Onderweg naar Gramsh - 4

Donderdag 16 mei 2013. Bari Italie.

Het slapen in Hotel Mari was stiekem toch wel een redelijk welkome aanvulling ...... de reis van de afgelopen nacht en dag hakte er fors in en helemaal dat we niet met de vooraf gereserveerde boot van elf uur 's avonds mee mochten naar Durrus - Albanie, maakte dat we er dik doorheen zaten !!!

 Maar goed gemutst, danwel keurig geuniformeerd wachten we op de taxi en die brengt ons bij de 3183.

w-image 00004

Vandaaruit gaan we met een gratis pendelbus naar het einde van het haventerrein alwaar het hoofdkantoor van de Italiaanse Douane en dan mogen we ons melden bij signor Pascazio. We hebben ons nette pak maar uit de motteballen getrokken en deze vanochtend in het hotel alvast maar aangetrokken ....... (Je had die bekkies moeten zien van iedereen die om ons heen zat te ontbijten ....... over Mafia gesproken ....... tongue_out)

Strak in de vouw komen we bij het gebouw aan en vragen in ons beste buitenlands naar signor Spaghett..... sorry, Pascazio. De man die ons te woord staat weet even niet waar hij moet kijken: vier man in uniform met allerlei papperassen onder de arm die naar de directeur vragen ....... om iets voor half tien 's ochtends ....... Dat wordt "even" wachten want hij heeft een heel, Heel, HEEL belangrijke afspraak en die kon nog wel eens uitlopen tot een uurtje of half elf ...... Hallo Italie !!!

w-image 00001

Gelukkig worden we opgepikt door iemand die ons heeft ontdekt en ons graag wil helpen, maar aangezien hij geen enkel woord over die spaghettigrens spreekt, wordt communiceren erg lastig.

Enfin, rond kwart voor twaalf vinden wij het allemaal geschoten met il direttore (die kan wat ons betreft de onvervalste Nederlandse Krampochinno krijgen ....... ) en hebben we echt in ons allerbeste buitenlands hem geprobeerd duidelijk te maken waar we voor komen. Zelfs de iPad met foto's, de officiele papieren met de stempels van de VRH en een handtekening van de plaatsvervangend regionaal commandant (nota bene !!!) konden hem schijnbaar niet duidelijk maken waarom we die sloep naar Albanie op moeten vanavond !!!

We zijn ondertussen een bakkie koffie gaan drinken in een cafe naast het belastingkantoor en daar werden we meer dan hartelijk ontvangen. Een van de uitbaters probeerd in zijn beste Spenglisch ons te bevragen en uiteindelijk heeft hij wel door wat we van plan zijn. Zelfs zonder foto's enz. enz.

Hij vraagt of we trek hebben, maar voorlopig zitten we tot onze huig vol met spanningen dus slaan we dat vriendelijk edoch beleefd af. Maar wellicht voor later op de dag ??? Hij legt ons uit waar we erg goed kunnen eten, tegen een prachtige prijs. De Westlander in een aantal van ons wordt wakker geschud en we zijn een en al oor !!! "Restorante Al Pescatore" zegt u ??? Op driehonderd meter afstand van hier ??? Grazie !!!

Ondertussen zijn we weer terug in het hoofdkantoor en krijgen zelfs de Italianen medelijden met ons; er staat ineens een man of drie om ons heen en uiteindelijk duiken we een kantoor in en starten op een pc 'Google-translate' op en babbelen naar hartelust met elkaar. Zul je altijd zien; zit die Smit achter een bureau in het Hoofdkantoor van de Dogana in Bari Italie, komt er een medewerkster binnen. Die zit mij zitten en zijn klus valt net niet op zijn knieen van verbazing. Dus wat zegt Smit met een gezicht zo van: "Je stoort gigantisch, maar fff snel dan ......." QUE ???" De twee Italianen schieten in een komma van het lachen, want deze dame is de tolk die ons komt helpen ......

Binnen vijf minuten heeft zij het probleem boven tafel en kunnen we eindelijk zaken doen. Alleen nog even het BTW-nummer van de VRH ........ Tuurlijk, draag ik dagelijks in mijn binnenzak ....... Ik maak even gebruik van mijn hulplijn in Nederland en bel met Martin Evers. Ondertussen naar een ander gebouwtje gelopen waar net drie boefjes worden binnengegooid omdat ze een groot aantal sloffen sigaretten proberen te smokkelen ....... Als ik contact heb met Nederland en naar het BTW-nummer vraag, krijgen we uit een kamertje geroepen dat het nummer gewoon hier in de computer staat ...... Hou me vast .......

Nog een klein hobbeltje ligt ons in de weg en dat is het regelen van de uitvoerpapieren uit de Europese Unie ....... We worden door Ivan meegenomen door allerlei steegjes en komen uit bij een kantoortje waar deze formulieren voor ons tegen betaling in orde gemaakt gaan worden ........ Zou ongeveer vijftig euro gaan kosten ....... Het maakt ons geen reet meer uit, als we dit land maar uit kunnen !!! Het liefst zo snel mogelijk !!!
Weet je wat we doen ??? We gaan fff een happie eten bij Al Pescatore en kunnen rond drie uur de benodigde papieren ophalen bij het kantoortje waar Ivan de eigenaar van kent ....... Maar eerst wat Frutti di Mare naar binnen werken !!!

w-image 00002

Ongelofeloos geweldig heerlijk gegeten. Een absolute aanrader !!! Mocht je ooit in Bari bij de haven zijn ??? Nabij het kasteel zit Restorante Al Pescatore ....... meer zeg ik niet !!!

Terug in het kantoorjte krijgen we de zo grandioos begeerde papieren in handen, maar de prijs is nog niet genoemd dus we houden ons hart vast ....... We hebben het echt vijf keer nagevraagd, maar het lijkt er op dat we echt niets hoeven te betalen !!! De mannen maken duidelijk dat we zo'n prachtige onderneming zijn aangegaan, dat ze dat koste wat kost willen ondersteunen .... HULDE !!!

Helemaal JOEPIE de POEPIE huppelen we naar de 3183 !!

Eerst een waanzinnig uiltje knappen, want de balie gaat rond vijf uur straks open ....... Liggen er drie man zwaar te ronken en ik zit een verhaaltje in te tikken, komt er een man aanlopen en die gaat mij wat vragen, dat zie je zo !!! Ik bereid me op alle mogelijke talen voor, want er staan hier vrachtwagens uit elke uithoek van de wereld en wacht tot hij begint ....... Zoooooo, waaaaar is de braaaaaand ??? Jahoor, dat hebben wij weer. Staat er een onvervalste Fries aan mijn raampje, dat gelooft toch geen hond ???

Om een heeeeeeeeel laaaaaaaaaaang verhaaaaaaaaaaal kort te maaaaaaaken, kent hij Job en Alma in Gramsh Albanie ook nog, sterker nog, de juf die de kinderen van Job en Alma les geeft, komt uit zijn woonplaats zelfs ...... Fantastisch, waar je ook ter wereld bent; Smit komt altijd bekenden/Nederlanders tegen !!! We pappen toch een beetje met hem aan, want hij heeft zo te horen de wereld al een keer of twaalf rondgereden en hier weet hij ook hoe het allemaal werkt.

Als de tickets binnen zijn (HALLELUJA !!!) gaan we naast de truck van Jan de Fries staan en rijden we rond half negen richting de douane en daarna de boot op.

w-image 00003

Foei !!!  De vermoeidheid en emoties slaan weer lekker om zich heen, maar wij slaan hard terug en winnen deze slag !!! We zitten op de boot en gaan om elf uur persoonlijk helpen om de trossen los te snijden ...... Wij gaan hoe dan ook richitng Albanie !!!

Precies om 23 uur 12 minuten en 48 seconden gaan de trossen los en worden de zeilen gehesen ...... De zeilen gaan trouwens gelijk weer terug de opbergzak in, want het waait stevig buitengaats ........ Ik hoop op een tevreden welterusten ...... Morgenochtend bij het wakker worden zien we Durrus - Albanie !!! Nu eerst met een groots vaarwel naar Bari zwaaien confused

w-image 00005