Weblog Peter Smit week 50 - 2011

Maandag 12 december 2011. Vroege dienst en Brandweer Wateringen.

Eindelijk weer eens een gewoon weekendje vrij geweest. Een redelijk unicum, want over het hele jaar gemeten, hebben we zo'n negen "gewone" weekenden vrij !!! Maar dit was er weer eentje om blij van te worden.
Maar als dan de wekker weer zo achterlijk vroeg gaat, ben je gelijk je lekkere gevoel weer kwijt. Kijken of we dat gaandeweg de dag weer een beetje terug kunnen krijgen.


We beginnen klein vandaag en houden het maar rustig, want de week moeten we klein beginnen ....... om GROOT te kunnen eindigen, ....... toch ??? Wink
Net aan twee uur achter de tafel, krijgen we via de politie en melding dat er een auto op de A4 de verkeerde afslag heeft genomen en uiteindelijk een duik in een sloot heeft gemaakt. Of we mee rijden voor een auto te water ........ We alarmeren de TS en HV van Rijswijk, de beide WO's (Centrum en Delft), de GK van Leidschenveen en de OvDB-Noord. Maar voordat er ook maar één Brandweervoertuig ter plaatse is,  roept de politie al dat iedereen uit het voertuig is. Omdat ondertussen alle voertuigen al enige tijd op straat zitten, laten we alles wel even doorrijden en dat blijkt weer noodzakelijk te zijn, want de TS en de HV gaan ter plaatse wat hulp bieden. De rest mag weer terug, onder dankzegging. Bij deze wat foto's van de situatie ter plaatse: Te water zei u ???

Amper twee uur verder en na wat kleine incidenten te hebben afgehandeld, krijgen we weer wat serieuze meldingen via 112 binnen over een mogelijke binnenbrand in Schipluiden. We hebben ondertussen versterking gekregen van één van de collega's die straks, met Oud en Nieuw op de Multi-Intake komt helpen om de telefoon aan te nemen en de vele meldingen op te maken. Hij is al jaren een beroepscollega van L-V, een maatje vanuit de opleiding Onderbrandmeester van mij en boven alles een goede vriend. Hij gaat er lekker voor zitten om het hele GMS en de uitvraagprotocollen op zich te laten inwerken als wij de alarmering voor die binnenbrand er uit gooien. We alarmeren de TS'en van Schipluiden en Den Hoorn, het RV van Delft en de OvDB-Zuid. Het is, volgens de melders een sauna achter het huis die in brand staat. Alle bezoekers (bij een sauna kun je toch niet spreken van bewoners ???) zijn er al uit en als de eerste TS ter plaatse is, komt het nader bericht: Kleine Brand.

Er worden de grootste rampen verzonnen om onze collega in te werken en klaar te stomen voor Oud en Nieuw ........ O wee, als ze toch eens uit zouden komen ....... dan zitten we hier nog wel een poosje !!!
Tot ongeveer een uur voor de aflos komt, is het rustigjes en knallen de oefenincidenten voorbij. Totdat de politie ons belt dat zij een melder aan de lijn hadden die een voorkant van een auto in het water zagen liggen ergens in Leidschendam. We maken de melding op en alarmeren de volgende voertuigen: De beide WO's van Haaglanden, de TS en RV van L-V, de GK van Leidschenveen en de OvDB-Noord. Maar de melder had het goed gezien toen hij de melding deed: alleen de voorkant van een auto (let wel: een volledige bumper !!!) ligt daar in het water en daardoor is de komst van de Brandweer een ietwat overbodige luxe. Onder dankzegging maar weer.

Wij gaan ook onder dankzegging naar huis. Lekker fietsen en hopelijk een lekkere avond ........

's Avonds lekker geen afspraken of andere dingen aan ons hoofd en als we heerlijk bezig zijn met 'bankzaken' te doen als vlak voordat ik naar bed wil gaan, begint mijn riem begint te trillen: Prio 2 GV Wolmaransstraat 186 Binnenbrand (Middel) 6182 Gaarne eerst telefonisch contact RAC. In eerste instantie denk ik nog dat het de code voor de WVD is, want ik zie alleen de eerste helft van het bericht. Omdat ik niet verder door scrol in mijn pieper lees ik dus niet dat het om de AB gaat. (In principe ga ik voornamelijk overdag mee, als er eventuele tekorten zijn in het rooster) Ik scooter naar de kazerne en als ik binnen kom rijden zit er al twee man in de AB en besef ik dat het een andere code is die gealarmeerd werd daarnet. Ach, ik ben er nu toch en doe dus het belletje naar de collega's op de RAC en hoor dat er verzocht wordt om aanvulling ademlucht en om drinken. Ik geef het mee aan de collega's die de AB richting plaats incident rijden en babbel nog even na met de achterblijvers.
Daarna weer lekker naar huis en lekker naar huis. Slapen !!!

Dinsdag 13 december 2011. Vroege dienst en een avondje les geven C-2000 in Maasdijk.

Het is vanochtend letterlijk: Ik worstel en kom boven !!! Eerst mezelf door de storm die er over de regio woeit naar de RAC geworsteld en daardoor flink afgemat boven op de vijfde etage aangekomen. Wat een wind buiten !!! Foot in mouth We zullen vast wel wat stormklusjes krijgen vandaag.
En inderdaad hebben we lekker wat werk te verzetten rond de storm die door waait buiten. Trouwens ook nog de nodige automaten, maar het houdt ons in ieder geval lekker bezig. Kijk, dit zijn weer diensten waarbij je wat te doen hebt. Helemaal als we rond half één een melding krijgen via de politie dat er in een portiek in Den Haag een vrouw half bewusteloos ligt te zijn en dat er in haar woning nog iemand niet aanspreekbaar op bed zou liggen. De verdenking Koolmonoxidevergiftiging is dan al gauw gemaakt en we alarmeren de TS van Centrum en de OvDB-Zuid. De politie en de ambulance rijden eveneens mee. Eenmaal ter plaatse worden er diverse meters aangezet en er diverse metingen gedaan met een toch wel verrassende uitkomst: er hing een zeer hoog ......... alcoholpercentage en van CO is totaal geen sprake ....... Surprised 

De AGS wordt vanuit de RAC Hollands Midden gealarmeerd voor een Grote Brand in De Zilk. We hebben al wat voorkennis, want collega Paul is in Noordwijkerhout, waar De Zilk onder valt, bevelvoerder en zijn pieper was al afgegaan voor een binnenbrandmelding.
Maar wij, hier in Haaglanden, doen het gewoon met automaten en stormklusjes ........ Ook best druk, maar dan anders. Wie weet komt er nog verandering in deze cyclus. 'Jenever can tell' is geloof ik daar een goed Brits spreekwoord voor ........

Deze avond trek ik het Westland in en mag ik bij de collega's van de Maasdijk een lesje C-2000 geven. Gezellige club daar en het is een leuke avond. De sleutelwoorden voor vanavond zijn: enthousiast, geïnteresseerd en gezellig !!! Rond iets voor elf uur ga ik weer richting Wateringen. Ik ben moe en ik wil naar mijn bedje toe !!!

Woensdag 14 december 2011. Late dienst met een stagiair ......... en we gaan NIET voetballen !!!

Al tijden lang heb ik een afspraak met de ploegchef van de C-ploeg Loosduinen ....... inderdaad de ploeg waar ik mijn kunsten mocht en wilde laten zien zo'n anderhalf jaar geleden. Totdat we gingen voetballen liep alles op rolletjes ......... Gelukkig ben ik niet de enige die de afspraak heeft dat hij niet meer gaat voetballen, want hij is vrij recent ook geopereerd en heeft het voetballen ook ondertussen moeten afzweren ........ maar of hij zich daar net zo goed aan houdt als ik ???
Maar zoals ik al zei staat er al tijden een afspraak dat hij met mij een stagedienst zou meedraaien en vandaag is het dan zover. Ik ben op de fiets naar Loosduinen gereden en daar zijn we in de auto gestapt en naar de RAC gereden om de dienst te gaan beginnen. We zijn benieuwd en de verwachtingen zijn uiteraard hoog gespannen ........ als het allemaal maar niet tegen valt ........ Zul je net zien, ga ik mijn eerste dienst tegemoet waarin helemaal niets gebeurt (okè, dit kan gebeuren !!!) maar zit er wel een stagiair bij me die we nou net heel veel wilden laten zien en doen ........ Wink
Het valt mee, want na een uurtje babbelen komt er via de politie een verzoek om te assisteren bij een mogelijke beknelling. We alarmeren de TS van L-V, de HV van Haagse Hout en de OvDB-Noord. Maar het blijkt inderdaad een mogelijke beknelling te zijn, want voor aankomst is iedereen uit de voertuigen en kan de Brandweer onder dankzegging weer terug richting de kazernes. Om nou de uitgestapte passagier weer terug een auto in te duwen en dan te beginnen over het verwijderen van het dak van de auto ......... Surprised
Net na vieren stromen er een aantal 112-tjes binnen en allemaal melden diverse mensen dat ze een schoorsteenbrand hebben ....... En dat alles in vier verschillende gemeenten ??? Undecided Hoe is dat mogelijk ??? De eerste is in Leidschendam en daarvoor alarmeren we de TS en RV van L-V, de TS Haagse Hout en de OvDB-Noord. De tweede is in Delft en daarvoor alarmeren we de TS en RV van Delft, de TS van Den Hoorn en de OvDB-Zuid ....... maar tijdens het verder uitvragen blijkt de eigenaar/melder helemaal geen openhaard ........ De vraagtekens rijzen hier ongeveer tot boven de vijfde verdieping en als de volgende melding van een schoorsteenbrand binnenkomt, maar nu uit Zoetermeer, gaat er bij mij een lichtje branden. Ja ik weet het; lekker vlot, maar toch ben ik blij dat het lichtje het nog steeds doet !!! Als we naar buiten kijken zien we de zon erg laag staan en een enorme oranje gloed er omheen hangen en dat zou nog wel eens de oorzaak kunnen zijn van al die schoorsteenbrandmeldingen. De laagstaande zon, een oranje gloed erbij en dan het opstarten van de diverse centrale verwarmingen ......... We geven het mee aan de voertuigen die ondertussen onderweg zijn en houden de melding van de schoorsteenbrand in Zoetermeer maar even op een onderzoek voor één TS. Die van Den Haag houden we zelfs even de melder aan de lijn om echt uit te vragen of het niet te maken heeft met de zon.
De nadere berichten uit Leidschendam en Delft zijn inderdaad: Brandgerucht door de laaghangende zon. Ook vanuit Zoetermeer komt hetzelfde nader bericht en omdat we nog de melder vanuit Den Haag aan de bel hebben en nu vragen hoe de situatie is, blijkt de zon ondertussen achter een wolkenpartij verdwenen te zijn en is de schoorsteenbrand ook ineens verdwenen ........ Foot in mouth Kijk, dat zijn weer eens van die momenten waar je vooraf niet aan denkt, maar je kan ze zomaar tegenkomen tijdens een dienst. Lekker afwisselend en zeker niet saai ....... nu al Smile.

Tot ver na het avondeten is het redelijk rustig. Fijn de tijd dus om de systemen wat uit te leggen en de meest afgrijselijke rampen voorbij te laten komen ......... zonder daadwerkelijk te alarmeren, dat is dan wel weer jammer !!!

Maar de diverse 112-tjes halen ons ineens van het oefenen af. Een behoorlijke buitenbrand tegen een gevel van een woning wordt er door een aantal mensen gemeld. Helemaal de eigenaresse van de desbetreffende woning eist dat we heel snel "fff kommuh blussuh" !!! Nou, vooruit dan maar, omdat u het zo vriendelijk vraagt. De TS Laak gaat ter plaatse en is met twee minuten alweer klaar. Viel dus allemaal wel mee. Maar dat is de hele dag al ....... totdat we een forse klapper horen binnenkomen bij de MKA. Dat wordt een beknelling voor de ploeg van Loosduinen, waar onze stagiair in zijn werktijd te vinden is. Hij heeft het helemaal naar zijn zin en doet, als of hij het al jaren doet, het berichtenverkeer via de mobilofoon. Je hoort de diverse bevelvoerders zich bijna hardop afvragen waar ze die stem toch van herkennen Cool. De TS en HV van Loosduinen gaan eruit en ook de ROvDB-Zuid gaat richting de beknelling.
De TS van Scheveningen is ondertussen gealarmeerd voor een mogelijke CO-meting en de OvDB-Zuid is ook onderweg. Er worden uiteindelijk wat huizen ontruimd om zeker te weten waar de CO vandaan komt. De maximale waarde van CO die wordt gemeten is rond de 250 ppm en dat is te veel van het goede: ongeveer tien keer te veel !!! Gelukkig wordt na enig speurwerk de oorzaak gevonden en kan iedereen weer naar hun eigen woning.
Ook de TS van De Lier gaat eruit voor een mogelijk CO-meting, maar daar wordt niets gemeten en worden de bewoners wat gerustgesteld en geeft men nog wat advies.
Na nog wat kleine incidenten, geven we de dienst over aan de nachtploeg en gaan wij richting Loosduinen. Daar nog een gezellige babbel met de plaatsvervangend ploegchef en een kopje chinno (Laughing) en rond twaalf uur is het al lang weer tijd om huiswaarts te fietsen.

Een absoluut zeer gezellige, redelijk drukke dienst waarin we goed hebben kunnen laten zien dat we hier niet alleen maar zitten om een paar knoppen in te drukken !!! Wie volgt met zijn/haar stage ??? Wees welkom !!!

Donderdag 15 december 2011. Brandweer Wateringen, geen late dienst, maar wel oefenavond Brandweer Wateringen.

07.15 uur Prio 1 GV Lozerhof Randveen 64 Automatische melder 6130. En ik wilde nog wel lekker uitslapen ....... dan maar door het baggerweer op de scooter naar de kazerne om te zien dat de TS al vol zit .......

Voor vanavond staat er, net als afgelopen dinsdag, een avond "les geven" in C-2000 op het menu. Vanavond is het de bedoeling om dat in Wateringen te doen !!! Ik heb vanmiddag al één en ander voorbereid op de kazerne, want ik kan het me niet veroorloven om zonder beamer te zitten of überhaupt mijn presentatie niet tevoorschijn te krijgen ........
Eerst nog een inzonden presentatie over het werken met de AB 6182 en daarna wordt de club in tweeën gedeeld en hou ik de helft boven om mijn praatje te doen.
Ook vanavond een enthousiast meedenkende groep waardoor ik uiteraard in tijdnood kom, maar dat heb ik liever dan dat we aan het einde van de presentatie nog een uur uit onze neus moeten eten !!!
Rond half tien gaan ineens een aantal piepers in het instructielokaal, waaronder die van mij: 21.25 uur Prio 2 GZ Zandeveltcollege Sweelincklaan 1 Binnenbrand (Middel) 6182. Een tweetal collega's maken zich klaar om met de AB richting de Middel Brand in 's-Gravenzande te gaan en daar de collega's zeer waarschijnlijk van ademlucht en drank (alcoholvrij !!! Laughing) te voorzien. Wij gaan lekker door met waar we mee bezig waren. Er wordt lekker veel gediscussieerd en na tienen zijn we helemaal klaar. Volgende week de laatste voor dit jaar. Wellicht dat ik er begin volgend jaar nog wat kan draaien, maar dat zien we wel tegen die tijd.
Na mijn gebruikelijke sapje en de meer dan gezellige babbels met de diverse collega's is het al weer veel te laat. De collega's die met de AB zijn vertrokken houden het nogal uit daar en rond kwart over twaalf vinden we het goed en wachten niet langer op ze. Lekker naar huis, lekker naar bed !!!

Vrijdag 16 december 2011. Nachtdienst.

 Ik word rond kwart over elf gebeld dat er twee kennissen van Regio15 aan de voordeur staan bij het Hoofdbureau van de Politie Haaglanden. Nou, je staat mij niet in de weg, dus neem een bakkie en geniet van het uitzicht ......... Of is dat niet de bedoeling ??? Ik ga ze toch maar even ophalen en heet ze welkom op de RAC Haaglanden.

Rond half één krijgen we vanuit Zoetermeer een mogelijke binnenbrandmelding. We alarmeren de TS en RV van ZT-SH, de TS ZT-OH en de OvDB-Noord. Het zou een leegstaande woning betreffen waar al eerder een binnenbrand heeft gewoed. Maar deze keer houden ze het in Zoetermeer op een Kleine Brand en dus kan de OvDB-Noord bij de eerstvolgende rotonde helemaal rond en weer terug richting zijn nog warme bedje.
Anderhalf uur later, de visite krijgt er maar geen genoeg van ........ ze kijken hun ogen uit, krijgen we weer een melding van een mogelijke binnenbrand, maar nu in Den Haag. Omdat de meldster haar huis vol met rook van de onderburen staat, alarmeren we de volgende voertuigen: De TS en RV van Loosduinen, de TS van Laak en de OvDB-Zuid. Ondertussen vragen we of de MKA een ambulance in de buurt vrij heeft om de meldster eventueel na te kijken op rookintoxicatie. De TS Loosduinen maakt er Kleine Brand van. Er heeft een pannetje veel te lang op het vuur gestaan en dat veroorzaakte een hoop rook. Na wat ventilatie gaan ook zij weer terug richting de post.

Voor de rest is het zomaar stilletjes hier in de vrijdagnacht ....... De enige die er nog uit gaan zijn de collega's van Delft voor een automaatje.
Wij gaan erin, in bed welteverstaan !!! Liesbeth is straks met de kinderen vanaf twaalf uur vertrokken en ik ben benieuwd hoe laat ik wakker wordt ........ als de pieper zich niet laat horen, tenminste. Welterusten Kiss.

Zaterdag 17 december 2011. Nachtdienst.

 WAUW !!! Wat heb ik geslapen vandaag zeg !!! Om zes uur schrik ik wakker ......... Surprised Wat een heerlijkheid. Het zal de stilte wel geweest zijn die me wakker maakte. Amper tien minuten wakker of Liesbeth komt met de kinderen thuis ....... Lekkere timing Smit !!!

Onderweg naar de RAC scheurt de hemel open en krijg ik me daar een plons water en hagel over m'n testament Yell, gelukkig zit ik in de auto Laughing, maar het belooft wel weer wat wateroverlasten en inderdaad is het eerste incident er één voor wateroverlast.
Een melding via de politie over een beknelling doet ons de TS van Laak, de HV van Loosduinen en de OvDB-Zuid alarmeren.
Tot ver na de helft van de dienst vermaken we ons met de diverse kleinere incidenten: automaten, wateroverlasten en andere klusjes. We zien diverse Middel Branden in heel Nederland gealarmeerd worden en als we nu in de Yp hadden gezeten ........ hadden we weer eens een Grote Brand te pakken: in het dorp waar mijn ouders wonen (Bodegraven) is een Grote Brand aan de gang en onze AGS mag er weer naar toe. We vragen de AGS wel om ruim voor Bodegraven die herrie op het dak uit te zetten, want ik ken mijn ouders een beetje en die hebben hun slaap hard nodig ........ Kiss
Wij doen het hier in Haaglanden wel met een liftinsluiting voor Wassenaar ........ Je moet wat hè Undecided.
En over liftinsluitingen gesproken; via het 0900-8844 nummer van de politie krijgen we een melding door van een liftinsluiting ......... maar bij uitvragen blijkt het in Nijmegen te zijn. Dus vraag ik aan die man of hij snel geholpen wil worden of over een paar uur ........ Bij snelle hulp kan hij het beste naar de Brandweer Nijmegen bellen en als het hem niets uitmaakt, alarmeren we Brandweer Wateringen wel ........ Leuk ritje Innocent.

Ach, wellicht krijg ik de komende dagen, in mijn weekend, nog wat te doen op Wateringen. Nog zes meldingen te gaan en we hebben er al weer tweehonderd te pakken dit jaar ......... En als de trend zich doorzet gaan we nog aardig wat uitrukken met de AB 6182 tegemoet.
Eerst maar weer eens lekker slapen. Wel wat minder lang in vergelijking met gisteren, maar we zien het wel wat er op ons af komt.

Het wekelijkse weekoverzicht: Week 50.