaler veel geld, en het zou het land op met name maandag en dinsdag veel verkeersoverlast bezorgen. Gelukkig is deze verwachte drukte uitgebleven. De top zorgde ervoor dat het westen van het land overspoeld werd door een grote groep politie, militairen en medewerkers van inlichtingen- en veiligheidsdiensten. En er reden bovendien allerlei bijzondere voertuigen rond.

w-IMG 0906

w-IMG 9141

Voor de Haagse burger had de internationale top in het gebouw van het World Forum aan de Johan de Wittlaan veel voeten in de aarde. Wijken waren afgesloten, grote doorgaande wegen werden afgegrendeld en het was onmogelijk om van dichtbij een blik te werpen op het World Forum. Vanaf begin maart waren de beveiligingsmaatregelen zichtbaar; in de omgeving van het World Forum waren betonnen en metalen afsluitingen en hekken geplaatst. Vanaf vrijdag 21 maart was de directe omgeving van het World forum afgesloten voor al het (doorgaande) verkeer; alleen voetgangers, fietsers en geaccrediteerd motorverkeer hadden toegang.

w-DFW 6975-1

Voor en tijdens de top waren grote wegen zoals de Johan de Wittlaan, President Kennedylaan, Scheveningseweg en Eisenhowerlaan afgesloten. Ook wegen die vanaf vliegvelden en hotels, waar regeringsleiders en delegaties verbleven, naar het World Forum leiden, zoals de Hubertustunnel, N14, A4, A44, A12 en A13, waren slecht tot niet bereikbaar, zeker tijdens begeleidingen van delegaties ('transportjes' in vaktermen geheten).

w-IMG 1015

Het afgesloten gebied in de directe omgeving van het World Forum werd door specialisten van politie, Koninklijke Marechaussee en Defensie gecontroleerd op de mogelijke aanwezigheid van verdachte voorwerpen, zoals bommen of heimelijk geplaatste camera's. Met speurhonden van diverse eenheden (binnen- en buitenlands) zijn kamers, auto's, gebouwen, putten en riolen gecontroleerd. Ook langs de snelwegen en op andere plekken langs de route waren alle kasten waar regelapparatuur in staat opgesteld, gecontroleerd op de aanwezigheid van bommen en daarna verzegeld. Bij deze werkzaamheden zijn ook politiecollega's uit het buitenland (waaronder Duitsland) ingezet.

w-DFW 6981-1

w-FOTO2012

Hoewel het geheel niet zo zeer een directe link met hulpverlening heeft, was dit een dusdanig uniek evenement waaraan ook hulpverleners massaal hun medewerking verlenen, dat Regio15 de afgelopen dagen waar nodig aandacht aan de NSSheeft besteed.

Dit item bestaat uit meerdere delen. Klik onderstaande links voor meer informatie:

Veiligheidsmaatregelen Verkeershinder Alle regeringsleiders Bijzondere voertuigen Demonstraties

 

w-DSC 0124

w-DSC 0034edit

w-DSC 0064edit

w-DSC 0071edit

w-DSC 0084edit

w-DSC 0115edit

w-DSC 0154edit

w-DSC 0176edit

w-DSC 0195edit

w-DSC 0302edit

w-DSC 0312edit

w-DSC 0330edit

w-DSC 0351edit

w-IMG 2111

w-IMG 2117

w-IMG 3111

w-IMG 3115

w-IMG 3246

w-IMG 3283

w-DSC 0002edit

w-NSS-1

Een compilatievideo van meerdere dagen ten tijden van de NSS in Den Haag:

Video: Sander Paardekooper, Danny Botman en Ron Pietersen

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Dit item bestaat uit meerdere delen. Klik onderstaande links voor meer informatie:

Veiligheidsmaatregelen Verkeershinder Alle regeringsleiders Bijzondere voertuigen Demonstraties