Week 16 - 2011.

Maandag 16 april. Late dienst en Brandweer Wateringen.

 Wat een geweldig weer hebben we vandaag ........ en de rest van de komende dagen, als ik de weersvoorspellingen mag geloven !!! Maar ik ben dusdanig opgeknapt dat ik de late dienst wel weer aan durf .......... dacht ik toen ik weg ging van huis Frown. Eenmaal op de vijfde (ik heb me naar boven moeten slepen) voelt het net of de weeën zijn begonnen. Gelukkig blijft het daarbij en kan ik eindelijk mezelf uitleven op het nieuwe GMS 4.9. En dat alles valt nog niet mee Surprised. Het is fors wennen aan de nieuwe termen en afkortingen, om nog maar te zwijgen over de zaken die op de pieper van de collega's terecht komen !!! Gelukkig ben ik niet de enige die hiermee van doen heeft, want mijn collega's, die afgelopen zaterdag en zondag er al mee hebben mogen stoeien, vinden precies het zelfde en hier en daar helpen we elkaar een beetje, zolang de tijd het toestaat.

Als eerste ben ik blij een automaatje aan te mogen maken: dat is nog wel te doen en ook de volgende is raak. Wederom een automaatje, maar deze wordt al voor het uitrukken van de TS nacontrole. Zo ZT-SH en Delft hebben we al gehad deze dienst, nu de rest nog.
Gisteren en eergisteren heeft "mijn" ploeg een Grote Brand en een Middel Brand - Grip 1 gehad, dus zijn de verwachtingen voor vandaag hooggespannen.
Het RV van Loosduinen gaat eruit om een zenuwachtige glazenwasser te bevrijden uit een bakkie op hoogte en na een handjevol automatengebulder gaan we echt weer wat doen: Archipel gaat de ambulancedienst helpen met het sjouwen van een patiënt. De ramen kunnen niet open, dus aan een RV hebben ze niets daar.

En wederom een handvol automaten die ons van het eten afhoudt, maar daarna gaat het in Delft gebeuren. Wij weten het zeker ........ Een 112 over een woningbrand !!! We alarmeren de "trein" die er heen moet: van Delft de TS, de TSK, het RV en van Rijswijk de TS. De OvDB-Zuid sluit de rij, maar luistert via de portofoon de berichten omtrent dit incident uit. En dat is maar beter ook, want het nader bericht is: Kleine Brand, gaarne de ambu voor een persoon met rookintoxicatie en doe de stichting Salvage ook maar.
Na wederom wat automaatjes krijgen we diverse 112-tjes over een flinke buitenbrand op het terrein van de Flora Holland. Onze tijdelijke collega (ook parttimer is in Honselersdijk) alarmeert de TS van de Flora en zij gaan deze flinke bermbrand blussen.

ZT-SH gaat eruit voor een vermoedelijke buitenbrand in een parkje en Scheveningen voor een automaat. Maar als de laatstgenoemde ter plaatse is, krijgen we een aanrijding met mogelijke beknelling door vlak naast hun post. Eén voertuig ligt op zijn kant en er blijven wat inzittenden in zitten. We alarmeren de TS en HV van Scheveningen en de OvDB-Zuid. Op verzoek van de TS van Scheveningen alarmeren we de TS van Archipel om naar de automaat te gaan voor nacontrole. Scheveningen heeft het bijna druk met de beknelling. Hier het bewijs.
Verder hebben we het voornamelijk erg gezellig met z'n drieën en heel af en toe moet ik ineens heel erg hard lopen om het toilet te kunnen halen ........ iedere keer net op het randje haal ik het toilet. Wel weer goed voor de conditie, maar voor de sociale contacten is het waardeloos zo'n incidenteel (bijna) natte wind Yell.
Ik ben in ieder geval blij dat de dienst erop zit en dat ik lekker de frisse buitenlucht in mag fietsen. Lekker naar huis, lekker naar bed ........

........ dat dacht ik tenminste: Ik laat net mijn vermoeide lichaam op de bank naast Liesbeth zakken ........ 23.35 uur Prio 2 WT Gele Meerbloem 2 kat op dak vast 6130. . En hopsa, de auto in en richting kazerne. Daar aangekomen zijn er al wat collega's die in de TS zitten en er staan er al wat naast te kijken. Ik trek mijn overall aan en huppel naar de bevelvoerdersstoel: Zo, die is voor Peetje !!! En het lijkt erop dat ik dit incident als enige bevelvoerder moet gaan doen, want het duurt aardig lang voordat er een "echte" bevelvoerder aankomt. Ik heb na een paar minuten de RAC aan de bel om de situatie uit te leggen (ik heb nog geen toestemming om zelfstandig als bevelvoerder uit te rukken) en vraag of ze nog een keer willen alarmeren ......... Zul je altijd zien; nadat die alarmering eruit is, komen er twee bevelvoerders aan scheuren. Nou ja, gelukkig zijn ze er. Het is ook een rottige tijd als je net in je mandje bent gedoken !!!
We gaan richting Gele Meerbloem en worden onderweg bijgepraat door de ploeg die mij net heeft afgelost op de RAC. Een kat is in een leegstaand huis gekropen, toen de werklui daar bezig waren eerder deze dag. Nu ze weg zijn, heeft het beest een open dakraampje gevonden en staat op het dak te krijsen als een gestoorde. Of wij daar iets kunnen betekenen ......... We gaan het zien daar Wink. Ter plaatse staan er een aantal mensen op ons te wachten en als we uitgestapt zijn, blijkt het beest alweer, via het dakraam, naar binnen gesprongen te zijn. Gelukkig is het een leegstaande woning en zit er voor één van de ruitjes een houten plaat, zodat die eraf kan en we naar binnen kunnen. Als de plaat van de deur is gesloopt, blijkt er toch nog een ruit in te zitten. Okee, er zit een gat in, maar toch moeten we nu slopen. Dat hoef ik niet eens hardop te zeggen, of de ruit ligt er al uit. De twee collega's van de aanvalsploeg gaan naar binnen om te kijken waar het beest zit en om de ramen te sluiten. Na enige tijd hebben ze het beest eindelijk te pakken en gaat het bij moeders in haar doosje ........ (misschien een beetje ongelukkig uitspraak, maar je begrijpt best wat ik bedoel !!! Sealed) Wij melden ons weer inzetbaar en gaan nu wel lekker naar bed.

Dinsdag 19 april. Vrije dag ??? Cool 

Vandaag geen late dienst, maar vrij genomen om met onze oudste naar de gemeentelijke sportdag voor basisscholen te gaan. Geweldig genoten !!! Van het weer, van de kinderen en van de geweldige ouders die kwamen kijken. Wat mij betreft maken we hier de afspraak dat ik de komende jaren lekker meega om de kinderen te begeleiden in hun sportdag. Zo gaaf om te doen en zo fantastisch om die koppies te zien als ze een wedstrijd gewonnen hebben. En nog mooier is het om die verdrietige koppies te zien opfleuren als ze een wedstrijd hebben verloren en ze dan de hemel in te prijzen omdat ze tweede zijn geworden Wink. Smitje heeft alweer een lekker bruin koppie, want dat zonnetje mag van mij tot half november blijven schijnen hoor Cool.

De collega's zijn ook vandaag weer gealarmeerd geweest: Kleine Brand. Ik had uiteraard geen tijd, want ik stond in het zonnetje en had zelfs mijn pieper niet bij me ........ Gelukkig had ik me al dagen geleden uitgemeld op het internetrooster. 
Het gaat hard deze maand: in 19 dagen al 13 uitrukken. Laten we lekker zo doorgaan, zou ik zeggen !!!

Woensdag 20 april. Brandweer Wateringen en nachtdienst.

Het enige nadeel van dit zonnige weer, is dat ik af en toe een schoonheidsslaapje moet doen om 's nachts wakker te blijven als ik mag werken en dan niet van het zonnetje kan genieten, maar alleen een kniesoor die daar op let Laughing.

Geweldige timing !!! Net voordat ik stiekem toch weer een toetje wil nemen: 18.05 uur Prio 1 WT De Ark Herenstraat 85 Automatische melder 6130 7730. Ik ben uiteraard mijn schoenen kwijt, maar als ik deze gevonden heb, vlieg ik op de scooter naar de kazerne. Maar omdat er nog één manschap nodig is en deze zich al staat om te kleden, besluit ik de pen maar ter hand te nemen en de achterblijvers te noteren. Terug naar huis ........ wedden dat het toetje op is en ik aan de afwas kan aanschuiven ??? Bedankt schat, ik ook van jou !!! Kiss

 De nachtdienst starten we met z'n drieën, dus laat het maar gebeuren: Wij zijn er helemaal klaar voor. Ik heb redelijk geslapen vandaag, dus mag het best druk worden, dan slaat de vermoeidheid niet zo hard toe Smile.
Eerst maar eens gezellig bij kletsen. Paul is er ook deze en de volgende nachtdienst en het is voor mij alweer fff geleden dat we met elkaar hebben samen gezeten. Pas rond kwart over twaalf gaan we ergens in de regio wat piepers af laten gaan. ZT-SH wordt wakker gemaakt, omdat er een bezorgde buurman belde dat er in de school tegenover hem iets aan het flikkeren is. En omdat we er samen niet uit komen of het misschien toch een tl-verlichting is, mogen de collega's een kijkje gaan nemen. We hebben echt geprobeerd om eerst de politie te laten kijken daar, maar zij hadden het erg druk met andere (heel belangrijke) zaken. Stiekem halen we opgelucht adem als het inderdaad om een flikkerende tl-balk gaat. Zoetermeer heeft al genoeg scholen verloren, de afgelopen jaren.
Vooral Laak en Centrum zijn de klos deze nacht. Ze rijden af en aan naar diverse buitenbrandjes en gaan ook nog eens samen naar een mogelijke binnenbrand. Het blijkt al snel om een kleine brand te gaan, maar de bewoner moet toch even nagekeken worden door de ambulancedienst.

We krijgen een soort deja vu !!! Surprised Vanuit de TU-wijk in Delft krijgen we een telefoontje dat de bibliotheek bijna volloopt met water. De bewaking heeft geen idee waar al dat water vandaan komt. Nou hebben we hier al eens een TU-gebouw gehad waar het met een wateroverlast begon en wat eindigde in een ZEER GROTE BRAND Grip-3. Sterker nog, het gebouw staat er al lang niet meer Yell) We vragen de bevelvoerder van Delft even ons te bellen, zodat we hem bij kunnen praten, want normaal gesproken gaat men in Delft alleen met de HV rijden bij een melding van een wateroverlast, maar hier denken we dat er iets meer nodig is dan alleen een HV. De TS gaat er ook achter aan en dat is maar beter ook, want ze zijn daar ruim twee uur mee bezig geweest om al het water op te ruimen !!!

Laak en Centrum gaan nog even door met de diverse buitenbrandjes en ongeveer een uur voordat we afgelost worden, is er een stroomstoring gaande in het gedeelte rond het Rijswijkseplein. Ook hiervan hebben we er de afgelopen jaren al wat gehad en nog geen twee weken geleden knalde de politie ineens naar Grip-2 ........ Cool Ach, wellicht leuk voor de vroege dienst !!! Wij vinden het prima wat ze doen, als wij nu maar naar huis mogen. Lekker slapen.

Donderdag 21 april. Brandweer Wateringen (in meerdere opzichten) en nachtdienst.

Ondanks het warme weer heb ik goed geslapen ........ en zo lang ook ........ Tenminste dat gevoel heb ik als mijn  pieper gaat:  Prio 1 WT De Ark Herenstraat 85 Automatische melder 6130 7730.  Het is, als ik snel op de wekker kijk, half vijf. Snel op mijn scooter naar de Dorpskade en kijken of ik nog mee kan. Als ik voorlangs rij verbaast het mij eigenlijk dat er nog niet zoveel auto's van collega's staan, maar snel mijn tweede huidje omdoen en de TS in. Er is nog geen "echte" bevelvoerder, dus kruip ik lekker voorin. Mijn schaduw meldt zich ook al snel en we vertrekken richting de Ark. Ik meld me keurig in: "Goedenmiddag AC, de Wateringen 6130 gaat naar de Ark voor een automatische melding, over." Komt mijn collega terug met als antwoord: "Goede MORGEN collega, u mag door voor nacontrole. Men heeft een kaarsje te lang laten branden in de kapel." Hmm, dat goede morgen ....... ik weet het niet, maar iets zegt me dat ik óf in de maling wordt genomen, óf ik heb een verkeerde blik op mijn wekker geworpen Surprised. We zien het straks wel.
Aangekomen bij de Ark, de rit ging inderdaad zonder toeters en bellen vanwege de nacontrole, worden we keurig opgevangen en een snelle blik (gaat dat goed ???) op het Brandmeldtableau leert ons dat er inderdaad in de kapel een melder is afgegaan. We lopen met één van de BHV'ers mee naar de locatie. Daar stroomt de zaal net leeg en als je weet dat de gemiddelde leeftijd in de Ark rond de achtentachtig ligt, weet je ook dat dat leegstromen niet echt snel gaat. Maar als de laatste de zaal heeft verlaten, duiken we een rokerige kapel in. Er is iets te scheutig met wierook om gegaan. We controleren de melders die zijn afgegaan en ventileren de boel. Ik geef nog wat uitleg over het resetten van de installatie (dat moet echt nog even wachten tot de (wie)rook om hun hoofd is verdwenen Innocent) en geef de collega's van de RAC het nader bericht 'Brandgerucht' door. Terug naar de TS en vlak voor de uitgang zien we dat er ook al gereset is. Nou, het valt me alles mee dat de melding niet terug komt !!! Er hing nijdig veel rook, we moesten bijna met ademlucht op de kapel binnen Tongue out, maar alles staat weer normaal in bedrijf. Mooi, dan kunnen we nu echt terug naar de kazerne en daarna naar huis.
Tijdens de rit terug bel ik nog even met mijn collega op de RAC. Hij moet wel lachen, want hij vroeg gelijk of hij me wakker had gepiept ....... Surprised Nu pas kijk ik op mijn horloge en zie dat het pas rond tien uur is ........ Embarassed Wat een heerlijkheid !!! Ik mag nog lekker lang slapen !!! Kiss Nu gaat het me ook ineens dagen dat ik het thuis al zo rustig vond toen ik weghuppelde: Liesbeth en de kinderen waren er niet eens ??? Nee, gek hè Yell Liesbeth is dus gewoon aan het werk en de kinderen zitten te ploeteren op school ....... Hmmm, slapen .......

De oefenavond staat in het teken van allerlei standjes waar we diverse Kleine Hulpverleningen mogen doen. Samen met mijn goede vriend en collega Ivo draaien we de oefeningen tot een goed einde. We beginnen met de (dagelijks gebruikte) staaldraadtakel. We verslepen een last (lees: de TS) een paar meter achteruit middels de staaldraadtakel die we weer bevestigd hebben aan een mobiele kraan. Hierna gaan we wat gestapelde afvalcontainers liften door middel van de hoge druk hefkussens, omdat er een slachtoffer onder ligt. Ook hier gaan we lekker vlot mee om en als laatste oefening doen we eigenlijk hetzelfde, maar nu moeten we een zware container liften met behulp van de "domme krachten". Laten wij tweeën daar nou heel erg goed in zijn Tongue out, al was het alleen maar vanwege de benaming van onze hulpmiddelen Wink. Na iedere oefening worden de Tips en Tops besproken en gaan de collega's nog een rondje met de inval-TS. Omdat onze tweede TS (= de 6131) al ruim twee weken bij de spuiter staat, hebben we een leenspuit gekregen om toch met z'n allen onze oefeningen te kunnen doen. De eerste TS is naar het oefencentrum "de Tol", dus blijven wij inzetbaar. Gelukkig hebben we een aantal chauffeurs die weten hoe het 'one-seven' werkt dat er op zit. We zijn de collega's van L-V zeer dankbaar voor deze belangenloze schenking van een week lang Kiss.

Na de oefenavond snel naar huis en even mijn kop onder de kraan gooien. Wat een weer !!! En dan die inzetoefeningen ......... ik had al vrij vlot weer een fors lekkende koppakking. Het zweet gutste van mijn hoofd. Broodtrommeltje in mijn tas en naar de RAC.
Als we binnen komen lopen, zit de OvDB-Zuid een sinasappeltje weg te werken en babbelen we even bij over alles wat er de afgelopen tijd is gepasseerd. Maar het zou zomaar kunnen dat dit niet lang gaat duren, want er komen wat 112-tjes binnen over een mogelijke binnenbrand in Duindorp. We alarmeren hem en de TS en RV van Scheveningen en de TS Archipel. Ter plaatse gaat het om een kleine brand, dus kan hij nog even blijven plakken.
Ik weet niet wat het met Delft en water is, maar deze dienst is het de TS Delft die door een sprinklermelding naar de Nieuwe Kerk gaat en daar één en ander tegenkomt dat niet klopt. Wij nemen de zaken over en bellen ons drie slagen in de rondte, maar uiteindelijk komt alles op zijn pootjes terecht en kan Delft weer veilig gaan slapen.

Het is weer zo'n nacht ....... diverse buitenbranden (van auto's tot bouwcontainers) en uiteraard diverse automaten. Verder is het weinig spannends. We hebben zo'n vijftien kleinere incidenten behandeld. We bekijken ook weer aardig wat camerabeelden  van de binnenstad. Het is vier uur 's nachts en er loopt meer volk op de diverse pleinen in Den Haag, als er ooit op de drukste koopavond in een grote gemeente als bijvoorbeeld Westland op de been is. Diverse explosieve situaties dreigen uit de hand te lopen en we zien door de politie verschillende vechtpartijen de kop in gedrukt worden. En sommigen gaan er niet zachtzinnig aan toe. We zitten weer eerste rang !!!

Het is weekend, wat zeg ik ??? Het is vakantie !!! Ik heb de volgende cyclus vrij genomen, want de kinderen zijn ook vrij in verband met de Meivakantie. Het voordeel hier op de RAC is dan wel weer dat je als je zes dagen vrij neemt, dat je er dan veertien krijgt ......... Surprised De eerste vier na bijvoorbeeld vannacht horen bij mijn weekend, dan zes dagen vrij en daarna weer vier dagen weekend ........ Vervelend hè Innocent.

Goeie vrijdag 22 april. Begin van de vakantie en Brandweer Wateringen.

Ondanks de warmte buiten en gelijdelijk ook binnen, heb ik goed geslapen. Rond een uurtje of twee eruit en heerlijk alvast een voorschotje op de vakantie genomen met Liesbeth en de kinderen. Zoals ik al zei, is er voor mij de komende twee weken fff geen werk op de RAC te doen, maar ik hou met regelmaat mijn pieper aan. Ik ben namelijk niet de hele vakantie weg, dus laat de meldingen maar gewoon doorkomen. Het is vanaf het begin van de week minimaal iedere dag één keer raak ........
16.13 uur Prio 1 GV HTM Remise Zichtenburg Meppelweg 1391 Ongeval spoor (tram) 9093 7770 7730 6130. Net te laat om in te stappen, maar voor de statistieken telt deze weer lekker mee. Tot de volgende piep Laughing

Stille Zaterdag 23 april. Brandweer Wateringen ???

Ik sta tot zes uur uitgemeld, omdat we lekker wat met de kinderen gaan doen deze vakantie. Zoals vandaag bijvoorbeeld fff naar de Delfse Hout en het leszwemmen met onze zoon, maar als ik net thuis ben, krijg ik een sms. Wat er nu weer voor raar proefalarm over de pieper is gekomen. Nu ligt mijn pieper nog onder mijn kussen, want daar heb ik hem vanochtend expres laten liggen: ik ben toch niet inzetbaar, dus heeft het ook geen nut om met dat trilding aan je riem rond te lopen. Gauw even kijken wat er is gepiept: 17.54 uur Prio 1 GV Slachthuisstraat 123 Eigen Initiatief (werken op hoogte)(Instanties: vhd/salvage) ........ en dat over de code van het Regionaal Proefalarm. Foutje in het systeem ??? Als ik de collega's van de RAC opbel, krijg ik inderdaad een bevestigend antwoord: GMS 4.9 is nog niet helemaal stabiel ....... Werk aan de winkel voor BMKD !!! Blij dat ik altijd eerst het bericht lees voordat ik ga rijden !!! Ik begrijp van de collega's op de RAC dat meer collega's dit zouden moeten doen Tongue out.

Maar toch weer gepiept. Kijken of we dit zo vol kunnen houden, maar dan wel met echte meldingen, hè !!! Wink Volgende week; nieuwe ronde, nieuwe kansen.

En om in stijl af te sluiten: het overzicht van week 16.