1 - 2016 .... Buitenbrand ??? Lekker gehouden ....

Woensdag 20 april 2016.

Gisterenavond een heerlijke late dienst op de MKB (= MeldKamer Brandweer) gedraaid.

De incidenten waren niet van de lucht; sterker nog het gewoon een soort van druk…. Nu zitten we daar stiekem al een flink aantal weken op te wachten, want als het spreekwoord klopt ('de stilte voor de storm') dan komt er binnenkort een afgrijselijke klapper voorbij….

Lekker op de fiets uiteraard naar huis, terwijl ik nog even nageniet van de drukte afgelopen dienst; de collega’s van Wateringen hebben een dikke middelbrand achter de rug bij een school waar ze samen met Rijswijk flink aan de bak moesten om ervoor te zorgen dat de halve school niet zou afbranden, maar het is ze gelukt !!!

Thuis gekomen nog fff een sappie en dan lekker slapen; Liesbeth slaapt al en ik maak het ook niet laat. Proberen om lekker te slapen….

03.13 uur P1 buitenbrand afval/rommel (VK: 3) Henri ter Hallstraat 52 DHG 6830.

Heb ik toch al lekker drie en een half uur geslapen en verwacht met een kwartiertje wel weer terug te zijn; een prio 1 alarmering midden in de nacht, dan zit de TS altijd al vol en kan ik weer heerlijk terug mijn mandje in…. Snel mijn yoghurtbroek en sokken aan, jas mee en naar buiten naar de auto. Als ik de deur zachtjes achter me dichttrek kijk ik naar de lucht en zie ik een hele dikke, zwarte, rare wolk links van mij hangen…. Vreemd, want er is geen regen voorspeld laat staan een onweersbui, verder is het kraakhelder en blijf ik me verbazen over die wolk.

bMgsA0

Auto starten, links, links, rechts, rechts, links en gelijk goed naar links kijken of er een auto uit deze straat komt, maar het is erg rustig. Ik zie een paar honderd meter verderop een enorme oranje gloed en daarbovenuit een gigantische zwarte rookkolom…. Als ik nog een keer kijk, lijkt het wel of er een compleet gebouw volledig in de spreekwoordelijke gloria staat….

Volgende straat nog maar eens goed kijken, want nu heb ik echt het idee dat ik in een hele rare droom in de auto zit…. We zijn toch gealarmeerd voor een buitenbrand ??? En de locatie van die buitenbrand is zeker een meter of 200 verder naar links dan waar ik dat brandende pand denk te zien staan…. De volgende straat links nog maar eens goed kijken…. Ik minder iets vaart en kijk in de laatste straat van de wijk naar links en ik zie het toch echt goed: Er staat een compleet gebouw volledig in brand !!! De vlammen slaan metershoog uit het dak over een lengte van zeker 50 meter en nu zie ik ook waar die onweerswolk vandaan komt…. Dikke, zwarte rook van een gigantische gebouwbrand !!!

vpRejs

Gas op die lolly en richting kazerne…. Op de rotonde komt me een politiemotor tegemoet en deze gaat praktisch plat om de rotonde vol gas te nemen…. Ik rij, steeds in mijn achteruitkijkspiegel kijkend, richting kazerne en vlak voor me schiet een collega ook de wijk uit en samen komen we bij de kazerne aan. Ik kwak de auto op de parkeerplaats en ren de hut binnen.

Daar staat één collega zich aan te kleden en een ander (één van de bevelvoerders) staat nog net niet tegen een paal wakker te worden…. Aangezien zij niet in de gaten hebben wat er zich op het industrieterrein afspeelt, probeer ik ze toch duidelijk te maken dat we nijdig op moeten schieten; “zorg dat die TS heel snel vol komt, rijden, uitmelden en maak alvast Zeer Grote Brand….” roep ik naar de bevelvoerder….

Die kijkt me wat meewarig aan en zegt: “Daar hebben we Smit met zijn mooie verhalen….” “Ik ben bloedserieus: douw die TS vol, snel deze hut uit, inmelden en Zeer Groot maken….”

Ondertussen komen er diverse collega’s op hun redelijk dooie gemak de kazerne binnenwandelen, maar schijnbaar hebben mijn woorden toch iets wakker gemaakt, want er wordt wat meer tempo gemaakt.  Ondertussen horen we dat deze “buitenbrand” ook bij mijn collega’s van de Meldkamer Brandweer is doorgedrongen en alarmeren zij de TS en RV van Loosduinen en de OvDB in verband met een gebouwbrand….

Eenmaal vol rijden we de kazerne uit en als we linksaf slaan en richting bedrijventerrein rijden, zie ik vier keer een kin tot ongeveer hun knieën zakken…. Tandjes, deze is echt groot…. De bevelvoerder meldt ons aanrijdend en schaalt gelijk op naar Zeer Grote Brand !!! BAM, Smitje als 112 (aanvalsploeg) en ik ben driftig bezig om alles gereed te maken voor een lange drukke nacht !!!

Als we voor ons uit kijken, zien we op de rotonde waar net die politiemotor à la Valentino Rossi overheen vloog, een voertuig half in de vangrail staan…. Zo te zien heeft de bestuurder de rotonde volledig rechtdoor genomen en is op een centimeter of 30 van het water, in de vangrail, tot stilstand gekomen…. De bestuurder staat er ondertussen naast en we herkennen hem als de eigenaar van één van de panden op dat industrieterrein en als we heel snel rekenen…. Zou het zijn pand nog wel eens kunnen zijn dat nu compleet staat af te branden….

Voorbij de rotonde en daarna nog 200 meter moeten rijden we al door de rookpluim en worden we enigszins stil in de TS…. Deze is echt GROOT en heeft zo te zien al aardig lang gebrand voordat die naar buiten kwam zeg maar….

We rijden rechtsom en plaatsen de TS voor drie gaten in de kopse kant, waar eerder vandaag 3 garagedeuren zaten en we kijken een volledig in brand staand pand van ongeveer 100 bij 40 meter in…. Geheel tegen alles in leggen mijn maatje en ik een lage drukstraal uit met een verdeelstuk en nemen twee aanvalsslangetjes mee…. Dit heeft totaal geen nut, maar je moet wat op zo’n moment !!!

jqHSIi

De waterploeg is bezig met het opbouwen van het straatwaterkanon, terwijl de chauffeur-pompbediener de sloot gaat leegtrekken door de zuigbuis daar in te hangen en alles wat we nodig hebben onze kant op te pompen. Aan de andere kant van het pand horen we diverse doffe explosies, terwijl aan onze kant er een gasleiding lijkt te branden. Wat wel opvalt is dat het kantoorgedeelte nog helemaal vrij is van de brand en daar zullen we straks wel op gaan richten, gok ik zomaar…. Eerst maar eens het kouwe spul op het hete spul knikkeren: water eroverheen en niet te weinig ook !!! De lucht is ondertussen oranjezwartblauw geworden; oranje van de brand, zwart van de rook en blauw van de flitslichten van alle ter plaatse gesnelde hulpdiensten.

Samen met mijn maatje hou ik me bezig om met een handstraal de ergste vlammen wat in te perken, maar veel nut lijkt het allemaal niet hebben…. Het GWT (= Groot Water Transport) is uiteraard ter plaatse en trekt een nijdige kolk in de sloot waar ook onze TS uit staat te slurpen. We hebben het RV van Laak ondertussen ook van twee toevoerleidingen voorzien en deze hoost het dak, waar al diverse gaten in zijn ontstaan door de intense brand, vol en we zien aan onze kant de brand minder worden.

Op enig moment komt de bevelvoerder naar ons toe, we hebben nadat we toch zeker tien minuten met onze ademlucht op onze bult hebben gelopen dit maar afgegooid, maar we staan heerlijk met de wind in ons rug te blussen en hebben absoluut geen hinder van de rook; laat staan dat we er in staan !!! Dat is aan de andere kant van het pand wel anders, gok ik zomaar …. We krijgen de opdracht om onze ademlucht weer om te hangen om zo bij het kantoorgedeelte naar binnen te gaan om te zien of er daar al een eventuele doorslag is te bekennen !!! Mooie klus dus !!!

Met een aanvalsstraal trekken we naar binnen, waar zeker al een centimeter of 5 hoog het water tegen onze enkels klotst. Bij diverse deuren zien we op zo’n tien centimeter hoogte het water door de kieren van de sponningen worden geperst…. Er wordt gelukkig niet zo heel veel water het pand in gegooid !!! Diverse kantoren en magazijnen controleren we op een doorslag en aan de andere kant van de muren horen we het bulderen van de vlammen…. Maar het water komt van boven en we moeten door een heel dikke muur van water de trap op om op de eerste etage te komen…. Brrr, dat wordt een natte rug…. Het water komt echt door ieder kiertje in de plafonds en drukt diverse plafondplaten naar beneden. Een hele snelle sprong de trap op om zo snel mogelijk door die waterval heen te gaan en boven te komen…. Mijn jas is nog waterdicht…. Maar we moeten ook weer terug….

Boven is het hetzelfde beeld: overal water uit de plafonds, tussen de deuren en op de grond. Gelukkig kunnen er toch wel wat ramen open en in samenspraak met de bevelvoerder zetten we hier en daar wat ramen open, zodat de rook verdwijnt en wij veel meer zicht krijgen en zo kunnen constateren dat we veilig staan en dat er gelukkig (nog) geen doorslag is naar dit gedeelte !!!

We helpen bij diverse inzetten en opdrachten en uiteraard komt onze burgervader, de heer van der Tak nog een kijkje nemen. Die man is er ook altijd hè !!! Zo betrokken en altijd een praatje…. Dat doet ons altijd weer goed om hem fff te zien. Wat mij betreft een derde termijn als burgemeester van de gemeente Westland hoor !!!

gL2p3t

Rond een uurtje of zeven bel ik even naar huis om te zeggen dat ik nog niet naar huis kom, maar dat ik de langste tijd hier heb gehad ….

Als laatste gaan we weer onze ademlucht omhangen, want de eigenaar (inderdaad de man die wij in de vangrail zagen hangen, maar gelukkig staat hij hier zonder lichamelijke schade .... dit is zo heftig voor hem ....) en de verzekeraar willen graag alle administratie naar buiten gehaald hebben om dit veilig te stellen. En als je weet hoe groot dit bedrijf is en hoeveel klanten het heeft, kan je je misschien een voorstelling maken van de hoeveelheid mappen die we gaan versjouwen.... Ik was nog redelijk droog van die twee keer dat ik door die waterval moest, maar nu.... Na twee keer de stortregens te hebben getrotseerd, voel ik het water tot op mijn rug en vraag me af waarom we eigenlijk niet met warm water blussen.... Puntje voor de rondvraag straks....

Mijn fles ademlucht is ook leeg en ik ben er eigenlijk wel klaar mee.... de vermoeidheid slaat in mijn benen en rug.... Gauw het thuisfront maar fff gebeld en bijgesproken, maar ik was nog niet als vermist opgegeven....

Fff wachten op de aflos en dan onze spulletjes in een zak naar de wasserij laten brengen. Tank vullen, ademlucht wisselen en een gigantische bak koffie nemen en nababbelen op de kazerne. Uiteindelijk is dat pas rond half negen en eer we terug zijn en ik de auto achteruit het parkeervak in rij tegenover ons huis…. Achteruit, want de neus staat altijd richting kazerne, is mij ooit geleerd !!! Tenminste…. Ik sta nog niet stil of….

08:36 P2 Dier te water (VK: 7) Zwethkade Zuid DHN 6830.
Gelukkig heb ik net op het rooster gekeken en daarop stonden, inclusief mijn persoontje, maar 9 collega's inzetbaar en wetende dat er nog 2 op de AB6882 bij Verkade bezig zijn met die 'buitenbrand'.... toch maar richting kazerne.... zucht.

Op hetzelfde plekje als afgelopen nacht, maar met een iets ander gevoel; moet dat duffe beest precies op dit moment gaan zwemmen....  Het is een nijdig eind omrijden, maar uiteindelijk besluiten we om rechtstreeks naar de boer te rijden om hem te vertellen dat zijn koebeest nu wel geslaagd is voor zijn zwemdiploma. Gelukkig gaat de boer hem er zelf uithalen en kunnen wij terug naar de kazerne.

Nu maar wel fff een bakkie, want Liesbeth heeft ondertussen de auto opgehaald en haar fiets in de kazerne gezet en om nou met mijn ontplofte hoofd in mijn yoghurtbroek door de wijk te fietsen.... Straks maar eens een uurtje douchen, want vanmiddag heb ik weer een late dienst op de Meldkamer Brandweer....

Het was een inzet die heel apart begon, spectaculair ontwikkelde en bijzonder is en blijft.... Gealarmeerd worden voor een buitenbrand en aanrijdend opschalen naar Zeer Grote (gebouw)Brand .... Stiekem vermoed ik dat we hier nog wel een paar keer naar toe zullen gaan om één en ander na te blussen !!!

En voor de collega's die rustig aan opkwamen, vanwege de melding 'buitenbrand'....  Dank voor jullie collegialiteit om mij deze inzet te gunnen !!! Dit mogen jullie vaker doen; het wordt zeer gewaardeerd !!!

Gelukkig hebben we/jullie de foto's nog....

dxbvwn

w TDK 7912

5pySPr