Interregionale oefening Samen Sterker!
Deze oefening begon maandagmiddag voor het publiek. Maar bestuurlijk was deze al zeven dagen bezig. De oefening van vorig jaar vond plaats in de Hubertustunnel. De oefening van dit jaar werd onder meer gehouden in Reeuwijk, Katwijk, Lekkerkerk, Den Haag, Delft en Wassenaar.
Voor de oefening is een complex scenario ontworpen: extreem slecht weer en dreigend hoog water in het rivierengebied, gelijktijdig met de aanloop naar een groot evenement in Den Haag. Dit grote evenement zou dan een VN-top zijn met alle grote wereldleiders, dat Den Haag internationaal op de kaart zou moeten zetten. Voorafgaand aan het zichtbare gedeelte van de oefening is er bestuurlijk geoefend.
In de eerste dagen bouwde de oefening zich op van regionaal operationeel niveau, naar interregionaal operationeel niveau tot uiteindelijk interregionaal beleidsteam niveau. Maandag 28 oktober werd gestart met de Regionaal Operationele Teams (ROT) van de vier veiligheidsregio´s. Zij moeten een vergadering van het Interregionaal Operationeel Team op dinsdag 29 oktober voorbereiden. Hierin werd het senario besproken van de aanhoudende slechte weersomstandigheden. Een grote storm komt vanaf de Atlantische Oceaan onze kant op. Deze zal volgens de voorspellingen met twee dagen de Noordzee bereiken. In combinatie met nu al het hoge water (volle kelders, straten die blank staan, dijken die verzwakt raken, etc.) zou dit betekenen dat een watersnoodramp zoals in 1953 zeker niet ondenkbaar zou zijn. Het Interregionaal Operationeel Team buigde zich over een advies voor de bestuurlijke vragen die zich voordoen in dit scenario.
Op woensdagmiddag 30 oktober kwamen de vier voorzitters van de betrokken veiligheidsregio´s bij elkaar om besluiten te nemen over de bestuurlijke vragen en dilemma´s te bespreken die zich voordoen in een dergelijk scenario. De voorzitters van de vier veiligheidsregio´s zijn: de heer J.J. van Aartsen (Veiligheidsregio Haaglanden), de heer H.J.J. Lenferink (Veiligheidsregio Hollands Midden), de heer A. Aboutaleb (Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond) en de heer K. Tigelaar (plv. voorzitter Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid). Naast de voorzitters van de vier veiligheidsregio's nemen ook de Hoofd Officier van Justitie, de Regionaal Militair Commandant-West en een vertegenwoordiging namens de inliggende Waterschappen en namens de Commissaris van de Koning, als adviseurs deel aan de bestuurlijke bijenkomst. Deze staan voor het dillema, meerdere polders en steden evacueren en de minister het dringende advies geven op de VN-top af te zeggen om de menselijke capaciteiten daarvan in te kunnen zetten voor het evacueren, of hopen dat de storm gaat liggen en het evacueren niet nodig is.
Uitendelijk is de storm gaan liggen en heeft de VN-top in Den Haag gewoon plaats kunnen vinden.
Vanaf maandag 4 november is er begonnen met de visuele oefeningen. De aftrap was maandagmiddag in Hollands Midden. Daar werd nagebootst dat in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk hoogwater dreigde en inwoners moesten evacueren. Op een deel van de Reeuwijkse Plassen waren tientallen inwoners ingesloten door het water. Brandweer Hollands Midden, de Regionale Ambulancevoorziening Hollands Midden, Politie Eenheid Den Haag, Reddingsbrigade Nederland en Defensie redden en evacueerden de slachtoffers. De gemeente richtte een opvangcentrum in voor de geredde slachtoffers. Deze werden in het plaatselijke zalencentrum 'de Brug' ondergebracht. Hier werden de slachtoffers door medewerkers van de gemeente, het Nederlandse Rode Kruis en Defensie opgevangen en geregistreerd. Later werden de slachtoffers voorzien van koffie en thee. Bij eventuele verwondingen kregen zij de nodige eerste hulp.
Aan deze oefening werkten ruim driehonderd medewerkers van verschillende hulpdiensten en vrijwilligers mee. De oefening van het opvangcentrum liep van maandag 4 november 13.00 uur tot dinsdag 5 november 08.00 uur.
Daarnaast raakte een autobus van de weg en verdween in het water van de Reeuwijkse Plassen. De 'inzittenden', oudere scholieren, lagen nog deels in het water, deels al op de kant en anderen zaten nog vast in 'de bus', onder water. Een ieder die nog in het water was, werd gered door duikers van Brandweer Hollands Midden en Defensie.
Het commandocentrum van deze oefening werd opgebouwd op het parkeerterrein van Het Reeuwijkse Hout. Een Commando Plaats Incident werd ingericht en meerdere officieren van dienst van brandweer, politie, GHOR, defensie en reddingsbrigade schoven aan voor overleg. Ook werd er een logistiek steunpunt van de Luchtmobiele Brigade ingericht, waarbij ook een landingsplaats voor helikopters hoort. Hier werden alle logistieke zaken geregeld voor de redding en opvang van de drenkelingen en gewonden. Onder meer werd er een uitgebreide eerste hulp post ingericht waar de slachtoffers de eerste verzoring kregen alvorens zij naar het ziekenhuis werden vervoerd. Sommige slachtoffers werden over de weg naar het ziekenhuis vervoerd, maar omdat het dichtstbijzijnde ziekenhuis niet alle slachtoffers aan kon, werd de hulp ingeroepen van een Chinook transporthelikopter. Hiermee werden meerdere slachtoffers naar andere ziekenhuizen in de regio vervoerd.
De landing en het vertrek van de Chinook trok uiteraad veel bekijks bij het publiek en de hulpverleners.
Meer foto's via deze link.
Op woensdag 6 november was het een belangrijke dag van de oefening. Op deze dag zou de grote VN-top in Den Haag worden gehouden. Dit betekende dat er dusdanig veel grote wereldleiders in Den Haag aanwezig zouden zijn, dat er een verhoogde staat van paraatheid is afgekondigd. Op meerdere plekken in Den Haag zijn demonstraties gehouden, maar de plek waar de VN-top is gehouden is goed afgesloten geweest, zodat hier niets verstoord kon worden. De aan- en afvoerroute voor de VN-top was de N440 (Landscheidingsweg). Omdat de politie niet genoeg capaciteit had om deze route te beveiligen en te bewaken,is hier de hulp ingeroepen van Defensie. Het 103 ISTAR-bataljon heeft de afgelopen dagen deze weg geobserveerd. Deze eenheid van Defensie is gespecialiseerd in het verzamelen van inlichtingen, bewaken, doelopsporing en doen van verkenningen. Zij hebben de afgelopen dagen rond de N440 gestaan en de de weg geobserveerd op 'verdachte omstandigheden en/of personen'. Deze eenheid was zelf niet bevoegd om in te grijpen als ze iets verdachts zagen. Daarvoor werd de politie in kennis gesteld. Ongeveer 75 militairen zijn drie dagen actief geweest rond de N440 in Den Haag en Wassenaar. Zij droegen ongeladen wapens en beweegden zich voort met Fennek LVB erkennings- en bewakingsvoertuig en jeeps.
Meer foto's via deze link.
Ergens halverwege de VN-top gebeurde er dan toch het ergst denkbare: er vond een terroristische aanslag plaats tegen onschuldige burgers. Tijdens een demonstratie van ongeveer duizend mensen ging er op het Malieveld een bom af. Tientallen mensen raakten gewonden en nog meer mensen hadden psychologische opvang nodig. De gemeente Den Haag verzorgde deze opvang. Omdat er niet genoeg opvangcapaciteit in Den Haag was, werd er een beroep gedaan op onder meer de gemeente Delft.
In de sporthal aan de Brasserskade werden slachtoffers opgevangen die niet gewond waren. Ongeveer 150 mensen werden vanaf de Yp, waar de eerste opvang plaatsvond, vervoerd naar de sporthal waar zij omstreeks half twee aankwamen. Het andere (fictieve) deel werden onder meer naar de zwembaden Blinkerd en Overbosch vervoerd. In de sporthal aan de Brasserskade werden de mensen opvangen door personeel van de gemeente Delft, medewerkers van Defensie en specialisten van de PsHOR: psychosociale hulpverlening bij ongevallen en rampen. Bij deze opvang werd het de opvang zelf geoefend, maar ook alle logistieke aspecten. Denk aan het laten komen van koffie, thee, eten, dekens etc. Maar ook aan de communicatie met familie, informatie verstrekken over de verdere gang van zaken etc..
Een meerderheid van de mensen kond en wilde na de opvang weer zelfstandig naar huis. Een kleine vijftig mensen bleef 's nachts slapen in de sporthal. Hiervoor moesten dus ondermeer bedden en dekens worden geregeld, maar ook douches, tandenpoetsgerei, schone kleding enz. Omdat de meerderheid van het personeel al vanaf het begin van de middag bezig was met de opvang en niet ook nog eens een nacht door kon werken, moest het werk worden overgenomen. De nachtopvang werd daarom overgenomen door medewerkers van de gemeente Zoetermeer. Aan het einde van de nacht werden hun werkzaamheden weer overgenomen door medewerkers van de gemeente Den Haag. Zo werd ook het overdragen van de opvang meegenomen in de oefening.
Meer foto's via deze link.
Het andere deel van de mensen raakte wel gewond na de aanslag op het Malieveld. Zij hadden zo snel mogelijk medische hulp nodig. Daarom werd er op het Malieveld triage toegepast. Dit houdt in dat er een snelle selectie plaats vindt op de ernst van de verwondingen. Alle mensen die geclassificeerd werden als T3-slachtoffers werden vervoerd naar het Reinier de Graaf Gasthuis. Daar waren op de parkeerplaats legertenten neergezet. Deze waren speciaal gereserveerd voor alle slachtoffers die van het Malieveld kwamen.
In het eerste deel van het tentenkamp was een 'ziekenhuis sluis'. Hier werden de slachtoffers geregistreerd en werden ze binnen de T3-classificatie weer gerangschikt op ernst van hun verwondingen. Degene die het zwaarst gewond was werd als eerste geholpen. Na hun behandeling in de tenten konden zij allen zelfstandig weer 'de deur uit lopen'.
Meer foto's via deze link.