Weblog Peter Smit. Week 21 - 2012.

Maandag 21 mei 2012. Brandweer Wateringen, vroege dienst RAC Haaglanden en Brandweer Westland.

02.43 uur Prio 2 Binnenbrand (Middel) Bakhuizenstraat 262 GV 6182. Nou, daar gaat mijn nachtrust die ik zo onwijs nodig heb na en voor een vroege dienst ........ Maar gelukkig zijn er collega's op de kazerne die (redelijk) graag dit klusje willen klaren. Dan ga ik, onder dankzegging, weer terug naar mijn mandje !!!

  Zo, een klein uurtje korter geslapen, maar ik lag er redelijk vroeg, voor mijn doen dan, al in. Kom maar op !!!
De af te lossen ploeg praat ons bij omtrent de lopende zaken en vooral één ding is vandaag belangrijk: De Brandmeester van de A-ploeg Archipel neemt vandaag afscheid met zijn laatste 24-uursdienst. Zijn collega's zijn hem nu thuis aan het ophalen. Hmm, daar kunnen we wel wat mee vandaag Laughing.
Maar voor het echte werk beginnen we vandaag met twee automaten, de eerste is voor de TS Laak en de tweede voor die van Wassenaar. Hierna een melding van een ongeval op de A12 en omdat de MOB9061 al in de lucht is alarmeren we deze om als een soort verkenner ter plaatse te gaan, maar uiteindelijk gaat de MOB9061 toch niet.  Een motorrijder is door een vrachtwagen aangetikt en ligt nu zeer onvoordelig onder de vangrail ........ De rest van de hulpdiensten zijn er wel druk mee.

Na de diverse automaten en ander kleinere incidenten, krijgen we een melding doorgezet voor de MOB9061, maar dit ligt ver buiten zijn inzetgebied, dus gaat deze niet rijden. De rest (politie en ambulance) rijden wel en komen een behoorlijke ravage daar tegen en een chauffeur die waarschijnlijk een dozijn engeltjes heeft opgebruikt vandaag !!!
En we gaan weer verder met van alles en nog wat aan kleine zaken. Lekkere drukke dienst, waarin we zelfs nog even een uurtje naar de post Archipel zijn geweest om daar de hand te schudden van de afscheid nemende Brandmeester. Het was gezellig druk, want zijn zoon (voor mij natuurlijk geen onbekende) draait zijn laatste dienst mee, de TS en RV van Laak kwamen binnen huppelen met een heleboel bekende collega's, de sprotinstructrice en de commandant Brandweer Den Haag zijn ook van de partij. Afscheid van een memorabele Brandmeester: Aad we gaan je missen, man !!! Dank voor je jarenlange inzet en het ga je goed !!!

Vanavond mag ik op uitnodiging mee naar Naaldwijk om daar aanwezig te zijn bij een avond georganisserd door de Rabobank waarin over het algemeen werkgevers uit het Westland en Midden Delfland aanwezig zijn. Een avond die in het teken staat van veiligheid in en om het bedrijf en huis. Als Brandweer zijn we aanwezig met een stand rond Brand Veilig Leven en er worden uiteraard demonstraties gegeven. De TS en RV van Naaldwijk geven acte de presence, evenals de container die is omgebouwd tot woonkamer waarin men kan ervaren hoe het is als het huis zich vult met rook. En zoals gezegt worden er demonstraties gegeven wat er gebeurt als je een brandende frituurpan blust met water en hoe een deo- en een campinggasflesje in brand staan ........ Spectaculaire klappen en vooral ongeloof bij het toegestroomde publiek.
Zelf heb ik een beetje tussen de stand en de demonstraties met diverse deelnemers staan praten en voorlichting gegeven. Een leuke avond, waarin ik het weer lekker naar mijn zin heb als ik ons prachtige vak mag uitleggen !!!
Pas rond half twaalf ben ik weer thuis. Een lange, intensieve, maar leuke dag. Heerlijk werk heb ik toch Smile.

Dinsdag 22 mei 2012. Brandweer Wateringen en Late dienst RAC Haaglanden.

Nadat ik de kinderen weer heerlijk naar school heb gefietst ga ik even langs de kazerne om nog wat logistieke zaken te regelen en gelijk een ....... 09.39 uur Prio 1 OMSmelding Hofboerderij Hoflaan 1 WT 6130 ...... uitruk mee te pikken ....... Tongue out
Als mijn schaduw ook zit, kunnen we vertrekken en gaan we een kijkje nemen bij de Hofboerderij. De laatste keer dat ik daar heen ging, brandde het daar binnen ...... Maar vandaag is het allemaal rustig. Er is iemand bezig aan de CV-nstallatie en dat veroorzaakte wat stof. Daarop is de melder afgegaan en werden wij gealarmeerd. Of te wel een heel verhaal om niets. Rap weer terug naar de kazerne: Brandgerucht door werkzaamheden.

Het gebruikelijke automatengeweld barst los als we binnen komen lopen en we nestelen ons maar achter de tafel. Wie weet wordt het nog een leuke dienst ......
De TS van de Maasdijk gaat er uit voor een melding die niet dagelijks voorkomt: er is een dame uit het water geklommen, waar ze eerst in was gevallen, maar uiteraard aan de verkeerde kant van de sloot en nu kan ze niet meer terug. De ambulance staat er wel, maar kan er niet bij ........ of we een laddertje of zo over die sloot kunnen gooien ??? Natuurlijk kan dat, zolang het maar niet over de Nieuwe Waterweg is ........ zo'n langen ladder hebben we net niet !!!
De MOB9061 rijdt zich de krampen vandaag. Van de ene naar de andere aanrijding en andere incidenten. Niet naar een brand in een kapperszaak in L-V waar we wel de volgende voertuigen voor alarmeren: de TS van Haagse Hout, de TS van Leidschenveen, het RV van L-V en de OvDB-Noord. Hier is het al snel duidelijk:Kleine Brand.
Het lijkt een drukke dienst te worden, want we zijn lekker bezig met van alles en nog wat (liftinsluitingen, assistentie ambulances, wateroverlasten en uiteraard automatische meldingen) als we tussendoor ons eten naar binnen proberen te werken, maar dat dit bij anderen niet gaat lukken: tijdens het eten maken is de frituur in brand gevlogen en de halve keuken gaat nu in vlammen op volgens de melders. We alarmeren de TS en RV van Centrum en de TS van Scheveningen, maar omdat Archipel dichter in de buurt zit ontkoppelen we Scheveningen (Sorry jongens !!!) en koppelen Archipel. Ook hier is er sprake van een Kleine Brand en gaan wij verder met ons eigen eten.

En we gaan nog niet naar huis, want het lijkt een soort van druk te gaan worden. Assistentie ambulance, PAC-melding, een automaat en alweer een binnenbrandmelding. Deze keer in 's-Gravenzande, schuin tegenover de kazerne. Een heftruck staat in brand in een leegstaande drukkerij en er staan meerdere heftrucks omheen ....... maar het wordt het vaste nader bericht van vanavond: Kleine Brand.

Verder zijn het wat rustige zaken waar we ons mee bezig houden en af en toe zelfs nog fff lekker bijbabbelen met de collega's van de MKA en de Politie. Gezellig hier !!!

Woensdag 23 mei 2012. Late dienst RAC Haaglanden.

Bij binnenkomst worden we opgewacht door de vroege dienst en de stemming is bedrukt !!! Het blijkt dat collega Tom Wijfjes (bevelvoerder op de posten van Wassenaar en L-V) aan het begin van deze middag toch nog heel onverwachts is overleden.
Tom leed al enige tijd aan kanker en is daar ook voor behandeld, maar vrij kort geleden bleek dat de artsen niets meer voor hem konden doen ....... Nu is aan zijn lijden een einde gekomen .......
Vanaf deze zijde wil ik een ieder en uiteraard in het bijzonder zijn gezin en familie alle sterkte, liefde, rust en wijsheid toewensen in dit gemis en voor de komende tijd !!! Weet dat de Brandweer ook nu één grote familie is die er altijd voor iedereen is die dat extra hard nodig heeft !!!

 

 Vandaag is geen van mijn vaste ploeggenoten aanwezig, maar dat mag de pret niet drukken: gezellig met een collega uit een andere ploeg.
Weet je wat ??? We beginnen vandaag gewoon eens met een automaatje en daarna alarmeren we de MOB9061 een aantal keer voor wat aanrijdingen, Delft gaat een deur openen voor iemand die buitengesloten is en waar nog een kindje binnen is. Dan een assistentie aan de ambulancedienst op het strand waarvoor we het strandvoertuig alarmeren. De MOB9061 wordt weer gealarmeerd en rukt uit naar een ongeval, PiNo gaat een vogelnest uit een schoorsteenkanaal bekijken en eventueel verwijderen en wederom een klusje voor het duinvoertuig van Scheveningen. Deze keer is het een onfortuinlijk strandwandelaar die is gevallen en mogelijk een gebroken heup heeft opgelopen.
Centrum gaat met de TS en het RV de binnenstad in om een los en ook kapotgeslagen raam te gaan verwijderen in verband met vallend glas en de gevaarlijke situatie die dit oplevert voor nietsvermoedende voorbijgangers.
Het gewoonweg druk, zeg !!! Wat automaten, de MOB9061 wordt een aantal keren gealarmeerd, PiNo gaat wat lekkende dieselpompen dichtzetten en Loosduinen gaat naar een mogelijke CO-vergiftiging. Gelukkig blijkt er hier niets aan de hand te zijn, maar verveelde een alleengelaten kindje zich, of had het behoefte aan een goed gesprek ........ maar om daar nou 112 voor te bellen en een geloofwaardig verhaal op te hangen, zodat de hulpdiensten massaal uitrukken ....... volgens mij is er ook een soort van kindertelefoon uitgevonden, vriend !!!

De HSB van vandaag rijdt heerlijk naar huis. Maar waarschijnlijk zijn er een aantal dames zo onder de indruk van zijn verschijning, dat ze op de Utrechtsebaan op elkaar knetteren. Hulpverlener als hij is, stapt hij uit en helpt de voertuigen parkeren op de vluchtstrook, maar er moeten wel kruisen boven de weg of op z'n minst een snelheidsbeperking er in. Samen met de politie regelen we één en ander zodat er veilig gewerkt kan worden op de vluchtstrook.
Het blijft lekker druk !!! Diverse automaten, allerlei MOB9061 alarmeringen waar ook nog op ingezet wordt en een apart gevalletje van ........ asbest. De politie staat bij een lokatie waar driftig gesloopt wordt en de buren vertrouwen dat allerminst. Wel de slopers die daar aan het werk zijn, maar niet dat er allemaal asbest in de rondte vliegt. Via de OvDB-Zuid, de AGS en de inspecteur van Bouw en Woningtoezicht wordt handhaving verricht. We hebben weer allerlei collega's aan de bel gehad die we niet dagelijk spreken ......
De rust keert een beetje terug en als de aflossende collega's binnen zijn en de overdracht is gedaan, ga ik naar huis. Lekkere dienst, lekker gewerkt, maar het lekkerste is toch de terugweg. Onderweg nog even een babbeltje gemaakt bij een aantal collega's van de C-ploeg Loosduinen en daarna door naar huis. Slapen !!!

Donderdag 24 mei 2012. Op Centrum C-2000 instructie geven, oefenavond Brandweer Wateringen en Nachtdienst RAC Haaglanden.

Vanochtend ben ik uitgenodigd om op de post Centrum een C-2000 instructie te geven. Naar aanleiding van de voorgaande instructies in het Westland, Midden Delfland, Delft en Rijswijk had ik het erover met een bevelvoerder van Centrum en het leek hem een goed idee om dit ook eens in zijn ploeg te gaan doen ...... Nou, vandaag is het zover Laughing. Hopelijk houden de collega's op de RAC het een beetje rustig voor Centrum ....... of is dit de goden verzoeken ???
JA dus !!! Zegge en schrijve vier keer zijn de collega's van Centrum weggepiept ....... en dan zit je daar uiteindelijk in je eentje ....... helemaal alleen en verlaten ....... Cry Het leven van een Brandweerkundig Centralist is geen glitter en glammer !!! We spreken elkaar vannacht wel ....... hè hè ....... dan zit ik achter de knoppen ....... Evil Het laatste alarm is om op de Spoed Eisende Hulp van het Westeinde Ziekenhuis de helpende hand te bieden bij een zwaarlijvig persoon die in Zoetermeer met vereende krachten uit de woning is gehaald en naar het Westeinde is vervoerd .........

De oefenavond vangt aan en ik wist al dat ik vanavond Levensreddende Handelingen zou gaan krijgen. Over het algemeen heb ik daar altijd wel zin in. Het is een zeer gezellige instructrice en er is altijd wel weer wat nieuws onder de "Oranje-Kruis-zon".
Maar misschien is het vanavond iets te gezellig ??? Samen met een goede vriend maken we er een dolle boel van, maar blijven wel opletten !!! Even een knuffel na afloop en dan snel naar de nachtdienst .......

 Voor de verandering beginnen we deze eerste nachtdienst eens niet met een automaat, maar zowaar met de melding van een binnenbrand in PiNo. Het nader bericht is Kleine Brand, maar ze zijn nog wel even bezig daar, dus wordt ons verzocht om voor kazerneaanvulling te alarmeren en Salvage te bellen.
Ondertussen wordt er ook gevraagd om wat waterstofzuigers ter plaatse te laten komen in Rijswijk en laten die nou toevallig in Wateringen staan ....... Daar kom ik net vandaan en de oefenavond is ondertussen ten einde, maar wordt in de "Babbelbox" nog even voortgezet, dus zal er een snelle uitruktijd zijn !!! Cool De AB6182 gaat inderdaad rap de kazerne uit om de waterstofzuigers te brengen.
Dan barst het automatengebulder los en alarmeren we vijf keer de diverse posten/TS'en/collega's.
Net nadat we op de helft van onze dienst zitten, komen er wat 112-tjes binnen en de eerste berichten zijn niet goed !!! Men spreekt over een gasexplosie, brand in een woning en over meerdere slachtoffers in en buiten de woning ....... We alarmeren de TS en RV van Centrum, de TS van Archipel en de OvDB-Zuid. Op basis van de gegevens die nu bekend zijn, schaalt de OvDB-Zuid op voorhand op naar Middel Brand en alarmeren we de HOvDB en de WB.
Wat later contacten we met Eneco en Salvage en alarmeren we de B voor aanvulling ademlucht ........ en weer gaan de piepertjes in Wateringen af ....... De oefenavond zal nu toch echt afgelopen zijn en ik gok dat ook in de "Babbelbox" de lichten uit zijn !!!
Het blijkt uiteindelijk niet om een gasexplosie te gaan, maar om ...... hoe zeg je dat heel diplomatiek ....... om verdachte omstandigheden ........ Mogelijk is er met een explosief naar de woning gegooid .......Wat een wereld Eek
Hierna wordt het rustig en alarmeren we alleen nog de Maasdijk op verzoek van de politie voor het reinigen van het wegdek en de TS en RV van ZT-SH voor een assistentie ambulance.
En als de aflos er is gaan we lekker op tijd naar huis: proberen te slapen !!! Vanavond mijn laatste nachtdienst en dan het hele Pinksterweekend vrij !!!! En het bloffd goed weer te worden Cool.

Vrijdag 25 mei 2012. Nachtdienst RAC Haaglanden.

Hmmm, vrijdagnacht. Warm weer. Veel vrije mensen. Veel werk ???
Bij binnenkomst wil de OvDB-Noord net de trap af naar beneden, maar als hij uitgelachen is nadat hij mij gezien heeft ....... waarom dan toch ??? ....... praten we de afgelopen tijd fff door.
Vooralsnog zijn het wat kleinere incidenten die ons bezig houden: twee automaten, wat advies aan de politie, diverse buitenbrandjes in Delft en Loosduinen. Een inklimming in Delft, een nacontrole voor Centrum, maar na 2 minuten bellen de bewoners al weer op dat het een smeulende sigaret is. Na 5 x vragen of we echt niet hoeven te komen, geef ik het op en alarmeren we de collega's weer terug het bed in ........ En toen was er ........ rust over de regio .......
Tijd om wat boeken erbij te pakken, feesboek een beetje te ontdekken en eens een goed gesprek met de diverse collega's aangaan .......
Nou dat goeie gesprek is op een gegeven moment hard nodig !!! Zo had ik het nu ook weer niet bedoeld !!!
Bij een incident in Den Haag, is een collega-politieagent (zwaar) gewond geraakt en een verdachte is neergeschoten Mad ........ de verdachte wordt gereanimeerd. De collega wordt in allerijl naar het Ziekenhuis gebracht ........ de verdachte is ondertussen overleden, dat wil zeggen, de reanimatie is gestaakt ..........
De collega's op de Politiemeldkamer zijn aardig van slag. LOGISCH !!! Hier en daar maken we een babbeltje en BOT'en we informeel. Zoiets heeft altijd een forse impact: we mopperen wel eens op elkaar, maar als er een collega gewond raakt tijdens een incident, maakt de kleur van die sticker op je mouw geen reet meer uit:HANDEN AF VAN HULPVERLENERS !!!

Er wordt fff iets meer dan een uur voor de aflos een fiets langs een sloot gevonden in Zoetermeer ........ en daar gaan we weer ....... Gaan we voor een mogelijke persoon te water, of doen we niet en ........ Wij doen wel wat, want we maken incident op en drukken gewoon op "alarmeer". De TS van ZT-SH, de WO van Centrum en de OvDB-Noord gaan ter plaatse. Ik durf best te zeggen: en uiteraard wordt er gelukkig niemand aangetroffen !!!

En vlak voordat de aflos binnenkomt belt er een bekend nummer ons op ........ 112 Tongue out ........ de mevrouw die ons eerder in de nacht vroeg om te komen controleren, maar dat later niet meer hoefde, omdat het die sigaret bleek ........ Ze denkt nu toch dat er brand in huis is ........ Dit meen je niet !!! Eek We alarmeren de TS en RV van |Centrum, de TS Loosduinen en de OvDB-Zuid, maar gelukkig meldt de TS van Centrum dat ze een onderzoek gaan instellen en dat de rest terug kan !!! In ieder geval geen echt brand daar !!! Zal je gebeuren dat er nu ineens Kleine of zelfs Middel Brand gegeven wordt zeg ........ Ik ga met een gerust(er) hart naar huis.
Voor een ieder: een geweldig Pinksterweekend toegewenst !!! Met heel mooi weer en weinig vliegen ....... dan heb ik het ook Wink.

Weekoverzicht van week 21.