Weblog Peter Smit: Maart 2017

Maart roert zijn staart !!!

Hatsikidee, de volgende maand is al weer voorbij ….

 Let wel; alles wat ik schrijf, is door mij persoonlijk zo ervaren en is derhalve geen feitenrelaas en dus puur als hersenspinsel van mijn eigenste persoontje: Peet Smit

Een drukke maand wederom met diverse diensten op de Meldkamer Brandweer, 2 dagen per week aan de bak voor het IVC (Implementatie Vernieuwde C2000), meerdere uitrukken vanuit de kazerne van Wateringen en als kers op de appelmoes; aan het einde van de maand een opleiding van 4 dagen voor het (voor ons “oud Haaglanden centralisten” helemaal nieuw) Pro Q&A Fire intake protocol….

Qua diensten achter de zogenaamde knoppentafel zijn het er toch zeker 7 geweest !!! Met een dienst waarin de ‘Bende van Ellende’ compleet was en we die naam weer eer aandeden: Zeer Grote Brand in Delft in de nacht van zondag 19 op maandag 20 maart.

Zelf mocht ik de uitgifte voor mijn rekening nemen en mijn collega en partner in crime, met wie ik ook de Torenstraat Den Haag (Zeer Groot) en de Veilingweg in Honselersdijk (Zeer Groot) mocht bestrijden vanachter de Uitgiftetafel en hij zat, net als toen op de Backoffice ….

Zoals ondertussen bekend mag zijn, is de zondag- op maandagnacht één van de meest rustige nachten over het algemeen voor de Brandweer en zoals we verwachten zou ook deze dienst rustig verlopen….
Niets bleek minder waar. Voor ons redelijk uit het niets knalde deze melding door naar Zeer Grote Brand en werden diverse woningen boven het restaurant ontruimd. Zie hier de reportage door de mensen van regio15.

De pieper hield zich ook niet aan de stiltetijden die ik met hem had afgesproken…. Een x aantal malen ging deze af voor wat kleinere incidenten door de regio Haaglanden heen. Voornamelijk de AB6882 is de afgelopen maand vaak gealarmeerd, maar uiteraard ook de TS6830.

Zelfs een dienst als CaCo gezeten waar er 3 incidenten tegen Groot en/of Grip aanhingen, maar uiteindelijk net niks voor mij als CaCo…. En sta ik beneden in de kleedruimte mezelf uit mijn uniform te wurmen gaat de pieper af voor een Zeer Grote Brand in het Kurhaus op Scheveningen …. Ik ben amper tien minuten van de vloer af, en 1 april is het voorlopig nog niet ….

Voor mijn collega’s ben ik deze maand 2 x opgekomen om een TCO (Team Collegiale Opvang) gesprek te doen. Goede gesprekken met collega’s die bijzondere, maar bovenal met een vervelende afloop, incidenten voor hun kiezen kregen. Fijn om er dan voor hen te kunnen zijn !!!

Voor het IVC gaan we de beslissende fase in en werken we aan de reader en de opdrachten die we straks aan alle ruim 200 Centralist Kern Instructeurs (= CKI) mogen gaan uitleren. Het wordt een mooi systeem !!! Dat is wel duidelijk ;-)

De laatste dagen van deze maand was ik ingepland om de opleiding te volgen voor het later in te voeren Intakeprotocol: een wereldwijd systeem dat in ruim 40 landen en 3000 Meldkamers al wordt gebruikt om een zo goed mogelijke uitvraag aan de melder te doen en tot een zo goed mogelijke alarmering te komen. Wetende dat dit systeem al tientallen jaren gebruikt wordt, geeft wel te denken.

Wat een klein nadeel was, is dat de complete cursus in het Engels werd gegeven. Op zich "niks mis mee" zou je zeggen, maar als je het systeem, de achtergronden daarvan en de juridische zaken daarvan tot je moet nemen en dat ook nog eens vertalen vanuit het Engels naar het Nederlands en dan kijken of het klopt wat er gezegd is…. Ik moet eerlijk zeggen dat ik behoorlijk kapot was na alle dagen !!!

Het hakte er fors in; iedere dag om 7 uur op de fiets naar Leidschendam en ’s middags na 4 uur weer terug (dat was na de lunch wel het lekkerste moment trouwens ;-)). Na 2 en een halve dag aanhoren, vertalen en oefenen, kregen we op woensdagmiddag een examen. Of ik daarvoor geslaagd ben hoor ik (uiteraard net als al mijn andere collega’s) over 6 weken al …. Ik heb nog gevraagd of ze onze examens al zwemmend naar Amerika gaan brengen….

Maar als je geslaagd bent, krijg je er ook wel weer wat voor terug…. Typisch op z’n Amerikaans met een certificaat, een pasje, onderscheidingen en uiteraard….. een heuse Emergency Fire Dispatcher patch voor op mijn uniform…. Helemaal wild !!!!

Maar goed, eerst maar eens afwachten of ik geslaagd ben ….
Maar als dat zo is, schijn ik zomaar in Washington D.C. of Kuala Lumpur ook aan de gang te kunnen ….
Nou ja, eerst maar eens in Den Haag proberen !!!
Google maar eens op ProQ&A .... mocht je dan onverhoopt in de toekomst ons moeten bellen; weet je alvast een beetje hoe het uitvragen zal gaan ;-)

Tot hopelijk volgende maand !!!
En je weet het hè: Wat je ook doet, doe het HATSEFLATS !!!