Update .... Brandweer Gramsh (Albanie)

brandweer-lampen t-foto4

We gaan u eindelijk op de hoogte brengen van het "project" Gramsh - Albanië.

Zoals vast bekend is heb ik afgelopen jaar een werkbezoek gebracht aan vrienden van ons in Gramsh - Albanië en voor het eerst in de historie van mijn bestaan hier op deze aardbol, ben ik (tijdens een vakantie) naar een collega Brandweerkorps in het desbetreffende land. Gezien de armoede in geheel Albanië, maar zeker bij de collega's van de lokale Brandweer daar heb ik mijzelf een doel gesteld.........


Sinds de thuiskomst zijn de collega's daar en met name de erbarmelijke situatie niet uit mijn gedachten geweest. Hoe graag ik dat soms ook wilde....... Maar het is maar beter ook, want als iets me niet loslaat, moet ik er wat mee gaan doen !!! 
Waarvan akte !!!

Hier en daar heb ik mijn verhaal verteld en heb ik door mijn enthousiasme een aantal vrienden/collega's met me mee gekregen. Ik wist dat enthousiasme besmettelijk kon zijn, maar zo erg........ ???


Frans (vriend en collega), Marcel (vriend en collega), Bart (vriend en collega) en Niels (vriend en collega) zijn dusdanig besmet dat ik niet meer alleen ben in het organiseren van een soort van humanitair Brandweertransport naar Gramsh - Albanië !!! 
Door mijn schrijven op dit medium kreeg ik vlak voor de herfstvakantie een verzoek van een collega uit de Veiligheidsregio Kennemerland. Of ik al genoeg kleding had om de Brandweer van Gramsh mee te kunnen aankleden...... Hij heeft namelijk een flinke stapel kleding liggen en die mogen we komen ophalen !!!


Met Frans heb ik ondertussen al wat vergevorderde contacten, in de platonische zin van het woord, en we spreken samen een datum in de herfstvakantie af om naar Noord-Holland-Noord te gaan. Ruud, want over hem heb ik het, was werkzaam op de RAC Kennemerland, maar is nu postcommandant van de kazernes Groet en Schoorl en die liggen weer in de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord....... om het makkelijk te maken...... wink

Met een door de dienst gesponsorde Brandweerbus rijden we samen naar de kazerne van Schoorl en worden daar hartelijk ontvangen met koffie en zelfs een lunch.
Na de overheerlijke lunch (zelfs de collega's die daar dagelijks aanwezig zijn, hebben volgens mij nog nooit zo'n luxe lunch gezien) krijgen we een rondleiding door de kazerne en bekijken we de voertuigen die daar staan en vooral twee jaar geleden driftig overuren hebben gemaakt in verband met die Grote Duinbranden daar in de buurt.

Wat schetst onze verbazing als we in een 4x4 Brandweerbus worden gedirigeerd en het afgebrande duingebied in gaan om het met eigen ogen te bekijken......... en dat overtreft onze stoutste verwachtingen !!! We rijden ruim anderhalf uur door het getroffen duingebied, maar alles wat we zien is door brand getroffen, zwart of zelfs weggebrand. Heftig dit bezoek, nu al en dan heb ik het nog niet eens over de kleding die we straks meekrijgen !!!


w-foto

Na ons ritje door de rimboe rijden we terug naar de kazerne van Schoorl en krijgen we vijf volle zakken met kleding. WAUW !!! Van alles en nog wat aan uitrukoveralls, uniformen, helmen en kazernekleding.......
 En dan zijn we er nog niet: want in de naburige gemeente Egmond aan Zee ligt ook nog wat te wachten om door ons opgehaald te worden. We rijden achter Ruud aan en komen zo bij de kazerne Egmond.

Uiteraard, zoals het echte Westlanders betaamd, beginnen we met een bakkie koffie........ maar omdat we barsten van de nieuwsgierigheid, slobberen we deze vlotjes naar binnen en gaan we aan de sjouw !!!
En dat sjouwen is niet mals, want er komt me een kleding uit het magazijn !!!
 Ons hele busje ligt, met uitzondering van de drie zitplaatsen, helemaal vol met kleding.......

 w-foto1

Nadat we elkaar grandioos bedankt hebben, stappen wij weer in de bus en rijden we terug naar Wateringen........
In mijn beleving is het weinig zo stil geweest in een voertuig waar ik in heb gezeten........ Kent u die uitdrukking: Bekkie vol tanden........ ???
 
Terug aan de kazerne laden we de bus uit en stallen we alles eerst maar eens even uit. Even genieten van wat we nu al hebben. En dit is nog maar het begin !!!

Een paar weken later hebben we een afspraak met de Manager Transport van de Stichting Hoop voor Albanië om eens te kijken of we nog zaken zomaar hebben gemist. Iets zegt ons dat dit zeker het geval is, maar dat horen we van hem.
 We zijn blij dat we deze afspraak zijn af geweest, want we hebben een hoop tips gekregen hoe we straks allerlei "ongein" voor moeten zijn. Bijvoorbeeld het feit dat we op de heenreis niet via Servië en Kroatië moeten reizen om allerlei redenen.
 Ook een hoop regelwerk kan ons uit handen genomen worden door gebruik te maken van de kennis en kunde van de mensen van Hoop voor Albanië !!! Heerlijk zulke contacten !!! Geweldig dat netwerken !!!

En over netwerken gesproken: niet alleen vanuit de regio Kennemerland krijgen we ondertussen Brandweerkleding (in de ruimste zin van het woord) opgestuurd, maar uiteraard doet de Veiligheidsregio Haaglanden ook regelmatig een flinke duit in de spreekwoordelijke plunjebaal. Met regelmaat krijgen we kleding opgestuurd dat naar Gramsh - Albanië gebracht mag worden.
En al die geleverde kleding stoppen we dan in dozen die we weer geleverd krijgen van Frank een collega van Brandweer Wateringen die bij een tuinder werkt en veel dozen over heeft (dan wel, die anders de oudpapierkliko zouden verdwijnen), die nu door ons weer een tweede leven krijgen en straks in Albanië waarschijnlijk een derde tot zestiende leven....... Dank Frank !!!

w-foto2

Ook hebben we een gesprek gepland staan met onze Regionaal Brandweer Commandant mevrouw Esther Lieben.
 Samen met Frans sta ik vlak voor de geplande tijd voor de kamer van onze commandant op de tiende etage van het hoofdbureau van de Veiligheidsregio Haaglanden.
 Op verzoek van de secretaresse van de commandant is het teamhoofd Materieel en Materiaal ook aanwezig bij het gesprek en dat vooraf wetende, geeft dat al een goed gevoel......... iets in de categorie van: we komen met lege handen naar binnen, maar gaan niet met lege handen weer naar buiten....... Gaandeweg het gesprek blijkt dat we inderdaad niet met lege handen weer naar huis gaan !!! Er wordt volledige medewerking toegezegd en we mogen zelfs een Brandweervoertuig gebruiken om de materialen in Gramsh te brengen.
Waren we al stil nadat we een busje vol met kleding hebben gekregen vanuit Kennemerland ??? Dit houdt nog wel een paar dagen aan !!! Onwaarschijnlijk dit !!! Na een vreugdevolle regendans op straat, duiken we de auto in en gaan we thuis het fantastisch nieuws vertellen. En het begint me daar ineens te regenen !!! Maar in ons hart maakt de zon overuren !!!

Heb ik trouwens al verteld dat de collega's van Brandweer Gramsh nog helemaal nergens van weten ??? Toen ik daar was, heb ik beloofd om één en ander voor ze te gaan regelen. Verder heb ik geen beloften gedaan, maar als ik nu zie wat er allemaal al in de kazerne van Brandweer Wateringen is opgeslagen.........
Wat moet het geweldig zijn om straks (medio mei 2013) de gezichten te kunnen zien als we daar "wat" spullen komen brengen...... 
Maar om daar straks te komen zijn we uiteraard driftig bezig met alle voorbereidingen, zoals daar zijn: de ambassades van Duitsland, Oostenrijk, Italië en Albanië bellen om afspraken te maken om zaken te regelen. Denk aan het gebruik maken van tolwegen, regelen van visa, de overtocht met de boot van Italië naar Albanië regelen, enzovoorts.
Ook de burgemeester van Gramsh – Albanië willen we op de hoogte brengen en gelijk uitnodigen om bij de overhandiging aanwezig te zijn.

Vlak voor Oud en Nieuw, krijgen we een mailtje binnen naar aanleiding van bovenstaand verhaal van de firma Holmatro....... Hierin staat dat ze de collega's in Gramsh – Albanië gaan verblijden met 2 sets redgereedschap....... Oftewel 2 x een aggregaat, 2 x een combischaar en 2 x hydraulische leiding. Natuurlijk zijn we (goed)gelovig en hebben we ondertussen een soort van alternatieve "kaakklem" aangeschaft, want ondertussen blijft onze kin net onder onze knieën hangen. Wat een prachtige reacties en vooral ook wat een materiaal krijgen we geleverd om daar achter te laten !!!

Op 4 januari jongstleden hebben we een afspraak op de kazerne van Rijswijk om daar de materialen in ontvangst te nemen. En ondanks dat we weten waar de vertegenwoordiger van Holmatro mee zal komen, geloven we onze ogen niet !!!

Hierbij een tweetal foto's om te laten zien dat het echt waar is wat we van Holmatro geleverd hebben gekregen:

w-foto3

w-foto4

Mocht u ze even willen bedanken voor deze donatie, dan vinden ze een 'like' op de Holmatro facebook pagina vast een leuk gebaar.

Voorlopig hou ik het hier even bij....... maar omdat we medio mei al gaan vertrekken, zal ik binnenkort wel weer met een nieuwe update komen !!!

Mocht u vragen of bijdragen hebben waar wij over "moeten beschikken" voordat we naar Gramsh - Albanië gaan kunt u ons mailen op het volgende mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wordt vervolgd....... !!!