Eindelijk .... GRAMSH !!! Dag 1.

Zaterdag 18 mei 2013. Gramsh - Albanie !!!

Man, wat heb ik heerlijk geslapen !!! Zo ontspannen ook en de kamer bewoog ook al niet ...... sterker nog, ik kon gewoon rechtop naar de wc en halverwege kletterde ik niet tegen een stalen scheepswand ofzo ...... Wat een genot !!!

 We hebben om acht uur bij de kazerne afgesproken met Miroshi en zullen daar vandaan naar een ontbijtje lopen om daarna eindelijk te kunnen doen waar we uiteindelijk voor gekomen zijn: de 3183 uitladen en genieten !!!

We ontbijten wederom op z'n Albanees; Pilav met Mish, met yoghurt toe en om er een beetje in te komen een klein glaasje Raki:

w-image 00001

Als dit eenmaal binnen is, hebben we gelijk genoeg tot vanavond laat, maar we hebben een hoop instructie voor de boeg, dus kom maar op !!!

Lekker naar de kazerne gelopen en aan de lucht te merken wordt het vandaag erg warm, maar we gaan ervoor. Nu we hier eenmaal zijn, laten we ons door niets of niemand meer tegenhouden !!!

Op het kazerneterrein, waar we gisteren de 3183 hebben achtergelaten, staan 8 collega's van Brandweer Gramsh ons met enige spanning op te wachten. Ook voor hen is er toch wel een memorabel moment aangebroken, alleen zij hebben, op Miroshi na, geen enkel idee wat en vooral hoeveel we eigenlijk komen brengen.

w-image 00002

Als de laadklep van de 3183 naar beneden gaat, zie je in gelijk tempo de monden van de collega's mee zakken ......

Een voor een worden de dozen uitgeladen, geopend en bekeken wat er in zit. Dekbedden, kussens, matrassen, uniformen, blusoveralls, helmen, laarzen, sportkleding, verbandmiddelen ....... alles komt voorbij en wordt per doos met een grotere glimlach bekeken en weer dichtgevouwen. Alles gaat achter slot en grendel, want vanaf dit moment hebben ze genoeg om het regionaal logistieke  steunpunt te zijn.

Totdat de doos met t-shirts geopend wordt gaat alles redelijk geordend !!! Maar als de t-shirts eenmaal ontdekt zijn, lijken de stoppen door te slaan ...... binnen mum van geen tijd staan ze allemaal met een polo of t-shirt van een korps in Haaglanden of een shirt van de VRH aan. Helemaal geweldig om dit vanaf de zijlijn te mogen bekijken !!!

w-image 00003

Maar dan blijkt dat er nog meer en nog veel mooiere spullen inzitten: een hele kar vol met Holmatro-materiaal, een compleet gasfornuis en een aantal kratten met hoogtereddingsmateriaal. Ze worden wildenthousiast !!!

Helemaal als we aangeven dat ook deze materialen hier in Gramsh blijven en dus helemaal voor hen zelf zijn !!! Door de Albanese "Peen" word ik bijna doodgeknuffeld ....... en di gozer is me daar sterk ....... Hij wordt trouwens sinds een jaar Peen genoemd !!! Toen men over hem vertelde vorig jaar en zei dat hij voor Albanese begrippen flink rood haar heeft, vertelde ik van een collega in Haaglanden, die ze vanwege zijn rooie haar Peen noemen. Sindsdien is hij Karrotta, oftewel Peen op z'n Albanees ...... Graag gedaan, vriend !!! Als eerbetoon een foto van de Albanese Peen:

w-image 00004


Mooi zo, het is tijd om er een beetje echte actie in te knallen !!! We gaan met het Holmatro-materiaal aan de gang. Van Miroshi begrijpen we dat er in de loop van de ochtend een auto is geregeld om lekker mee te stoeien ......

w-image 00007

w-image 00005Wat geweldig mooi blijft het toch om te zien dat je ook deze gasten gewoon uit het niets materialen kunt geven en ze weten precies wat ze er mee moeten en kunnen !!! Het gaat puur om de fijne kneepjes, de finesses, de puntjes op de i !!!
Op een gegeven moment zijn we naar de plaatselijke sloperij gereden ....... nou ja, gereden ???
We zijn bang dat het halve dorp nu van de eieren is, want de "spuit" van Gramsh ging uiteraard voorop naar de plaats des onheils maar in tegenstelling tot wat men hier gewend is (alles met blauw-blauw) wordt nu de herrie en de feestverlichting op het dak aangegooid !!! De bewoners van Gramsh weten niet hoe ze het hebben, want dit zijn ze niet gewend. En om het feest helemaal compleet te maken, krijgen wij de opdracht om ook met toeters en bellen te rijden ....... Later horen we van Job dat hij in een supermarkt stond om boodschappen te doen en in de verte flink wat sirenes voorbij hoorde komen en iedereen om hem heen aan het bellen sloeg naar onder andere het ziekenhuis om er achter te komen of er een ramp had plaats gevonden en of er familieleden binnen waren gebracht ...... Oeps ....... eek
Maar aangekomen is het op z'n Hollands: Hup die "Spuit" uit en aan het werk !!!

w-image 00006

Als de auto voor het grootste gedeelte is gestript gaan we terug naar de kazerne en doen daar fff een bakkie. Het werken met Holmatro zit er hier goed in. Vanuit Brandweer Haaglanden hebben we alle Regionale Inzet Procedures uitgeprint, vertaald naar het Albanees en gelamineerd. Laten we die dingen nou ook nog mee genomen hebben zodat we ze hier kunnen achterlaten !!! Het gaat echt om finesses hier !!! Wat een kanjers !!!

Tijd om wat anders te gaan doen; een van de collega's (Karrotta) is gebombardeerd tot kerninstructeur en hem leiden we wat extra op, zodat hij wat extra's in het korps heeft.

Nu gaan we met de "klim- en klauterspullie"  aan de gang. Vanmiddag (alhoewel, het is ondertussen al vijf uur geweest) gaan we aan de bak met een redbak om eventuele slachtoffers van hoogte te redden/bergen.

w-image 00009

w-image 00010

Maar omwille van de tijd gaan we hier morgen mee verder ...... We hebben er tenslotte al een flink lange dag opzitten en we merken dat iedereen een beetje vol zit met alle indrukken en het geleerde.
Vanavond maar eens lekker uit eten met onze tolk/vriend/semibroer Sajmir !!!

En dat is errug goed te doen hier in Albanie !!! Vooral deze streek staat bekend om het lams- en kalfsvlees ...... en uiteraard doen we er een lokaal drankje bij !!! Mirupafshim.