Weblog Peter Smit week 51 - 2011.

petersmitKOP

Maandag 19 december 2011.

Wel lekker om een dagje na mijn uitslaapdag een beetje aan te klooien. Dagje bijkomen, op de kazerne van Wateringen een bakkie doen en wat zaken regelen rond de AB6182 en Oud & Nieuw.

 

Dinsdag 20 december 2011.

Vandaag een bijzondere dag voor 'huize Smit" Onze Mark is vandaag jarig en als we goed hebben gerekend is hij vanaf vandaag acht jaar jong/oud .......
Van harte gefeliciteerd mannetje !!! Dat je nog maar een nog grotere en mooiere vent mag worden !!! Als ie maar geen voetballer wordt ....... Wink

Lekker een dagje uit dienst gemeld voor Brandweer Wateringen en tot een uurtje of half drie geestelijk voorbereid op het partijtje dat zo dadelijk gaat losbarsten als we de feestgangers van school hebben gehaald ........ Eek 

Donderdag 22 december 2011. Dagdienst RAC Haaglanden en oefenavond Brandweer Wateringen.

Wat een heerlijkheid !!! Vandaag mijn eerste vroege onder normale omstandigheden ....... Maar aangezien ik nog nooit normaal ben geweest en de komende dagen ook niet als normaal mogen worden bestempeld, begin ik vandaag om negen uur op de RAC en ga ik rond één uur richting Rijswijk waar ik de laatste voorbereidingsbijeenkomst voor het komende Oud & Nieuw bij mag wonen. Dit overleg duurt tot een uurtje of vijf, vandaar dat ik vanochtend lekker wat later kon beginnen !!!

Van negen tot iets na één uur op de RAC geweest, maar erg veel bijzonders is er niet gepasseerd. Het gebruikelijke gebeuren van een ochtenddienst en dat met z'n vieren ....... Wel een memorabel moment, want dat zal voor het laatst zijn dit jaar !!!
Na één uur lekker door de frisse lucht naar Rijswijk om daar het laatste vooroverleg voor dè nacht van het jaar bij te wonen. Samen met alle piketfunctionarissen en een aantal bevelvoerders die tijdens die nacht ook de "Sjaak" zijn, nemen we alles nog eens door en rond een uur of vijf ga ik lekker naar huis.

Ook vanavond mag ik een gedeelte van mijn eigen korps weer een lesje C-2000 voorschotelen. De helft die vorige week aan het EHBO'en was, hou ik boven in het instructielokaal en we maken er een gezellige avond van. Er wordt goed gediscussieerd en de vragen die gesteld worden zijn ook niet misselijk. Kijk, wederom een lekkere avond zoals ik ze graag heb. KwaliTIJD !!!

 

Vrijdag 23 december 2011. Vroege dienst RAC Haaglanden.`

Vandaag een beetje een verlaten gevoel en dat zal de komende dagen ook niet echt weggaan ....... Ik ben vandaag de enige van mijn ploeg die dienst heeft in. Samen met een gezellige collega uit de A-Ploeg draaien we de vroege dienst. Het is echt rustig, iedereen praat en verbaast zich er over. Ook qua vuurwerkoverlast of buiten/containerbranden is het erg rustig de laatste tijd !!! Natuurlijk willen we niemand aanzetten tot ........ maar we hebben gezamenlijk het idee dat het andere jaren vele malen drukker was. Helemaal gezien het tijdstip van het jaar. Maar we doen het er maar mee !!!
Wat kleinere incidenten vliegen er toch tussendoor als we rond half elf van de ambulancedienst een verzoek tot het afhijsen van een patiënt krijgen. We alarmeren volgens  het KVT de TS van Haagse Hout en het RV van L-V. Tot zover alles prima in orde ....... totdat we wat 112-tjes krijgen dat er (uiteraard weten wij dat het per ongeluk is !!!) wat schade is gereden in een straat en dat de Brandweer gewoon doorrijdt. Eén van de melders is bijna des duivels, want hij snapt niet dat dat Brandweervoertuig zomaar doorrijdt, terwijl er een ander voertuig is geraakt ......... We proberen uit te leggen dat we een spoedklus hebben en dat het dan niet handig is om te stoppen, schadeformulieren in te gaan vullen, eigenaren zoeken, in discussie gaan ......... en dan pas een slechte patiënt uit een woning gaan tillen. Maar meneer is niet voor rede vatbaar Sad. We adviseren om even te wachten, dan sturen we de collega's na hun inzet wel even terug, maar hij gaat ze of opzoeken, of naar de politie. We geven toch maar aan om het laatste als eerste te doen. We noteren de gegevens en de kentekens en vragen de politie om daar toch maar even ter plaatse te gaan en eventueel te bemiddelen ......... Wat een kabaal allemaal ........

Het blijft geweldig om in een multi-culti-regio te werken, maar soms zou ik willen dat iedere melder redelijk verstaanbaar Nederlands spreekt. Zo ook aan het einde van onze dienst. Een geweldige taaldrempel komen we met de beste wil niet overheen en omdat de meldster alleen maar over rook in de woning blijft praten (zo goed is ons Zwahilinees dan weer wel ......... Cool), maken we toch maar binnenbrand aan en alarmeren de TS en RV van Laak, de TS van Loosduinen en de OvDB-Zuid. We geven onze twijfels en problemen mee en ter plaatse blijkt gelukkig weer weinig aan de hand te zijn. Problemen met de CV, brandgerucht dus.
Als laatste vandaag op de RAC nemen we een telefoontje van de politie aan met een verzoek om te komen meten bij een mogelijke poging zelfdoding. De TS L-V gaat ter plaatse om de situatie te meten en eventueel veilig te stellen. En dat vlak voor Kerst .......
Maar Kerst of niet, wij gaan lekker, als de aflossende ploeg binnen is naar huis.
Even lekker tegen elkaar aan op de bank een voorschotje nemen op de Kerst Wink

Zaterdag 24 december 2011. Brandweer Wateringen (of toch niet ???) en late dienst RAC Haaglanden.

09.52 uur Prio 1 WT Harry Hoekstraat 134 Hulpverlening (assistentie ambulance) 6130 7750. Smitje staat met een bekkie vol scheerschuim en een baard die zowat kan praten voor de spiegel, met het scheermes op zijn halsslagader ....... Handige timing, collega's van de RAC ....... Madik schrik me de tandjes .......
Voor de zekerheid had ik me vanochtend al een paar uur uit dienst gemeld om zodoende de boodschappen voor de komende dagen in huis te kunnen halen, of om dan bij de kinderen thuis te zijn als Liesbeth de boodschappen gaat halen ........ heb ik ook nog mijn momenten samen met de kinderen rond de Kerst ........ Niet om te klagen, maar mijn feestdagen zijn aardig naar de #$%^&*( dit jaar: Kerstavond en eerste Kerstdag een late dienst en tweede op derde en derde op vierde Kerstdag een nachtdienst en om helemaal in de stemming te blijven ....... Oud en Nieuw ook maar nachtdienst. Had ik al gezegd dat mijn zeven vette jaren op 1 januari aanstaande pas beginnen ??? Bij deze Smile.

De late diensten gaan beginnen en ook vandaag zit ik met een andere collega. Eén van onze invalkrachten die waarschijnlijk zijn allerlaatste dienstje op de RAC Haaglanden draait. Per 1 januari aanstaande draaien de invalkrachten geen diensten meer op de RAC Haaglanden ......... Het leuke is wel dat ze massaal met opleidingen bij de RAC Hollands Midden zijn begonnen om daar hun dienstjes te draaien ....... en nog leuker is het om te weten dat ze dan waarschijnlijk met de opening van de YP weer terug zijn ....... (Samenwerking  Meldkamers Hollands Midden en Haaglanden in één meldkamer Tongue out)
We beginnen de dienst met een ongeval met beknelling op de A4. Na een aanrijding is er een auto op z'n zijkant blijven liggen en in de auto zitten nog een moeder met een kind. We alarmeren de TS van L-V, de HV van ZT-SH en de OvDB-Noord. Na wat omzwervingen komt iedereen ter plaatse en is er sprake van een Kleine Hulpverlening.
Op de camerabeelden zien we onder het eten een gevallen man op straat liggen die door een zeer hulpvaardige passant (???) overeind wordt geholpen. Fantastisch !!! Geef die hulpvaardige passant een medaille en een bloemetje !!!
HO wacht even, ankers uit en de politie erbij !!! De hulpvaardige passant blijkt ineens hele andere bedoelingen te hebben ........ hij beroofd het slachtoffer zoals we op de camerabeelden hier kunnen zien !!! Terug die medaille en bloemen en de nor in met deze schelm. Vlegel, schorriemorrie. Te zot voor woorden dit; maak je eerst een PBS (= Platte Bek Smak) en lig je te creperen van de pijn op de grond en denk je dat je geholpen wordt voordat de ambulance er is ......... wordt je binnenzak gerold ....... Wat een wereld !!! Eek Gelukkig is het rustig hier en zijn er op de Meldkamer diverse getuigen die gezien hebben dat de hulpvaardige burger ineens een heel ander plannetje heeft. Gelukkig wordt hij in de kraag gevat en meegenomen naar het dichtstbijzijnde politiebureau en het slachtoffer wordt richting het ziekenhuis gebracht door de inmiddels gearriveerde ambulance. Je maakt wat mee hier op de A.C. Confused
Bij de politie komen diverse meldingen over een neerstortend vliegtuig rond Zoetermeer ......... Hmmm, wie klaagde er ook alweer dat we al tijden niets te doen hebben ....... Embarassed Hier zitten we niet echt op te wachten hoor !!! Maar als we twitter openen en zien dat dezelfde meldingen in heel Nederland gebeuren, weten we eigenlijk al voldoende: Andre Kuipers komt een beetje (te) laag met het ISS over om ons gedag te zeggen, of er zijn nu een aantal wijzen uit het Oosten op zoek naar een stal ....... Het is tenslotte bijna Kerst Tongue out.
Hierna krijgen we rond kwart over zeven een 112-tje binnen vanuit een restaurant in Den Haag. Brand in de keuken !!! We adviseren om de ontruiming alvast te gaan starten en sturen de volgende collega's: de TS'en van Archipel en Haagse Hout, het RV van Scheveningen en de OvDB-Noord. Gelukkig blijkt het allemaal erg mee te vallen, want de kok had tijdens het klaar maken van het crème brulée-toetje zijn gasbrandertje laten vallen en dat gaf een forse knal en wat vlammen ....... Kleine Brand geweest.

Nog geen half uur later een melding van een schoorsteenbrand in Wassenaar. Het adres is nog even een zoekplaatje, maar als we de puzzel compleet hebben alarmeren we de TS en RV van L-V, de TS van Wassenaar en de OvDB-Noord. Ook hier is er sprake van een Kleine Brand en behalve de TS van Wassenaar, kan de rest weer onder dankzegging retour naar de kazerne.
Verder houden we het lekker rustig en gaan we mooi op tijd naar huis.

Zondag 25 december Eerste Kerstdag 2011. Late dienst RAC Haaglanden.

Vanochtend fijn met het hele gezin naar de kerk geweest en daar een goeie dienst gehad. Lekker met een hoop bekenden het Kerstontbijt gegeten en na afloop van de dienst nog gezellig met elkaar koffie gedronken.
Maar om half twee roept de RAC om toch langs te komen en in te loggen vanaf half drie. Tja, dat kunnen we niet weigeren ........

De OvDB-Zuid komt even gezellig een bakkie doen
Als eerste nemen we contact op met de ploegen die vandaag op de kazernes zitten om te kijken of we ze rond het eten even uit de wind kunnen houden. Op de meeste kazernes zijn de partners en kinderen aanwezig om daar gezellig Kerstfeest te vieren dus zou het lekker zijn als wij daar ook een beetje aan mee kunnen werken. We kunnen uiteraard niets beloven, maar we doen ons best. Kijk, als de vlammen er uit slaan en de mensen hangen op de zeventiende aan de dakgoot, gaan we uiteraard voorbij aan het afspraakje en alarmeren we gewoon volgens inzetvoorstel, maar als er geen bloed uitloopt, proberen we de etende collega's wat te ontzien.
Dat lukt allemaal aardig ......... behalve voor de collega's van ZT-SH. Precies op het moment dat ze hun eerste hap naar binnen willen werken, krijgen wij een schoorsteenbrand in Zoetermeer binnen en moeten we toch echt alarm maken voor de TS en RV van ZT-SH, de TS van ZT-OH en de OvDB-Noord. Maar gelukkig is het een Kleine Brand en kunnen we ze later nog een aardig aantal uurtjes rustig laten eten. Voor Den Haag, Delft, Rijswijk en L-V lukt het prima om ze gezellig met elkaar te laten eten.  Lekker toch om zo iedereen, ondanks het werk een fijne Kerst te kunnen bezorgen ??? Wink
Hmm, iedereen een fijne Kerst bezorgen ??? Dan moet er geen schoorsteenbrand uitbreken in Wassenaar. Gelukkig net als in Zoetermeer een Kleine Brand, maar om nou de Brandweer op bezoek te krijgen met Kerst en niet zozeer om alleen te eten, maar om één en ander te gaan blussen of op te lossen. De collega's van Wassenaar en L-V gaan proberen de ellende zo klein mogelijk te houden.
De OvDB-Noord komt, omdat hij toch in de buurt zit, fff een bakkie doen hier. Gezellig man !!!

Terwijl hij hier heerlijk op z'n gemak zit uit te buiken, krijgen we een 112-tje binnen dat er verderop in de straat een keuken staat uit te branden. De bewoners zijn volgens de melder niet thuis, maar er zitten nog wel twee honden binnen. We alarmeren daarom de dierenambulance, de TS en RV van ZT-SH, de TS ZT-OH en de OvDB-Noord ......... maar die laatste zit naast ons en weet dus al dat hij een melding ontvangt Laughing. Eenmaal ter plaatse wordt er met spoed om een dierenambulance gevraagd, maar handig als we zijn, hebben we die al aanrijdend. Ook Salvage wordt alvast gebeld, want die hebben ze daar ook vast nodig straks. We zijn lekker bezig, al zeg ik het zelf. Het nader bericht is: Kleine Brand en of we Salvage willen bellen ....... Het wordt echt tijd om naar huis te gaan !!! Mijn glazen bol werkt als een jekko en dan moet ik gaan uitkijken Yell.

Ik moet natuurlijk niet diegene vergeten die ongeveer het langste met een incident zijn bezig geweest: de collega's van de HV van Delft ....... De HV van Delft ??? Die is toch weg daar ??? Ach, laten we het op een Kerstgedachte houden dat die HV weer voor een dagje is teruggeplaatst ...... Bij het inmelden van de HV hoor ik al een overbekende stem zeggen dat zij naar een wateroverlast gaan. Onze Wateringse collega en vriend zit net zo verbaasd op de HV, als wij achter de meldtafel zitten. We wensen hem sterkte, niet wetende dat hij ruim anderhalf uur bezig zou zijn met die wateroverlast .......... Sorry maatje, ik wist het niet Sad.

Het overzicht van de kleinere incidenten die net niet de homepage van Regio15 halen: Week 51