Week 39 - 2011.

Maandag 26 september 2011. Late dienst.

Goed weer, weinig vliegen en dus heerlijk op de fiets naar het werk. Eens kijken of we er een mooie dienst van kunnen maken !!!
De eerste alarmering is voor ........ Wateringen !!! Een automaatje in het gebouw van mijn voormalige werkgever.
En de tweede melding ........ is ook voor Wateringen ......... wederom een automaatje, maar deze keer op het Wateringseveld. Maar omdat er diverse meldingen komen van een buitenbrand tegen één van de buitendeuren van de school waar de TS van Wateringen naar toe gaat èn er meldingen van binnenuit de school komen dat ze daar ook vlammen zien ........ maken we toch binnenbrand aan en alarmeren de TS en RV van Loosduinen en de OvDB-Zuid er achteraan. Eén van de rookmelders is afgegaan omdat de rook van die buitenbrand naar binnen trekt. Loosduinen geeft als nader bericht: Kleine Brand, maar blijft nog lange tijd aanwezig om het hele gebouw te ventileren en de rook naar buiten te jagen.
Weer twee keer Wateringen ........ Echt, ik heb geen aandelen, smeergeld aangenomen of mijn afgelegde eed als ambtenaar vergeten !!! Wel heb ik een link waar wat foto's zijn te zien van deze uitruk: binnen/buiten/automaat ....... brand.

Verder houden we het rustig in de regio ........ de gebruikelijke alarmeringen komen voorbij, maar het is niet noemenswaardig. Totdat we een forse klapper horen rondgaan over de Meldkamer. Uiteindelijk krijgen ook wij het verzoek om mee te rijden naar Wassenaar voor een mogelijke beknelling. We alarmeren de TS van L-V, de HV van Haagse Hout en de OvDB-Noord. Ter plaatse moet inderdaad het slachtoffer rechtstandig uit de auto worden gehaald en dus gaan de collega's aan het werk: Beknelling.
De OvDB-Noord vraagt aan het einde van het incident nog om een RV ter plaatse. Bij ons schieten de ??? tot ver boven de vijfde etage, maar er is een verlicht dat op half zeven hangt en nu mogen de collega's van het RV van L-V deze weer op de juiste manier terughangen.

Op zich een lekkere dienst !!! Nu (nog lekkerder) naar huis fietsen en genieten van het heerlijke weer. Het is nog 18 graden als ik naar huis fiets. Zo lekker slapen ........ tenzij de pieper zich laat horen ........

Dinsdag 27 september 2011. Brandweer Wateringen en Nachtdienst RAC.

........  05.25 uur Prio 1 RW Torica Optiek Herenstraat 48 Binnenbrand (Zeer Groot) (Grip-1) Meetploeg Wateringen. Zo dan, dat is vroeg dag !!! Gisteren geheel tegen mijn gewoonte in, niet gelijk naar bed gegaan, maar nog even een sappie met Liesbeth gedronken en nu de pieper weer. De collega's van de nachtdienst op de RAC hebben in ieder geval niet stil gezeten !!! Zeer Grote Brand, Grip-1 Surprised. Op de scooter richting kazerne en daar staan al wat collega's die kijken of ik mee kan, want zij hebben afspraken op het werk over korte tijd. Mijn afspraak op het werk is pas vanavond om half elf !!! Ik overleg nog met een collega die wat later binnenkomt, maar ook hij twijfelt om mee te gaan, dus ga ik verder met aankleden.
We rijden richting Rijswijk en melden ons in bij de RAC. We krijgen al een meetlocatie door en een aparte gespreksgroep om met de MPL (= Meet Plan Leider) te communiceren. We gaan voor een CO meting naar Den Haag en als we daar een 0-meting doen, mogen we richting plaats incident om daar bij de AGS (= Adviseur Gevaarlijke Stoffen) een speciaal meetapparaat te halen om CO2 te meten. Het is een drukte van belang en we zien in de verte één grote rokende puinhoop !!! We worden bijgepraat door de AGS en kijken even vlug wat de oorzaak is om ons te laten meten. Een explosie, gevolgt door een felle uitslaande brand in een kledingwinkel zorgde ervoor dat wij ook wakker werden gepiept. Diverse meetlocaties en metingen dien we door de wijken rondom de brand. Over het algemeen meten we geen schrikbarend verhoogde waardes van zowel CO als CO2. We lopen af en toe vlak langs het brand waar snoeihard gewerkt wordt om de brand uit te krijgen. En dat valt niet mee, want de constructie is door de explosie en de intense hitte daarna tijdens de brand, te gevaarlijk om te betreden. Wel horen we dat er een dodelijk slachtoffer valt te betreuren. Uiteindelijk kunnen we in een parkje even uitblazen op een bankje en wachten we op een vervolginzet. Het is ondertussen kwart over zeven en we hebben eigenlijk wel wat trek gekregen. Onze inzet is niet langer noodzakelijk en we gaan naar de AGS terug om haar de apparatuur terug te geven. Daarna lopen we nog even naar het pand om even voor professioneel ramptoerist te spelen. Uiteraard is het op het "rampterrein" een weerzien van allerlei vrienden en bekenden. Na diverse handjes te hebben geschud en kort te hebben bijgepraat, gaan ook wij weer teurg richting Wateringen. Onderweg horen we de HOvDB het nader bericht "Brand Meester" doorgeven. Hebben we toch weer een mooi aandeel in gehad Wink. Rond acht uur zijn we weer terug op de kazerne en maken we het voertuig (de 6100) weer inzetbaar voor een volgende inzet. Laat maar komen, want wij zijn er klaar voor !!! Uiteraard is van dit incident heel veel "beeldmateriaal".

Uiteraard beginnen we deze dienst met het bijpraten van wat er de afgelopen dag allemaal gebeurd is. We nemen de rapporten even door en bekijken de beelden van de inzet in Rijwijk en daarna storten we ons weer op het werk dat op ons wacht (...... of is het andersom en wachten wij op het werk ???)
Het zal wel weer een rustige dienst worden, want de ervaring leert dat als er in één van de diensten voor ons een Groot incident is geweest, dan is het één of twee diensten daarna over het algemeen rustig. En zo ook vannacht. drie keer alarm voor een automatisch brandalarm, een wateroverlast, een liftinsluiting en twee keer een alarm voor een brand(lucht).

Ik heb het zwaar deze nacht; met moeite kan ik mijn ogen open houden, maar we redden het net tot de ochtendploeg ons af komt lossen. Vandaag maar eens lekker lang slapen !!! Dan kijken we het komende nacht wel weer aan hoe het op ons afkomt.

Woensdag 28 september 2011. Nachtdienst.

Als we binnenkomen is er een grote oefening gaande in de Hubertustunnel en daardoor druk op de vloer. Een heuse cameraploeg, diverse Caco's huppelen rond (Caco = Calamiteiten coördinator Meldkamer Haaglanden) en allerlei ondersteunende mensen, zelfs van de Meldkamer Hollands Midden zijn aanwezig. Gezellig !!! Neem een stoel en een bakkie Wink.

Qua werk is het tot twee maal toe het automatengebulder dat ons aan het werk zet. Een buitenbrand voor Centrum en later één voor Rijswijk. Twee keer in precies anderhalf uur tijd gaat Zoetermeer eruit om de ambulancedienst te helpen een patiënt uit de woning te halen. Een collega van Wateringen komt fff een bakkie scoren en halverwege de nacht zie ik mijn neef binnenkomen. Hij was tijdens de oefening OvDP (= Officier van Dienst Politie) en komt even gedag zeggen. Zou leuk zijn als we weer eens met z'n drieën zitten hier in de nachtdienst en hij als OvDP tekeer mag gaan ........ dan gaat Smitje zeker een keertje met hem mee de regio (on)veilig maken Laughing.

Komende vrijdagavond mag ik in ieder geval aan de bak, want dan speel we vanuit Wateringen de wedstrijden voor die zaterdag door allerlei korpsen uit het Westland en Midden Delfland worden gespeeld. Vrijdagavond dus bevelvoerder tijdens het voorspelen en zaterdag de hele dag als centralist aan de bak ....... Druk weekend. Zondag gelukkig vrij en maandag draai ik een 24-uursdienst met mijn chef mee. Zij is dan OvDB-Noord. Daar heb ik helemaal zin in !!! Zal de laatste keer zijn dat ik een 24-uursdienst met een OvDB meedraai, want zoals ik al eerder vertelde gaat de OvDB-regeling in Haaglanden op de schop. Vanaf begin volgend jaar is de 24-uur er van af en wordt er alleen nog maar in weekpiketten gedraaid. Op zich ook wel leuk om dan een OvDB-dienst mee te draaien, maar ik denk dat Liesbeth en de kinderen mij geen week kunnen missen (andersom al helemaal niet !!!) en ik denk dat de OvDB waar ik met mee draai ook niet zit te wachten op een logé voor een week Cool.

Ik verwacht trouwens niet dat ik bij het verschijnen van dit epistel al de beschrijving van vrijdagavond en zaterdag erbij heb kunnen doen. Ik zal daar volgende week voor nodig hebben. Ik gooi er wel een vermelding "update" achter als het erbij staat !!! Hou Regio15 in de gaten, dus.

Donderdag 29 september 2011. Oefenavond Brandweer Wateringen.

Wie denk je dat er met tas vol goede moed èn douchespullie naar de kazerne onderweg is en vol blijft houdend at we vanavond lekker gaan oefenen .......... ???
Jammer joh, maar vanavond wordt het overgrote deel ingezet om de wedstrijd van zaterdag voor te bereiden en aangezien ik met een vijftal collega's deze wedstrijd morgenavond ga voorspelen, mogen wij uiteraard nergens van weten. We boenen de vloeren, wanden en plafond, totdat we er scheel van zien. Praatje hier, alle porto's en batterijen krijgen een volledige oplaadbeurt, praatje daar, de laatste hand aan het koper dat we vorige week nog gepoetst hebben en dan een cassis. Lekker een keertje vroeg thuis op donderdag ........ Mag ook wel weer eens !!!

Vrijdag 30 september 2011. (veel) Brandweer Wateringen.

11.07 uur Prio 2 GV Orlandostraat/Laan van Wateringseveld Buiten Brand 6130. Lekkere tijd, zo net na de koffie, maar wel met een kwast en een roller onder de verf ........ Maar niet minder enthousiast naar de kazerne. Daar als één van de eerste aangekomen en in overleg met een bevelvoerder weer lekker voorin gekropen. Als we vol zitten gaan we richting het Wateringseveld om de afgrijselijke containerbrand de kop in te drukken. Volhozen met water vanaf de brandkraan, die helaas voor de waterploeg op zo'n vijf lengtes afstand ligt ........ Surprised Na een half uurtje is de container tot aan zijn strot toe afgevuld en ligt bij de coördinator van de HMS het verzoek deze container straks op te laten halen. En weer inzetbaar terug naar de kazerne en een lekker bakkie troost ........ doe toch maar niet, want er liggen een kwast en een roller keihard te worden in de zon ......... Als de Brandweer weer naar huis en verder met schilderen Laughing. Dat bakkie komt wel na de volgende uitruk !!!

Niet veracht dat dit al zo snel zou zijn: 13.14 uur Prio 1 WT Wippolderlaan/N211 Voertuig te water 7810 7811 9093 6130 7750 7489. Hmm, ik sta nog net niet met de slang van de benzinepomp in de tank van m'n scooter ......... En maar weer opnaar de kazerne. Die achthonderd meter rij ik nog wel op de dampen die in de tank hangen ....... hoop ik ....... Cool Nou, dat is gelukt en wederom kom ik als één van de eerste in de kazerne en wederom ga ik maar op de bevelvoerdersplek zitten. Als we de WO van Centrum zich in horen melden, komt net mijn begeleider binnen en als hij halverwege zijn pak hangt, meldt de RAC dat deze inzet komt te vervallen: de politie is ter plaatse, iedereen (schijnbaar) uit de auto en voor de rest geen Brandweer nodig. Maar we hebben wel toch zeker vijf meter gereden ....... in de kazerne ook nog ........ Lekker bakkietijd !!! Niet te lang, want vanavond ben ik alweer op de Dorpskade 34 te vinden ........ Spannend !!!

Omdat er in de "uitnodiging" stond dat we om zeven uur zouden beginnen met het voorspelen van de wedstrijdinzetten van morgen, hebben we om kwart voor zeven afgesproken aanwezig te zijn. Nou, dat is keurig op tijd, want om kwart over acht worden we geroepen dat het kan beginnen ......... Maar met niet minder motivatie, knallen we naar de liftinsluiting op de Dorpskade 1. Het voormalige gemeentehuis van de gemeente Wateringen. Hier zal het vast niet bij blijven en inderdaad, want binnen een halve minuut wordt de prio 2 veranderd in een prio 1 en blijkt er iemand bekneld te zitten in de lift. Het wordt een lekkere uitdaging en om het allemaal niet te simpel te maken, wordt het scenario een keer of wat veranderd tijdens de inzet. Al met al een flinke klus en uiteraard wordt er heel hard gewerkt !!!
Hierna de brandinzet. Richting het bedrijventerrein en halverwege een oproep om richting een bedrijf te gaan om een binnenbrand te bestrijden. Het blijkt daar om een extacylaboratorium te gaan, met drie slachtoffers, uiteraard gevaarlijke stoffen en niet te vergeten ook nog brand. Ook tijdens deze inzet veranderd er iets, maar ook hier wordt door de collega's hard gewerkt en uiteindelijk is met name de uitzetploeg tevreden met het resultaat: ze hebben één en ander gezien dat aangepast mag worden voor morgen.
Wij (de complete bemenning van de TS) hebben er op zich ook best een tevreden gevoel bij. Voor mezelf hou ik wat verbeterpunten voor ogen, maar die zal ik niet snel vergeten bij een echte inzet. Dat is wel weer een voordeel van het spelen van deze inzetten !!! Rond kwart over elf ben ik, na het douchen, weer thuis en gaan we na een lekkere borrel naar bed. Morgen heel vroeg dag !!! Yell

Zaterdag 1 oktober 2011. Heel veel Brandweer Wateringen.

Heeeeeeel vroeg dag !!! Zelfs zo vroeg dat de kinderen gewoon bijven slapen als de wekker gaat ....... en dàt wil wat zeggen Foot in mouth. Samen met een collega op de fiets naar de kazerne, met beiden onze kussens nog in ons hoofd. Was gisteren iets te veel van het goede !!! Maar een beetje vent laat zich niet kennen. Helemaal niet als je weet welk weer het vandaag wordt en wie er de hele dag buiten in het zonnetje staat te 'violen' Innocent. In alle vroegte is het wel vaak het gezelligste op de kazerne, lekker bakkie, gezellige uitgeslapen hoofden om je heen, bij sommigen zitten de vouwen nog in hun voorhoofd en helemaal geen stress ........
We gaan richting branbaan om daar het scenario uit te zetten, zodat gelijk de eerste ploeg kan gaan stoeien. Helaas horen we dat gisteravond laat de ploeg van Hoek van Holland zich (weer) heeft afgemeld. Jammer en jullie zo graag bij het Westland horen !!! Volgend jaar niet alleen beloven, maar ook komen, hè !!! Tongue out
Geeft wel weer enigszins wat armslag, mocht het ietwat uitlopen vandaag. Maar het fantastisch weer en dus wordt het "smeren en keren" voor een aantal van ons Cool.
We gaan van start en het mooie is dat ik tot en met de laatste ploeg geen enkele dezelfde inzet heb gezien. Geweldig om van zo dichtbij te kunnen waarnemen. Zelf moet ik de tijden bijhouden vanaf de alarmering, van alle nadere berichten tot aan het weer inzetbaar melden.
Helaas is er niet echt veel publiek komen kijken en dan met name van de ploegen die de wedstrijden komen spelen. Hopelijk ligt het aan het weer, maar voor de hard werkende collega's vind ik het wel sneu. Dat geeft je toch vaak een extra zetje om nog beter je best te doen.
Als elke ploeg is geweest en wij de rotzooi achter onze kont hebben opgeruimd, is het verzamelen op de kazerne waar ondertussen ook de burgemeester en de commandant (met haar gevolg Wink) zijn geland. Beiden zijn ook al op de verschillende banen wezen kijken evenals de commandant Brandweer Midden Delfland en andere officieren uit het Haaglandse.
De prijsuitrijking is toch vaak het hoogtepunt van deze dag. Helaas wordt dit overschaduwd door een (kleine) aanrijding tussen één van de collega's (die nota bene zijn laatste dag bij Brandweer Westland beleefd vandaag: hij is Hagenees geworden Undecided) en een scooterrijder. De politie en de ambulance ontfermen zich over beiden, maar binnen wordt toch verder gegaan met het strakke schema.
De uitslag van deze, in velerlei opzichten, mooie dag:
7e - Brandweer Honselersdijk.
6e - Brandweer Maasland
5e - Brandweer Monster
4e - Brandweer De Lier
3e - Brandweer Naaldwijk
2e - Brandweer 's-Gravenzande
En op vijf punten verschil met de tweede plaats, de collega's van Brandweer Westland/Midden-Delfland ........ Tatatadaaaaaaaaa ......... tromgeroffellllllllllllllllllllll
DE MAASDIJK !!! Geweldig van harte, top gedaan met elkaar en zo laten we weer zien dat we binnen Brandweer Haaglanden als parttime professionals een klasse cluppie zijn.

Als er menig traantje is weggepinkt en drankje genuttigd, gaat ieder korps zijns weegs. Voor ons Wateringers houdt dat in dat we met bijna iedereen het "nababbelhok" in duiken om daar de ondertussen klaargemaakte Chinese lijsttafel naal binnen te mogen schuiven. Lekkel hool ....... en o ja, de borden gooien we vanavond wel door de brievenbus als jullie al dicht zijn Kiss. Het bleef nog lang onrustig op straat Laughing.