Weblog Peter Smit week 46 - 2011.

Maandag 14 november 2011. Late dienst.

Daar zit je dan met je goeie gedrag. Totaal geen zin om te gaan werken, maar anderzijds weet je dat het ook wel een lekkere afleiding kan zijn en zo gedwongen wordt om je gedachten even te verzetten en met andere zaken bezig te zijn ........ maar of dat gaat lukken .........

Even terugkomend op wat ik gisteren schreef over mijn maatje Jan.
Afgelopen maanden is hij continue in gevecht geweest met de ziekte kanker. Het begon begin dit jaar als lymfatische leukemie, daar kwam botkanker overheen en daardoor heeft hij heel veel behandelingen ondergaan zoals chemotherapie, bestralingen, onwaarschijnlijk veel en verschillende soorten medicijnen, beenmergtransplantatie, quarantaine, enzovoorts enzovoorts.
Zelf heb ik geprobeerd om iedere week even bij hem langs te gaan, zowel thuis als in het ziekenhuis, en om er even voor hem te zijn. Liesbeth heeft regelmatig voor zijn gezin gekookt en daar in huis het huishouden gedaan om ze zoveel mogelijk vrijheid te geven om bij elkaar te zijn en ze zo werk uit handen te nemen.
De laatste weken kon ik helaas, vanwege mijn griepje (wat stelt dat dan eigenlijk nog voor ???) en met name mijn aanhoudende verkoudheid, niet veel bij hem langs en daardoor had ik hem tot vorige week, waarin hij weer naar het LUMC in Leiden moest omdat hij steeds zieker werd, niet gezien.
Anderhalve week geleden hebben ze Jan moeten sederen om hem te kunnen beademen ......... Zijn longen zitten ook vol met littekens en zijn niet meer in staat om zelfstandig hun werk te doen. Vandaar dat ik helemaal blij was dat ik afgelopen zondag naar hem toe kon. Ondanks dat hij niet aanspreekbaar was, maar er zijn voor zijn vrouw, kinderen en familie en net zo goed om zelf even bij hem te zijn, deed me erg veel.
Vooral in het begin heb ik veel verdriet gehad, maar nu is de emotionele achtbaan in volle hevigheid geopend. Hoop en vrees wisselen elkaar af. Onze kinderen, in dezelfde leeftijd als de kinderen van Jan en zijn vrouw, zijn hier net zo veel mee bezig en vooral onze oudste is vaak verdrietig om wat er met de papa van haar beste vriendje allemaal gebeurt. Wat is het dan geweldig om dit verdriet met elkaar te kunnen delen in liefde en zorg. Dat maakt de gezinsband nog sterker ....... kan dat eigenlijk nog wel ??? Nòg sterker .
Maar afgelopen zondag werd het mij wel heel erg duidelijk dat Jan zeer ernstig ziek is en dat hij mogelijk snel komt te overlijden. Hij ligt in coma en vecht letterlijk en figuurlijk voor zijn leven. Waar mogen we op hopen ??? Bidden we voor een wonder ??? Hoe snel gaat het allemaal ??? Wat nu ??? Waarom Jan ???
Man, ik blijf snotteren !!! Ik heb echt even geen babbels meer !!! Het lijkt wel of je helemaal verdoofd jezelf door het leven sleept deze dagen ....... En dan is het nog maar mijn vriend ......... Laat staan hoe zijn vrouw, zijn kinderen en zijn ouders zich moeten voelen. En wat denk je van zijn broer die donor was voor de beenmergtransplantatie ........

Ik geloof dat ik vandaag de late dienst heb gedaan ........ Er is niets blijven hangen van wat er zich heeft afgespeeld, dus zo spectaculair zal het niet geweest zijn ......... Jammer, dat dan weer wel, want een pittig incident zou op zich voor mij een welkome afleiding zijn geweest. Wie weet morgen wel

Dinsdag 15 november 2011. Late dienst en een lange, maar waardevolle nacht .........

Vanochtend met de kinderen heerlijk op de fiets naar hun school. Fantastisch weer en om daar door heen te fietsen is echt lekker !!!
Op school kom ik de vrouw van Jan tegen die me vraagt om vannacht bij Jan te waken ........ Het gaat dus echt hard  !!! Maar uiteraard wil ik dat heel erg graag en zal ik dus na mijn late dienst naar het LUMC gaan om bij Jan te zijn.
Helaas heb ik niet echt kunnen voorslapen vandaag, dus kan het zomaar een lange, zware nacht gaan worden, maar dat heb ik er graag voor over !!!
De late dienst zitten we met z'n drieën (Jahaaa, A.B. van Rijswijk is er ook weer ) en mocht het nodig zijn kan ik dus zelfs nog eerder weg. Maar laten we eerste deze dienst maar door zien te komen .......

De eerste anderhalf uur is vooral voor de collega's van Loosduinen flink aanpoten: zij gaan er vier keer uit voor een automaatje en een keer voor een gaslucht in een

portiek. De Lier gaat de ambulancedienst assisteren bij een eenzijdig ongeval en in Delft is er weer eens iemand die zichzelf voor de trein heeft geworpen. Hierop gaan de TS en HV van Delft, de TS van Den Hoorn en de OvDB-Zuid rijden. Helaas is alle hulp (uiteraard) te laat, want de strijd tussen een trein en een mens is zeer ongelijk.
Een mogelijke beknelling in Den Haag via de MKA wordt er gemeld. Wij alarmeren de TS van Laak en de HV van Rijswijk en ook de OvDB-Zuid is weer aan de beurt. Maar na vier rondjes om de aangegeven ongevallocatie moeten we helaas constateren dat we weer eens door een overbekende niet nader te noemen vloeistof zijn gesleurd ....... En daar heb ik me toch een hekel aan !!!  Welke dwaas heeft daar nu plezier in om een ambulance, drie Brandweervoertuigen en meerdere politievoertuigen met toeters en bellen in de rondte te laten rijden, puur voor de lol ???
Verder hebben we de gebruikelijke incidenten weggedraaid en zodoende schiet de dienst lekker op  en kan ik daarna naar Leiden.

 

Een nachtje met Jan doorbrengen ........ helaas op een iets andere manier dan we zouden willen, maar samen met een andere vriend hebben we het zo goed en zo kwaad als het ging voor elkaar gebokst !!!
Halverwege de nacht dender ik een dip in en dat is ook weer niet zo verwonderlijk: de afgelopen dag al vanaf zeven uur wakker en ik heb nog wat uurtjes te gaan ........ Liesbeth komt morgen met Jan z'n vrouw mee en dan kan ik pas naar huis ........ Als we inderdaad naar huis gaan, neem ik toch heel bewust afscheid van Jan. Hij kan eigenlijk ieder moment overlijden, ondanks dat hij nog zo sterk is ........ Wie weet zie ik hem niet meer in leven ....... Wat moet ik nu wensen ??? Ga maar naar Huis, wij zorgen voor je gezin ??? Of ga voor het wonder (en gezien zijn toestand moet dat echt een gigantisch wonder zijn .......) en daarna naar huis ??? Ik geef het maar over

 

Woensdag 16 november 2011. Nachtdienst.

 

Uiteindelijk ben ik pas rond kwart over twaalf 's middags thuis en als ik snel een boterhammetje naar binnen heb gewerkt ga ik maar lekker slapen ........ vanavond de nachtdienst in en ondertussen ben ik al dertig uur wakker ........ Normaal trekt zelfs geen paard zulke lange dagen, maar de situatie rond Jan geeft extra kracht lijkt het wel. Gelukkig een flink aantal uren geslapen vandaag, maar dat lag behoorlijk in de lijn der verwachtingen . Ik denk dat ik vanmiddag zeker één seconde mijn kussen heb gevoeld en daarna ben ik geweldig in slaap geknetterd !!!

 

Bij binnenkomst hangt er een rare sfeer op de Meldkamer en ik kom er al snel achter dat dit een pittige oorzaak heeft: een collega van de Politie Meldkamer is, net als Jan al langere tijd ernstig ziek en naar nu blijkt heeft zij besloten om morgen te sterven .........  Natuurlijk wisten we allemaal dat het heel slecht ging met haar gezondheid, want afgelopen augustus is zij getrouwd terwijl de oorspronkelijke trouwdatum gepland stond voor eind oktober. Maar de verwachting was toen al dat ze haar trouwdatum niet eens zou gaan halen en vandaar dat die datum naar voren is gehaald. Maar het bericht over haar sterven komt toch zwaar onverwacht ........ Wat een drama !!! En ik zit er zwaar doorheen ........ Ik heb het idee dat ik de afgelopen dagen alleen maar verdoofd door het leven strompel en ik ben bang dat dat verdoofde gevoel nog wel even aanhoudt .

 

Qua werk is het rustig deze nacht. De eerste helft hebben we toch nog wel één en ander gedaan. Een paar buitenbrandjes, wat automaten, een assistentie ambulance en een liftinsluiting ....... en toen werd het rustig.
Niet te lang napraten als de aflos er is, maar rapido naar huis. SLAPEN !!! Ik denk dat ik vandaag maar eens een week ga slapen, of zo !!!

 

Donderdag 17 november 2011. Oefenavond Brandweer Wateringen en Nachtdienst.

 

Wat een heerlijkheid dit slapen van vandaag !!! Heel ver weg en onwijs vast geslapen, maar het was erg lekker en goed ook !!!
Wat zou het toch geweldig zijn om vanavond een gewone theorieavond te krijgen tijdens de oefenavond !!! Ik heb even geen zin om zo kort voor de nachtdienst nog zware arbeid te moeten gaan doen en dan daarna nog te gaan douchen en dan ........ zo lekker rozig de nachtdienst in ??? Nee, geen goed plan !!!
En mijn hoop wordt direct bij binnenkomst bevestigd: ik mag vanavond lekker binnen blijven en de eerste theorieavond OGS gaan volgen. Beter voor Peter .

Als ik thuis mijn brooddoos ophaal om daarna direct door te gaan naar de RAC, zit Liesbeth met rooie oogjes op me te wachten .......  De schrik slaat me om het hart ....... Is Jan ....... ??? Nee, dat niet, maar het gaat heel erg slecht .......

Wat is dit toch één van de mindere kanten van mijn werk !!! Je vrouw in tranen achterlaten om de nachtdienst te gaan draaien, met een hart waar ondertussen een driedubbele knoop in zit, een hoofd dat ondertussen overloopt en een gevoel dat onder het vriespunt opereert. Had ik maar een vak geleerd, dan kon ik de nachten lekker thuis doorbrengen ....... maar ja, het betaald zo goed hè ........ . Eén ding scheelt: het is mijn laatste nachtdienst gelukkig weer. Dus morgen slaap ik weer thuis !!!

 

Net als gisteren heerst er een bedrukte sfeer op de Meldkamer. Onze collega van de politie is vandaag, zoals ze had gewenst op 22 jarige leeftijd overleden ........  
Wat een wereld !!!

 

We gooien er twee alarmeringen voor een OMS-melding uit en de TS van Centrum gaat voor een Kleine Hulpverlening na een aanrijding de politie helpen bij een rokende auto.

 

Rond twee uur komt er een 112-melding binnen vanuit Zoetermeer. Een aantal gasten meldt ons dat er een woning in brand staat. De gehele voorzijde brandt al en ze denken dat er nog mensen in de woning aanwezig zijn. Wij alarmeren heel Zoetermeer wakker: De TS en RV van ZT-SH, de TS van ZT-OH en de OvDB-Noord. Als deze onderweg zijn, belt ook de bewoonster van de woning en zij bevestigt wat we net al hoorden. Gelukkig ziet zij kans om de woning te verlaten, maar voor de zekerheid vragen we of de ambulance even mee kan rijden om haar te bekijken op eventuele CO-klachten.
De TS van ZT-SH is, zoals we op ons GIS (= Geografisch Informatie Systeem) kunnen zien bijna ter plaatse als hij al het nader bericht Middel Brandgeeft.
Hierop alarmeren we de AB van Delft, de ROvDB-Noord en de WB en later op verzoek ook nog de CvDB om contact op te nemen met de burgemeester.
De OvDB-Noord vraagt een hele waslijst aan functionarissen ter plaatse: Iemand van het Team Brand Onderzoek (TBO), iemand van de stichting Salvage, iemand van het Nutsbedrijf met elektra in zijn vakkenpakket. Wij praten de WB onderweg bij, altijd gezellig een ex-RAC'er aan de bel  en ook worden de contacten met de TBO'er aangehaald terwijl hij ook onderweg is.
Loosduinen wordt gealarmeerd voor een PAC-melding, ZT-SH gaat fff voor nablussen terug naar de woning van de Middel Brand en daarna zelfs nog een automaatje het zwijgen opleggen.
Een paar ontploffingen met daarnaeen autobrand wordt ons door veel mensen gemeld. Wij alarmeren de TS van L-V. Dit zaakje lijkt te "stinken" want zowel de OvDB, als de OvDP gaan ter plaatse ....... Ja logisch, auto's ontploffen niet zomaar spontaan, toch ???

 

Een lekkere nacht, lekker gewerkt en lekker wat afleiding gehad !!! Eens kijken wat mijn weekend gaat brengen ........ Pfff ik hou m'n hart vast ........

 

Vrijdag 18 november 2011. Verslagenheid !!!

 

Als ik wakker wordt verteld Liesbeth me dat naar alle waarschijnlijkheid het eerst volgende bericht rond Jan dat van zijn overlijden zal zijn .......
Wat later, als ik net bezig ben om zaken te regelen rond de uitvaart van onze politiecollega komende woensdag, bereikt ons het bericht dat onze Vriend Jan is overleden: Jan is Thuis.
Ik neem even tijd voor mezelf, ons gezin en uiteraard voor de familie van Jan !!! Pieper uit en even samen met ons vijven zijn.

 

Volgende week woensdag (23 november) wordt Jan begraven en het zal enorm druk worden. Zijn vrouw heeft al berichten gehoord dat er zo’n 400 collega’s van hem uit ongeveer heel Nederland bij de uitvaart aanwezig willen zijn !!!
Zijn broer, die donor was van de stamceltransplantatie, zit in de regio Utrecht bij de politie en ook daarvan zijn er veel collega’s die meekomen naar de uitvaart komende woensdag.

 

Wrang detail is dat onze collega van de Politie Meldkamer komende woensdag een uur later wordt gecremeerd op 100 meter van de begrafenis van Jan …….. !!!

 

Al weet ik dat mijn volgende wens niet in vervulling zal gaan, maar ik wens dat we vanaf donderdag de 7 vette jaren in mogen gaan ……. Blijven hopen !!!