Arbeidstijden

We hebben het er al eerder over gehad; maar nog even apart...

Het begrip arbeidstijdenwet kennen ze niet in Amerika. Zo kan het gebeuren dat je gewoon kazerne dienst hebt; maar dat er in noord-california een bosbrand uitbreekt (zeg: 500 km verderop). Als ze daar om bijstand vragen, wordt je met je autospuit en de bemanning van dat moment die kant op gestuurd.

Tja; en dan blijf je bij je auto totdat je onder dankzegging terug mag. En dat was voor onze Jeremy bijvoorbeeld 21 dagen (!) later. Tussentijds aflossen ? Doen we niet.....

Ook als je niet direct naar de brand wordt gestuurd kan het goed zijn dat je moet blijven; als er autospuiten zijn weggestuurd voor bijstand, word je vaak voor 'herbezetting' naar een andere kazerne gestuurd.

Alles wordt verder wel voor je geregeld qua hotel en eten en zo; maar ik vraag me af hoe ze dat privé doen met vrouw en kinderen. Je thuisfront kan dus absoluut niet op je rekenen.

Vrije dagen ? Ja; maar als ze je bellen (en je bent dom genoeg om de telefoon op te nemen) kan je er zo'n beetje niet onderuit om te komen. Alleen geplande vakanties zijn redelijk heilig; dat weten ze en dan bellen ze meestal niet. 'De baas' legt dus een behoorlijke claim op je.

Onze gastheer Jeremy heeft net een nieuw huis gekocht. Leuk; maar hij moet dus regelmatig zijn buren bellen om zijn gras te laten maaien (want anders gaat de vereniging van eigenaren zeuren namelijk); hij is nogal eens zo lang van huis dat het gemaaid moet worden. Volgens mij had hij helemaal geen huis hoeven kopen; het huren van een postbus was voldoende geweest...