Januari 2017

Nee, ik ga nu eens niet beginnen met de beste wensen; dat mag, wat mij betreft, namelijk iedere dag van het jaar !!!
Maar wil wel graag weer wat op het digitale papier zetten .... Al was het alleen maar om aan het verzoek van velen te voldoen :) Het is er ondertussen weer aardig tijd voor, toch ???

Om eerlijk te zijn heb ik er wel een tijdje flink over nagedacht om er mee te stoppen .... Niet alleen vanwege mijn laatste 'blog' over de Zeer Grote Brand die ik beschreef afgelopen jaar. Helaas heb ik daar wat negatieve reacties op gekregen, maar zolang ik het leuk vind en er velen zijn die vragen om wat schrijfsels te publiceren, zal ik één en ander delen vanuit mijn functie op de Gemeenschappelijke Meldkamer Den Haag en vanuit de ervaringen die ik binnen de Kazerne van Wateringen mag meemaken !!!

Let wel; alles wat ik schrijf, is door mij persoonlijk zo ervaren en is derhalve geen feitenrelaas en puur als hersenspinsels van mijn eigenste persoontje: Peet Smit !!!

Januari 2017 begon voor mij al vroeg: om 1900 uur op Oudejaarsavond.
Op dat moment begon mijn nachtdienst op de Meldkamer Brandweer in mijn favoriete functie .... De Mobilofoon (de Uitgifte) zoals we dat tegenwoordig noemen.  Helemaal omdat ik dat op de mobilofoon van het district Den Haag mocht doen !!! Het drukste district voor de beide Veiligheidsregio's die we tegenwoordig mogen bedienen. Zoals bekend mag zijn, doen we tegenwoordig alle 112 voor de Veiligheidsregio's Hollands Midden en Haaglanden. Alles bij elkaar zo'n kleine 2 miljoen inwoners....

Voor de Oud en Nieuwjaarsnacht is de MKB (voortaan zo beschreven, omdat MeldKamer Brandweer zoveel tikken is) opgedeeld in 4 districten: Den Haag, Rest Regio Haaglanden, Hollands Midden Oost en Hollands Midden West. Op ieder district zitten 2 collega's die afwisselend de mobilofoon bedienen of de Back-Officewerkzaamheden verrichten.

Om de grote hausse aan 112-telefoontjes aan te kunnen is er weer een aparte verdieping ingericht waar voor de Brandweer een 10-tal enthousiastelingen zich hebben aangemeld om hier Oud en Nieuw dienstbaar te zijn. Zij hebben 3 avonden opleiding gekregen van een aantal collega's van mij en hebben ook een aantal stagediensten mee gedraaid om ervaring op te doen in het aannemen van 112 telefoontjes. Samen met collega's van de MeldKamer Politie (voortaan MKP) en de MeldKamer Ambulance (voortaan MKA) nemen zij van 2000 uur totdat er "einde maatregelen" wordt gegeven door de diverse Commandanten van Dienst (CvD) alle inkomende 112-telefoontjes aan, maken incident daarvan op en zetten deze door naar de Gemeenschappelijke MeldKamer (GMK) of naar het Lokaal Afhandel Centrum voor de diverse gemeenten, waar alle prio's 2 (= niet spoedeisend) worden uitgegeven aan de collega's op straat. Dat "einde maatregelen" is meestal zo rond een uur of 0400 in de nacht....

Zoals ik al zei, zat ik op mijn favoriete functie, al was het alleen maar omdat je weet dat het op zeker druk gaat worden !!! Dat ervaringen uit het verleden, geen garantie voor de toekomst bieden weet ik .... uit ervaring en vandaar dat ik de verwachtingenlat niet te hoog heb gelegd vooraf .... Vorig jaar in Haaglanden praktisch gelijktijdig 2 x Zeer Groot, dus zou het zomaar een relatief rustige Oud en Nieuw kunnen worden !!!

En wat blijkt .... precies zoals ik eigenlijk had voorspeld .... Het was een drukke, maar goed behapbare dienst !!! Met name voor het district waar ik samen met mijn collega voor zaten, was het echt weer druk .... maar ook absoluut te doen; nergens zijn we niet naar toe gekund omdat we geen voertuig beschikbaar hadden. Natuurlijk hebben we soms even een incident 'in de wacht gezet', maar dat was dan puur omdat de collega's van de 112 hier al een inschatting van hadden gemaakt !!!

Helaas kregen we een klein uur na de jaarwisseling een gruwelijk koude douche over ons uitgestort als de melding via de politie binnenkomt dat er een collega hulpverlener bijna het leven uit gereden is tijdens de uitvoering van zijn werk.... Vanaf dat moment heerst er een bedrukte stemming op de GMK. Het ziet er niet goed uit voor deze agent en dat merken we aan alles en iedereen deze dienst.... We houden ons hart vast....

Misschien hebben we wel een unieke Oud en Nieuwnacht mee gemaakt .... Voor Den Haag hebben we geen enkel incident gehad waarvoor werd opgeschaald  In het district Rest Regio hadden ze een verdwaalde MiddelBrand, maar ook Hollands Midden was qua opschaling erg rustig .... Goed voor de Burger !!! Je zit hier toch voor de ellende van de burger en als dat dan uit blijft .... Helemaal Goud, zeggen we dan in het Westland.

Ik ben enigszins gesloopt als de aflos om half 7 binnen komt strompelen en dender een klein uurtje later in een gigantisch tevreden slaap !!!

Als ik wakker word en mijn werktelefoon aanzet, komt als eerste een mail van mijn chef binnen.... De agent die vannacht (Godzijdank geheel per ongeluk !!!) is aangereden, is de zoon van een Brandweercollega .... ook nog eens werkzaam op een afdeling voor de MKB .... BAM .... de veel gedane uitspraak van vannacht: "Gelukkig Nieuwjaar"...., krijgt een heel andere gevoel ineens .... Later deze maand komt de agent en dus zoon van onze collega te overlijden en mag ik helpen de voorbereidingen te doen voor het bijwonen van de uitvaart voor een afvaardiging van de MKB.
Man, wat was dat heftig.... Tezamen met honderden politiecollega's uit volgens mij heel Nederland, nemen we met Korpseer afscheid van Mario. Compleet in ceremonieel tenue .... Beustig heftig !!!
Maar wat was het Waardig en onder de omstandigheden mooi .... Maar vooral emotioneel ....

Door het Project IVC (Implementatie Vernieuwde C2000) zit ik beduidend minder achter de "knoppen" zoals het in vaktermen wordt genoemd !!! Stiekem mis ik het werk op de Meldkamer, de hectiek die er kan zijn, de adrenalinerush die dat af en toe met zich mee brengt, de gezellige uurtjes met collega's waarin alles en iedereen de revue passeert, maar ook de "klanten" waar je het eerste aanspreekpunt van bent in hun tijden van nood .... Maar het IVC vergoedt een heleboel !!!

Het compleet nieuwe systeem wordt medio november actief en voor die tijd mogen wij, als "Opleidingsteam IVC" alle Kerninstructeurs van alle Meldkamers in Nederland opleiden .... maar niet voordat we de opleiding hebben geschreven !!! En daar zijn we op dit moment erg hard mee bezig. Lekker bezig dus !!!

Vanuit de kazerne Wateringen is er ook goed nieuws te melden: we hebben een officiële Facebookpagina vanuit de VRH: en daarin ben ik gevraagd om één van de redacteuren te zijn .... Ik zou zeggen: opzoeken en gooi die duim er in !!! Volg ons maar op Brandweer Haaglanden - kazerne Wateringen !!!
Qua uitrukken hebben we nog steeds genoeg te doen; vorig jaar weer net onder de 300 uitrukken afgesloten en dit jaar zijn we ook weer niet vies van !!!

Om met mijn eigenlijke werk af te sluiten .... het is lekker druk op z'n tijd .... uiteraard wat mij persoonlijk betreft nooit genoeg, maar dat blijft zo raar om uit te leggen hè  .... Het is lastig om niet té enthousiast over je werk te vertellen, omdat het altijd de ellende van een ander betreft .... mag je dat wel wensen ??? Maar ik vergelijk het maar met een begrafenisondernemer .... fff heel zakelijk gezien, hoopt hij ook dat er een hoop mensen .... inderdaad .... en als je daar dan hulp mag bieden .... nou ja, je begrijpt vast hoe ik het bedoel !!!

Het wordt wel een heel druk jaar, dat dan weer wel !!!
In ieder geval 2 opleidingen te volgen: in het voorjaar gaan we allemaal (de Brandweerkundig Centralisten van de MKB de YP) de opleiding ProQ&A-Fire doen.
Een uitvraagprotocol (Question en Answer) specifiek voor de functie "Intake" op de MKB (Fire) .... ben erg benieuwd naar hoe dat is en gaat .... Laat ik het zo zeggen dat ik er enigszins gereserveerd tegenover sta .... maar dat houdt je scherp !!! Ik ga in ieder geval met frisse moed die opleiding in.


En uiteraard is er voor alle Meldkamercentralisten in heel Nederland de opleiding IVC die halverwege dit jaar van start gaat en tot oktober zal gaan duren.... Daar weet ik dan hopelijk alles van.... 

Het is weer heerlijk om één en ander op te tikken !!! Dat merk ik aan alles.... ik ga proberen om dit het komende jaar per maand vol te houden.
Laat maar weten !!!

Tot snel wat mij betreft dus.

Peet