7. Soms zit het mee ....

.... en soms zit het tegen .... maar ik blijf voor de eerste optie gaan !!!

In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat het me soms te lang duurt dat die pieper afgaat; ondanks dat het voor een ander over het algemeen "ellende" betekend als de Brandweer moet komen helpen, maar voor diegenen die hier hun werk van hebben gemaakt .... 
Soms hebben we van die klussen die je bijblijven ....
Afgelopen zondagmiddag nog; ik lig heerlijk op bed om de nachtdiensten voor te bereiden (of was het toch mijn schoonheidsslaapje dat me heel hard het bed in riep ???) als de pieper weer eens gaat.
Ik ben een heel eind onderweg naar mijn derde droom maar die moet fff wachten nu ik daar wreed uit wakker getrild word: 19-04-15 15:28:34  P 1 Ass. ambu (VK: 1) Zwetkade Noord/Dorpskade WTN 6830
Zoals gebruikelijk snel mijn yoghurtbroek en sokken in geschoten en onderweg richting kazerne. Op zulke tijden in het weekend weet ik bijna zeker dat ik niet op de TS zal zitten, maar ik sta inzetbaar en ik heb er al een uurtje of drie slapen opzitten ....
Aangekomen op de kazerne wordt mijn vermoeden weer bevestigd: ik ben net niet op tijd om met de TS mee te kunnen richting de Zwetkade (die rijdt net de hut uit), maar loop ik rustig naar de ruimte waar de namen genoteerd worden van degenen die opgekomen zijn zonder ingezet te worden.
Ondertussen horen we de bevelvoerder zich inmelden bij de MKB en vragen wat er loos is op de Zwetkade. Het volgende verhaal horen we terug van de MKB: Er zijn drie personen aangetroffen in een boot op de Zwet en het vermoeden is dat er een behoorlijke concentratie CO hangt/heeft gehangen, want het ziet er slecht uit .... er staan meerdere ambulances ter plaatse en de politie blijft met vla-vlu daarheen scheuren ....
We kijken elkaar aan en weten dat dit nog wel eens een vervelende afloop kan krijgen !!!
Het is ondertussen stil geworden over de mobilofoon, maar van alle kanten horen we sirenes loeien en zelfs de traumaheli komt aanvliegen .... Dit is goed fout !!!
De bevelvoerder meldt aan de collega's op de Meldkamer Brandweer dat hij daar 3 overleden personen heeft aangetroffen en dat de politie en de ambulancedienst het verder overnemen. Zij melden zich zo dadelijk weer inzetbaar, na nog wat hand- en spandiensten te verrichten.
Wij zetten alvast een bakkie koffie voor een nabespreking: 3 dodelijke slachtoffers tijdens 1 inzet ....
De terugkomst van de TS laat even op zich wachten, maar dat geeft de koffie de tijd om goed door te lopen en ons om wat voorbereidingen te doen.

Als de TS terug de kazerne inrijdt, zijn net mooi klaar en vangen we de collega's op met de gebruikelijke kreet: "Bakkie ???" Daar hebben de meesten wel zin in en we duiken de instructieruimte in en ik schenk koffie terwijl de collega's hun verhaal doen. Al met al blijken er een hoop vraagtekens rond deze uitruk te zijn en die worden voorlopig nog niet weggenomen. De politie heeft daar een PD gemaakt (Plaats Delict) en er zullen diverse onderzoeken en secties gedaan worden naar de omstandigheden en de lichamen van de slachtoffers.

Als een ieder zijn verhaal heeft gedaan, gaan we weer richting huis. Ik denk niet dat ik nog ga slapen; het is ondertussen half vijf geweest en slapen doe ik toch niet meer .... ik ga het avondmaal bereiden Wink en daarna (een paar uur later) naar de nachtdienst !!!

Met dat ik het Prins Clausplein op rij, zie ik boven Leidschenveen en Zoetermeer een aantal wensballonnen omhoog gaan en exact op dat moment komt op het radiojournaal dat de 3 slachtoffers van afgelopen middag woonachtig waren in Leidschendam en Zoetermeer ..... Sterker nog 2 van de 3 waren broers .... Je zal het bericht thuis krijgen .....

De nachtdiensten waren niet om over naar huis te schrijven, laat staan om op Regio15 te delen, dus daar kan ik kort over zijn: Ik ben er weer klaar mee voor deze cyclus !!! Weekend !!!

Blijft altijd een grappig iets om de 'doorgesneden burger ....' uit te leggen dat je op dinsdagochtend je weekend in duikt, maar ik doe het graag en veel. Nog wel, want per 1 juli ga ik meedoen aan een pilot binnen de MKB om met een ander rooster te gaan werken.
Een soort van flexrooster waarbij de diensten ingepland worden en niet meer in de vaste cyclus van 2 x vroeg, 2 x laat en 2 x nacht voorbij schuiven ..... Ik ben erg benieuwd hoe dat voor mij gaat uitpakken !!! Ik moet er eigenlijk niet aan denken dat het gaat veranderen, maar heb me juist bewust aangemeld om mee te doen hieraan; als ik geen ervaring met het nieuwe roosteren heb, vind ik dat ik er ook geen mening over kan hebben !!! Zelf eerst maar eens ondervinden. Ik hou je op de hoogte.

Donderdag .... nog niet zolang geleden stond de donderdag garant voor minimaal één uitruk en ging het over diverse Whatapps nadat de pieper gegaan was al het korps rond: .... Het is tenslotte donderdag .... Maar ik geloof dat we met 2015 een heel ander jaar zijn ingeslagen, waarbij resultaten uit het verleden geen garantie meer bieden voor het heden, laat staan voor de toekomst .... Maar wie weet is de ommekeer in zicht !!! Misschien zelfs vanaf vandaag al ....
Samen met een goede vriend/collega loop ik 's middags op de kazerne om een bakkie te doen en weer eens fff lekker bij te kletsen, als we op de portofoon een OMS-melding horen binnenkomen voor de TS van Laak ..... Yup, dat denken wij ook: Lekker boeiend .... totdat we horen dat er opgeschaald wordt naar MiddelBrand .... Zomaar uit het niets; je verwacht het niet hè !!!
We gaan iets rechterop zitten en zijn benieuwd of deze melding nog verder opgeschaald wordt, want het is immers binnen het inzetgebied van de AB6882. En nu we het toch over "niet verwachten" hebben .... Er wordt met spoed om een HV met waterstofzuigers gevraagd ....
Nu veren we op en luisteren nog beter, want we hebben hier in onze hut namelijk 2 grote waterstofzuigers staan .... 'Broodroof' noemen ze dat in vaktermen !!! Maar we begrijpen dat de HV van Leidschendam-Voorburg om de hoek zit en dat maakt het wel weer acceptabel. Totdat we een minuut of 10 later de OvDB met spoed om nog meer waterstofzuigers horen vragen .... We kijken elkaar aan, lopen naar het internetrooster in de uitrukhal en zien dat mijn collega de chauffeur van de AB6882 gaat worden; er blijft dan nog 1 chauffeur-pompbediener over die dan op de TS  gaat als er voor een ander incident gealarmeerd wordt. En aangezien het een prio 1 melding is .... 23-04-15 14:29:49  P 1 (waterstofzuiger) Gebouwbrand onderwijs (middelbrand) (VK: 26) (middel HV) (keuken) Haagse Hogeschool Johanna Westerdijkplein 75 DHG 6882 Daar is de melding aan de broekriem al .... kruip ik ook in mijn pak en sleuren we de rolcontainers met de waterstofzuigers de AB6882 in. Fff snel nog wat drank en koeken mee en dan vertrekken we met (zoals dat zo klinisch in de brancherichtlijnen wordt omschreven) Optische- en Geluids Signalen ....

Eenmaal veilig bij de Haagse Hogeschool aangekomen, worden we door de MOB-piloot opgevangen en gewezen waar we de stofzuigers heen kunnen brengen. (de MOB is de Motor Ondersteuning Brandweer). Onderweg zien we diverse bekende collega's en schudden we uiteraard elkaar even de hand; die babbel komt straks wel .... eerst dat zwembad leegpompen daarboven !!!

Op de 5e etage is brand ontstaan dat door de sprinklerinstallatie is gedoofd .... En als we de ravage zien die de leeggelopen sprinklerleiding heeft veroorzaakt, begrijpen we gelijk waarom de waterstofzuigers bij een brand gealarmeerd werden !!! Kanonne, wat een bende daar zeg !!!

De HV en de technische dienst van de Haagse Hogeschool hebben ook al hun waterstofzuigers ingezet, maar hier is sprake van een Zeer Grote Waterstofzuigerinzet !!! Alles bij elkaar 5 stuks en nog zijn we dik een uur aan het zuigen en soppen .... 3 lokalen onder water en het gelukkig heel zwart, dood water .... Wat een lucht .... wat een water .... Maar gelukkig hebben we een hoop gezellige collega's die lekker mee soppen en de dames van de catering voorzien ons van een blikje drinken .... Toppertjes, allemaal !!!

Rond half vijf zijn we weer terug op de kazerne en spuiten we de waterstofzuigers fff schoon en hangen we onze pakken te drogen .... Ik ga naar het afscheid van collega Jan Bonsang op het hoofdbureau van de Veiligheidsregio Haaglanden aan de Dedemsvaartweg. Gelukkig blijft Jan mij en alle andere collega's van de VRH nog ondersteunen vanuit het TCO (= Team Collegiale Opvang) en zie ik hem met regelmaat voor bijscholing, overleg of een inzet van dit team.
Eerst even mijn 'hoop laten varen' en dan op het fietsje naar .... 23-04-15 16:50:30 P 1 Stank (Soort lucht: koolmonoxide/CO) (VK: 2) Parijsplein DHG 9591 6830 .... hallo zeg; ik ben net klaar ....

Blij dat ik hier uit die kazerne zo weg kan .... Ik heb medelijden met de collega's die te laat voor de TS komen .... Ik heb me daar net toch een Middel OGS neergelegd ....
Goed, pak aan en in de TS alvast maar omhangen .... ademlucht kan geen kwaad .... En wie kruipt er naast me ??? Inderdaad mijn maatje van de inzet net met de AB6882 !!!
Als de TS vol zit, gaan we "vla-vlu" richting Wateringseveld om daar de parkeergarage te inspecteren op mogelijke CO-luchten.

Er hangt wel een hele nare lucht, maar die komt van de strepen en pijlen die ze op het wegdek hebben geschilderd en als we verder de ondergrondse parkeergarage in wandelen, loopt de meegenomen CO-meter al vlotjes op richting de 20 ppm.
Gelukkig heeft de politie de garage afgesloten en iedereen naar buiten laten gaan .... dus kijken we iedere auto voor de zekerheid maar even na en warempel .... waarom verbaasd het ons niet .... er zit nog iemand in zijn auto te gapen .... Deze meneer maar op ons beste steenkolenduits gemeld dat hij de parkeergarage beter kan verlaten als zijn gezondheid hem lief is. Hij snapt er niet veel van, maar gaat wel naar boven.
We sjokken de hele garage door en de maximaal gemeten waarde blijft op 20 ppm hangen en als we weer bovengronds zijn, heeft de beheerder van deze toko zich gemeld. Ook de OvDB is ter plaatse en we geven één en ander door. Na nog een klein half uurtje gaan we weer terug richting kazerne ..... Situatie stabiel, wij weer inzetbaar.

Als ik naar de tijd vraag weet ik het antwoord al .... te laat om nog naar het afscheid van Jan te gaan ..... grrrr !!! Het is nu rond half zes en eer dat ik me opgefrist heb en bij de afscheidsreceptie ben, kan ik waarschijnlijk net de laatste vaat in de afwasmachine stoppen ....
Maar goed; binnenkort zullen we elkaar vast wel even spreken en daarnaast: gelukkig hebben we de foto's nog via de diverse multimedia.

Over de oefenavond van vandaag kan ik kort zijn: geen reet gedaan .... dat wil zeggen, qua oefenen dan. Vanavond is de jaarlijkse ledenvergadering
Op zich ook wel eens lekker om een avondje vroeg thuis te zijn na een oefenavond .... Over het algemeen is het niet voor half twaalf dat ik pas thuis ben (uiteraard niet als ik de volgende dag een vroege dienst heb !!!).

Mooi, dat was ie weer voor deze keer.
Hopelijk snel weer wat leuks en nieuws te melden vanaf beide fronten zeg maar.
Tot die tijd: het ga je goed !!!

Peet.