In deze reeks achtergrondreportages presenteren wij een reportage over de Stichting Haags Dierencentrum. Hierin laten wij u zien wat het Haags Dierencentrum in onze regio voor werkzaamheden uitvoert.

In 2015 heeft u kunnen zien hoe de mannen en vrouwen van de Dierenambulance Den Haag huisdieren en zwerfdieren in nood een helpende hand biedt. Dit jaar gaan we een stapje verder
en willen wij u graag laten zien wat er gebeurt nadat de Dierenambulance een thuisloze hond of kat aflevert bij het dierenasiel, in dit geval het Haags Dierencentrum aan de Lozerlaan in Den Haag.

Sinds 1877 biedt het Haags Dierencentrum een professionele maar vooral liefdevolle opvang voor honden en katten die zijn binnengebracht door de Dierenambulance, de politie of door de eigenaar zelf. Met een opvang van gemiddeld 1800 dieren per jaar is het Haags Dierencentrum één van de grootste dierenasielen in Nederland. En dat is te merken!

Op een rustige en verscholen plek aan de Lozerlaan staat het grootse pand van Stichting Haags Dierencentrum. Daar wordt een hond of kat bij binnenkomst ondergebracht in een kennel of hokje in de zogenaamde ‘politieopvang’. De katten gaan dezelfde dag nog naar de interne dierenkliniek voor een algehele check-up. Zij krijgen daar de benodigde inentingen en worden gechipt. Indien er verdere behandeling nodig is, zoals bijvoorbeeld gebitssanering, castratie of sterilisatie, wordt dit ingepland in de kliniekagenda.

De binnengebrachte honden gaan na twee dagen naar de interne dierenkliniek. Dit wordt gedaan om de kosten voor een eigenaar die de hond snel op komt halen niet onnodig hoog te maken. Het bezoek aan de dierenarts, binnen drie dagen na binnenkomst is wettelijk verplicht en vastgelegd in de Wet Dieren en het Besluit houders van dieren.

Na het bezoek aan de dierenarts blijven de honden en katten nog in quarantaine. De wettelijke ‘bewaartermijn’ van de gevonden katten en honden is 14 dagen. Dit om de eigenaar de tijd te geven zijn dier op te komen halen. In deze 14 dagen wordt het gedrag geobserveerd. Is het dier vrolijk en speels of zijn zij bijvoorbeeld meer teruggetrokken? Hoe reageert het op soortgenoten? Is de kat of hond zindelijk? Hoe reageren honden op kinderen, paarden, fietsers en joggers? Deze informatie is belangrijk om ze later in een goede thuisomgeving te kunnen plaatsen. Ook wordt dagelijks bijgehouden of de hond of kat goed eet, drinkt, hoe de ontlasting is en of er genoeg geplast wordt. Mede aan de hand hiervan kan worden bepaald of het dier gezond is. Dieren waarbij (medische) afwijkingen worden geconstateerd, worden daarvoor behandeld en moeten langer in het asiel verblijven.

Als een hond klaar is om naar een nieuw thuis te gaan, krijgt deze een kennel in de gang bij de honden die ‘vrij voor plaatsing’ zijn. Geïnteresseerde toekomstige hondenbezitters kunnen via internet of via een informatiepaal in het Haags Dierencentrum een hond uitzoeken en een afspraak maken. Na een gesprek met de hondenverzorgers kan er kennis gemaakt worden en wordt besproken hoe de procedure verder in zijn werk gaat. Een hond gaat nooit direct op de dag van de afspraak mee naar huis.

De katten die naar een nieuw thuis mogen, worden verplaatst naar de ‘kattenwinkels’ waar de toekomstige eigenaar(en) tijdens openingstijden (maandag t/m zaterdag tussen 12:30u en 15:30u) een bezoekje kunnen brengen. Een verzorger begeleidt bij de keuze, om zo tot een goede match te komen. De kat die geadopteerd wordt mag meteen dezelfde dag mee naar huis.

Video: Ruben van Essen en Dejan Jeremic