Weblog Peter Smit. Week 24 - 2012.

Maandag 11 juni 2012. Late dienst RAC Haaglanden.

Samen met Mark, mijn voormalig ploegmaatje, opgefietst naar de RAC om eens te kijken of er vandaag nog wat gaat of wil gebeuren ....... Maar we hebben er weinig hoop op en dat is maar goed ook: het immers altijd ellende voor de "klant" die ons belt !!!

 

En toch ....... ik ben er nu toch, dus laat het maar gebeuren !!! Kan het ook zonder schade of slachtoffers ??? Wink

Na een handvol meldingen door de collega's van de Politie- en de Ambulancemeldkamer voor de MOB9061 komt er een 112 binnen die ons meldt dat er brand in de kelder van zijn portiekwoning is. De rook slaat hem tegemoed en we noteren de gegevens en alarmeren de collega's van Laak en Centrum. Ter plaatse is er wat papier dat in brand staat en zodoende wordt er "Kleine Brand" gegeven.
Na wat kleinere incidenten wederom een melding van een kelderbrand, deze keer ondersteund door een automatische melding die binnenkomt als we met de melder via 112 aan het contacten zijn. Hatsikidee, daar gaan de collega's van Scheveningen en Archipel. Maar ook hier is het nader bericht: Kleine Brand. Wel blijft het RV van Scheveningen ter plaatse om te ondersteunen bij het ventileren van het pand.
Toe maar, het moet allemaal niet veel gekker worden: De volgende binnenbrandmelding. Deze maal alarmeren we de collega's van Laak en Loosduinen. De ambulancedienst gaat gelijk maar mee, want we hebben al het vermoeden dat er wat mensen "met een snor" rondlopen ........ Beetje te enthousiast teveel rook ingeademt ??? Waarom verbaast het ons niet dat er "Kleine Brand" als nader bericht wordt gegeven ???

De meldingen van "een aanrijding met letsel" stromen binnen, maar geen ervan is het waard om de MOB9061 naar toe te sturen !!! Ondanks dat het een pilot is, moet het wel nut hebben dat de motor gaat rijden.
Net na het avondeten alarmeert de Kustwacht de reddingboot van Ter Heijde om een jacht met motorproblemen op te pikken ....... Het jachtje ligt alleen wel een mijl of 23 uit de kust ........ En als ik het goed heb begrepen is een mijl zo ongeveer 1,8 kilometer ??? Dan zit je toch zowat halverwege de Theems ??? Laughing 
Gelukkig !!! Ze zijn er nog !!! We begonnen ons al bijna zorgen te maken !!! De automaten .......
Ook een wateroverlast, een oefening voor de collega's van 's-Gravenzande en een onfortuinlijke putjesschepper die tijdens het slaan van een paal in zijn achtertuin de gasleiding aan gruzelmenten slaat ....... Okè, ik drijf weer wat over, maar er zit wel een gat in en het gas wordt onder flinke hoge druk eruit geperst !!! We alarmeren de collega's van Maasland en die van De Lier om de situatie te bekijken en eventueel veilig te stellen. Ook het gasbedrijf geven we even een belletje.
Nou, vooruit ....... nog een mogelijke CO-meting voor Haagse Hout en dan gaan we lekker naar huis fietsen. Wat een genot dat fietsen in de frisse lucht !!!

Dinsdag 12 juni 2012. Late dienst RAC Haaglanden.

Na het naar school brengen van de kinderen fiets ik fff langs de kazerne en uiterard is er iemand binnen !!! Eén van de OvDB'en zit driftig te studeren en een collega van Brandweer Wateringen probeert hem juist daar weer van af te praten Confused. Het nog een soort van druk ook, want binnen een half uurtje schuiven er nog twee collega's binnen en de koffie smaakt ons best ........ alleen maken we een beetje teveel herrie voor de studerende OvDB die vanmiddag examen moet doen Sad. Sterkte man !!! We zullen voor je duimen !!!

 Ook vandaag weer met Mark en dus fietsen we ouderwets weer samen op naar de RAC.
Er komt in ieder geval visite vandaag !!! Helaas niet zoveel als we hadden gehoopt (beetje miscommunicatie van mijn kant ...... Sorry Sander !!! Cry), maar de "piloot" van de MOB9061 komt na de opnames van "Blik op de weg" bij ons eten. Dat wist ik vanmorgen al dus heb ik hem een etentje met z'n tweeën bij kaarslicht beloofd ....... en je kent Smit ....... ik heb dus een waxinelichtje mee genomen ....... op batterijen, dat dan weer wel, maar toch !!!
En over visite gesproken !!! Een collega van de PolitieMeldkamer draait een soort van stagedienst bij ons mee ......... Het zal dus wel rustig blijven .......
De plaatsvervangend ploegchef van Loosduinen is vandaag jarig en dus vraagt hij zich bij iedere melding ondertussen af of het echt is, of een melding om hem te plagen ........ Maar zo zijn we toch niet ??? Cool Je kent ons toch ??? Tongue out Dat zouden we toch nooit doen ??? Evil En dus alarmeren we hem en zijn collega's om naar een mogelijke autobrand te rijden, maar als ze ter plaatse komen en de auto is al vertrokken, gelooft hij natuurlijk nooit dat we dit NIET in scene hebben gezet !!! Nou ja zeg, wat moet ik daar nou weer mee ???
Na wat automaten en wat meldingen voor de MOB9061, maar die staat nu even op een "4" (= buiten dienst) en hij is onderweg hierheen. Eenmaal binnen babbelen we lekker bij en rond vijf uur lopen we naar beneden: kaarsje mee en samen genieten. Bord spaghetti opgeschept en heel knusjes schuift dit lekkere stel aan tafel ......... Kaarsje aan, lichten uit ........ Jammer dat er allemaal politiegenten om ons heen zitten, anders was het heel intiem geworden ........ Eek

De MOB9061 gaat naar Centrum om gestald te worden en de 'piloot' gaat naar Loosduinen om de Jarige Job naar huis te sturen. Gelijktijdig lijken hier alle lijnen op slot te gaan, want veel komt er niet meer binnen ...... Ja natuurlijk heeft Hollands Midden weer eens een Grote Brand waar de AGS voor gealarmeerd wordt, maar verder ....... Ach, die Zeer Grote Brand komt iedere dag een dag dichterbij zeggen we dan maar Wink.
Het is wel lekker fris op de fiets terug; daar word je een beetje wakker van !!!

Woensdag 13 juni 2012. Brandweer Wateringen en nachtdienst RAC Haaglanden.

Zo, mijn favoriete dag is aangebroken !!! De eerste nachtdienst en dat betekend dat ik vamiddag weer heerlijk mag gaan slapen !!! Vanavond heerlijk met het gezin pannenkoeken eten op de Pier in Scheveningen en daarvoor ........
Vlak voordat ik mijn bedje in stap, kijk ik nog even snel op P-2000 ........ Waarom ??? Ik heb geen idee, maar iets in mij zei me dat ik even moest kijken. Hmm, een MiddelBrand in Den Haag waar al een derde TS naar toe is ........ Als de AB maar niet gevraagd wordt !!! Nog geen vijf minuten later gaat inderdaad de pieper: 12.03 uur Prio 1 Binnenbrand (Middel) (AB) Amperestraat 48 GV 6182. Even afknijpen en richting kazerne dan maar. Bij binnenkomst staat er al een collega te bellen en daar om heen staan vier collega's te kijken naar hoe hij staat te bellen. Nou dan kleed ik me maar om en halverwege hoor ik één van de collega's vragen: En, ...... wie gaat er mee ??? "Ik in ieder geval" roep ik heel adrem en het wordt nog stiller. Er komen vier koppies om de hoek kijken en de conclusie is snel getrokken: er is alleen nog een chauffeur nodig .......Als ik kijk wie er nu zijn, zijn dat over het algemeen collega's die 's avonds en 's nachts veel op de TS zitten omdat ze dichterbij wonen, dus nu grijp ik mijn kans !!! Maar de gedachte dat het ter plaatse allemaal wel mee zal vallen, overheerst ....... Totdat we amper twee kilometer onderweg zijn en te horen krijgen dat het eerdere advies om prio 2 te gaan, wordt omgezet in een prio 1 !!! De brand ontwikkeld zich blijkbaar sneller dan men had verwacht en dus worden wij snel ter plaatse verwacht.
Eenmaal op zo'n vijfhonderd meter horen we dat iedereen zich uit het pand terugtrekt en dat er zelfs een explosie is geweest. OEPS Eek !!! Niet goed !!!
Gelukkig zijn we er bijna en als we op honderd meter zijn, zien we de bestuurder van de MOB9061 ons naar onze plaats wijzen. Of we als de sodemieter ademlucht kunnen uitdelen, want de collega's zijn er vlotjes doorheen gelurkt. Geen probleem, daar komen we voor ........ en we nemen gelijk wel drank en koeken mee !!! Maar het gaat zo hard, zowel de ontwikkeling van de brand als het gebruik van ademlucht en drinken dat we al snel uitverkocht zijn. In overleg met de OvDB-Zuid rijden we nog overgebleven kar met pakketjes ademlucht eruit en gaan we nieuwe, verse lucht ophalen in Loosduinen en extra drank en koeken in Wateringen.
Ondertussen merken we dat er flink is opgeschaald, want toen we weggingen vanuit de kazerne Wateringen was het nog een Middel Brand, maar nu zitten we al op Zeer Groot - Grip 1.
Eenmaal gevuld en weer terug bij het plaats incident delen we flink drinken en koeken uit. Alle ingezette TS'en worden voorzien van nieuwe pakketjes ademlucht. We zijn zomaar flink aan het werk, maar ondertussen worden de nodige handen geschut en heel snel bijgepraat. Nadat alles en iedereen is voorzien, zijn we schoon uitverkocht en gaan we langs Loosduinen om alles weer aan te vullen. Zelfs voor de AB is dit een flink incident geworden ........ Ik heb gewoon vieze handen ....... Yell
Zodoende zijn we pas rond vier uur terug aan de kazerne ....... en ga ik dus mijn schoonheidsslaapje missen !!!
Want eerst gezellig met het gezin uit eten en eer dat we terug zijn schijnt er een potje voetbal gespeeld te worden, maar mijn motivatie om te kijken is ver te zoeken ........ In de rust maar richting RAC, dan is het rustig op straat en kan ik op het werk nog wat minuten van de "slachtpartij" zien ........

Wat mij betreft wordt het giga-druk, of erg rustig. In het eerste geval heb je dan geen erg in de tijd en ben je klaar voordat je ook maar in de gaten hebt dat de aflos al achter je staat. Anders kun je wellicht nog een heel klein "powernapje" doen.
Het wordt een redelijk rustige nacht. Wat automaten, een liftinsluiting en twee buitenbrandjes.
Straks heerlijk en heel lang slapen !!! Lekker !!!

Donderdag 14 juni 2012. Brandweer Wateringen en nachtdienst RAC Haaglanden.

Gewoonweg fantastisch geslapen vandaag !!!
De oefenavond begint met de wekelijkse mededelingen en daarna verdelen we ons in groepen. Ik ga met de tweede TS een MDT-oefening doen en tien minuten later scheuren we het dorp door. Allerlei opdrachten (zoals daar zijn: routes via de MDT aan de chauffeur doorgeven, kentekens opzoeken, kniftig spullie en vooral de 'behandeling' daarvan bekijken, de chauffeur begeleiden met het slalom tussen de diverse pionnen door zowel voor als achteruit. 
Weer eens wat anders en leuk en leerzaam !!! Vanaf volgende week gaan we de OGS in. Wellicht krijg ik er nog zin in .....

De nachtdienst begint met een babbel met de af te lossen ploeg. Eén en ander aan nieuwtjes worden besproken en we maken ons klaar voor de nacht die op ons af gaat komen ........
Voorlopig zijn het de gewone, kleine incidenten die ons aan het werk houden. Automaatje Honselersdijk, buitenbrandje Laak, assistentie ambu door de TS Haagse Hout en RV L-V, automaatje Haagse Hout, Centrum en Scheveningen en een assistentie ambu door ZT-SH.
Tussen alle bedrijven door een filmpje gekeken en het buiten weer licht zien worden .......

Komend weekend er even helemaal tussen uit met ons gezin. Beetje voorbereiden op de komende zomervakantie Cool !!!
Volgende week vier vroege diensten ........, hoeveel ??? VIER VROEGE DIENSTEN ........, wat zeg je ??? VIER VROEGE DIENSTEN ........  Ja, ik weet het dat het niet mijn hobby is, maar soms doe je wat extra voor je collega Wink. Komen we ook wel weer overheen ........ hoop ik ........

Het wekelijkse weekoverzicht voor het overzicht van deze week: week 24.