Weblog Peter Smit Week 49 - 2011.

Een hele andere week ligt er voor me als ik die vergelijk met de normale cyclus van onze werkdagen.
Deze keer zoals ik al zei geen nachtdiensten voor Peetje ........ en erg dat ik dat vind ........Cool

Op Sinterklaasavond heb ik de late dienst gedraaid, maar gelukkig hadden wij afgelopen zaterdag met opa en oma al pakjesavond gevierd, dus was het voor de kinderen wat minder erg om precies op deze avond er niet te zijn. Ze hebben het erg gezellig gemaakt thuis, terwijl ik aan het werk was ........ schiet mij iets te binnen van een kat ........, wat muizen ....... en een verlaten huis ......... Wink

Ook wel weer lekker om te merken dat je weer in alle rust ontspannen kunt zijn !!! Juist afgelopen week heb ik voor mijn gevoel de rust weer wat terug gevonden en dat had overigens behoorlijk zijn weerslag op mijn emoties. Zondag leek het een soort van hoogtepunt te bereiken, want op een gegeven moment gingen de hoofdkranen open en was de "wateroverlast" niet meer te stoppen !!! Wat een tranen ....... en echt helemaal niemand kon de afsluiter vinden om die tranen te stoppen Cry. Ach, ik schaam me er niet voor, maar dit kwam wel een beetje onverwacht, zoveel ook ......... Maar hopelijk is het nu klaar, hoe hard het ook is we moeten wel verder !!! En daar werken we dan ook maar aan.

Dinsdag 6 december 2011. Try Out voor de Multi-Intake Oud & Nieuw.

Vandaag een hele andere dag. Geen nachtdienst, maar een soort van dagdienst waarin we alle systemen klaar gaan maken en ook testen of het allemaal klaar is voor de orkaan die rond Oud en Nieuw over ons heen gaat komen.
De nacht van Oud en Nieuw ben ik dit jaar coördinator Multi-Intake. Oftewel het zenuwcentrum, waar alle telefoontjes (112) binnenkomen van ongeveer half acht oudejaarsavond tot vroeg in de nieuwjaarsnacht. Meestal is het rond een uur of vier dat de Multi-Intake afgesloten wordt en dat de collega's op de RAC het weer aankunnen om zelf de telefoontjes aan te nemen.
Fysiek zitten we met die Multi-Intake op de eerste etage van het Hoofdbureau van de Politie Haaglanden. De vijfde etage (waar ondermeer de RAC zit) blijft dan vrij van alle (duizenden !!!) telefoontjes en kunnen zich dan volledig op "Uitgifte" en incidenten concentreren. Zelf heb ik dat al een aantal jaar mogen doen, maar dit heb ik nog niet gedaan. Sinds drie of vier jaar is er een soort van opgeplust callcenter waar alle spoedtelefoontjes goed worden aangenomen en afgehandeld. Alle prio 1 meldingen gaan direct door naar boven, de vijfde etage, waar ze worden uitgegeven, gealarmeerd en begeleid. Alle prio 2 meldingen gaan via de mail naar alle lokale korpsen die ook een post bemenst hebben die deze (niet spoed) incidenten behandelen. De voertuigen van de laatstgenoemden zien en horen ze niet op de RAC, zodat ze alleen de prio 1 voertuigen tot hun beschikking hebben ......... en daar hebben ze het al druk zat mee !!! Surprised

Gelukkig, maar uiteraard hadden we niet anders verwacht, werkt het meeste zoals zou moeten. Hier en daar nog wat kleine aanpassingen, maar de jaarwisseling kan wat ons betreft ook volgende week plaatsvinden !!! Wij zijn er klaar voor !!! Laughing Nu nog de collega's inwerken die deze nacht ons komen versterken, maar ook daar heb ik alle vertrouwen in. We redden het gewoon niet om alles zelf te doen; dan kunnen we geen vroege of late dienst op oudejaarsdag of nieuwjaarsdag leveren, dus is de hulp ingeroepen van collega's uit het veld. En ook dit jaar dreigt het weer een (zeer) gezellig clubje te worden. Een paar goede bekenden/vrienden, maar ook collega's die dit voor het tweede of derde jaar doen. Naast ons Brandweermensen worden we geholpen door een vijftal politiecollega's en een collega van de MKA. Gaat helemaal goed komen, geloof mij nou maar !!! Aan de inzet van ons zal het niet liggen.
Het valt me ietwat tegen, maar ik ga redelijk horendol naar huis ........... en dan hebben we nog niet eens 1 % van alle telefoontjes gedaan die er straks op 31 december binnen gaan komen Foot in mouth. Maar het is weer een hele andere rol die ik mag vervullen, dus is het fff wennen.

Woensdag 7 december 2011. Brandweer Wateringen.

Als ik fff lekker aan het (net)werken ben op de kazerne en alvast wat voorbereidingen aan het treffen ben voor de komende Oud & Nieuw gaat ineens de pieper: 09.58 uur Prio 1 WT De Lierseweg Brand (personenauto) 6130. Das lekker !!! Smitje op de kazerne en een paar collega's die hier een bakkie aan het doen zijn, stuiven het hok uit. Ik sluit de computer af en kleed me aan en loop naar de TS. Als deze met het juiste aantal personen is gevuld meld ik ons bij de RAC dat we aanrijdend zijn naar de autobrand ......... maar als we naar de richting kijken waar deze autobrand zou moeten zijn, zien we niets dat op rook lijkt, laat staan brand. De collega van de RAC vertelt ons dat het mogelijk een autobrand zou zijn en de politie is al bijna ter plaatse. We rijden richting de opgegeven locatie waar twee agenten ons verbaasd  staan aan te kijken. "Had de meldkamer jullie niet verteld dat het een motorisch probleem was ???" Ja, maar jullie wisten het niet zeker, vandaar dat we doorgereden zijn. We geven wat advies en gaan weer terug richting kazerne. Brandgerucht dus.

De wind neemt ernstige vormen aan en het klappert door het hele dorp. Als Liesbeth met onze oudste naar musicalles is - ik had onze Mark al verteld dat mijn pieper zou kunnen gaan en dat hij dan even alleen zou zijn, maar dat vond hij alleen maar stoer ........., gaat inderdaad de pieper: 15.05 uur Prio 2 KH Leeuwerik 19 (werk op hoogte) 6130 7750. Op de scooter wapper ik richting Dorpskade waar ik weer rechts voorin kan en mag plaatsnemen. En weer als we vol zitten, meld ik ons in en horen we dat er een forse afdekplaat van een schoorsteenkanaal naar beneden dreigt te komen.
Samen met de collega's van het RV van Loosduinen wordt deze plaat vakkundig van de schoorsteen gehaald en na een uurtje werk, zijn we weer inzetbaar. Lekker gewerkt !!! In het weekoverzicht is te zien dat we echt wat gedaan hebben Cool. En dat was twee ....... Laat de volgende maar komen Wink. Kijken wat deze stormdag ons verder gaat brengen !!!

Donderdag 8 december 2011. Themadag RAC en Brandweer Wateringen.

In alle vroegte (iets over zeven uur) afgesproken om bij de kazerne te zijn om vandaar opgepikt te worden door een RAC'ertje uit Honselersdijk. Samen richting Scheveningen gereden om daar nog twee collega's op te pikken en naar L-V te rijden. Daar hebben we het ochtendgedeelte van de themadag met als onderwerpen: TBO (= Team Brand Onderzoek) en de MOB (= Motor Ondersteuning Brandweer). Beide onderwerpen worden door zeer enthousiaste collega's verteld en uitgelegd wat wij daar als RAC mee van doen gaan krijgen in de nabije toekomst.
Hierna is de lunch en daarna vertrekken we naar de RAC Hollands Midden die in Leiden is gevestigd.
Daar worden we bijgepraat over één van de mogelijkheden omtrent een uitvraagprotocol op een Multidisciplinaire Meldkamer.
Ook een kijkje op de RAC Hollands Midden hoort natuurlijk te gebeuren. We gaan immers, en dat is voor 95 % zekerheid, vanaf de YP een samenwerking aan en we verhuizen dus, voor 95 % zeker gezamenlijk naar de YP. Zij komen niet bij ons in, wij trekken niet bij hun in, maar we gaan samen naar de Yp ....... of naar de Filistijnen, maar dat zal de toekomst uitwijzen Tongue out. Leuk  !!! Ik heb wel zin in een groepsvakantie naar de Filistijnen ....... Kiss Nee, ook dit gaat helemaal goed komen, echt waar !!!

Vanavond de gebruikelijke wekelijkse oefenavond. Vorige week hadden we al in het bevelvoerdersoverleg afgesproken dat we afscheid zouden nemen op onze specifieke wijze van een collega die per 1 januari met leeftijdsontslag gaat. Vooraf wordt hier uiteraard niets over bekend gemaakt aan de collega, maar zijn vrouw en kinderen doen naar hartenlust mee in het spel.
Zij worden in een pand verstopt en de collega die afscheid neemt wordt dan meestal op een plek in een TS ingedeeld, waardoor hij/zij zijn/haar gezinsleden spontaan vindt ......... Zo ook vanavond. De verrassing is meestal niet heel groot, maar het is nog vroeg in december, dus wie weet denkt hij dat het een volgende keer pas gaat gebeuren.
Als iedereen is gered uit de vlammen en verstikkende rook ....... Tongue out ....... wordt er een afscheidswoordje door de postcommandant gedaan. Uiteraard is er geregeld dat de piepers afgaan en de collega wordt bedankt voor zijn jarenlange trouwe inzet voor de gemeenschap. Ook vandaag neemt er een collega afscheid met een behoorlijk aantal dienstjaren achter zijn naam: 29 jaar dienstverband. Een uitstervend ras ??? Na de woorden van dank gaat de 'afzwaaier' met een voertuig van "Oud-Goud" terug naar de kazerne onder luid getoeter. Tja, de gemeenschap zal weten dat je afscheid neemt ........ maar of het getoeter heel ver komt met deze wind ???

Als we terug zijn aan de kazerne en ik de collega's van de RAC aan de telefoon heb om te bedanken voor hun medewerking gaat de pieper weer af: 21.28 uur Prio 1 GV De Stede Binnenbrand 9093 7730 7750 6130. Brand op het balkon boven de Jumbo Kijk dat zou een mooi klusje voor Peetje zijn. We hebben een zeer snelle uitruktijd, want we zijn allemaal nog in de kazerne. Maar Loosduinen zit toch even wat dichterbij, maar de chauffeur doet er alles aan om op een veilige manier heel snel ter plaatse te zijn .......... Maar Loosduinen is net wat sneller ter plaatse. Net als gisteren is er geen rook of vuur te zien en met de bevelvoerder van Loosduinen kijk ik nog even of het aan de andere kant van het pand kunnen zijn, maar de politieagenten ter plaatse zijn erg overtuigend: Zij hebben het hier zien branden ....... Dan is het dus al uit. Wij gaan terug naar de kazerne, terwijl Loosduinen nog een kleine nacontrole doet. Nader bericht: Kleine Brand geweest.
Een sappie gaat er nu helemaal vlotjes in !!! Hopelijk een paar fijne vrije dagen in het vooruitzicht, want maandagochtend vroeg hoef ik mij pas weer te melden op de RAC.
WEEKEND !!!

Vrijdag 9 december 2011. Brandweer Wateringen.

Lekker onderuit gezakt met twee van de drie kids op de bank naar een filmpje aan het kijken ......... 14.45 uur Prio 2 TH Pietersonstraat 18 Binnenbrand (Middelbrand) 6182 Eerst contact RAC. Ik vond de manier waarop mijn riem ging trillen al zo vreemd, maar als ik de melding uitlees, snap ik het waarom !!! De AB wordt gevraagd om assistentie en aangezien dit de eerste keer is dat daarvoor de piepers in Wateringen gaan, sinds de 6182 in onze kazerne is gestald. Nu gaan we eens kijken of we wat kunnen betekenen in Ter Heijde.
Richting kazerne en kijken of er nog meer collega's opkomen. Zelf heb ik me aangemeld om met name overdag inzetbaar voor de AB te zijn, om zo wat extra personeel ter beschikking te hebben ........ Zodoende kom ik met nog zes andere collega's op de kazerne en nemen we even contact op met de RAC, zoals op de pieper al gevraagd is. Of we naar Ter Heijde willen gaan om daar wat extra ademlucht en drank te willen brengen. Tuurlijk !!! Smile Doen we !!! Laughing
Twee collega's gaan richting Ter Heijde en de rest gaat weer naar huis ........ wachtend op de volgende melding ........ Weekend !!!

Weekoverzicht: Week 49.