Politiekraan
Sinds november 2011 heeft de politie Haaglanden de beschikking over een nieuw haakarmvoertuig.

Deze is aangeschaft door de dienst ’transport’; een dienst binnen politie Haaglanden die zich bezighoudt met het transport van politie gerelateerde zaken boven de 3500 kg.

Met dit voertuig kan de politie een breed scala aan werkzaamheden aan, waar in het verleden meerdere voertuigen voor nodig waren. Met dit voertuig kunnen haakarm-units vervoerd worden voor allerhande doeleinden. Deze units kunnen ook worden ingezet bij (grote) verkeerscontroles, brommer/scooter-controles of bij het inrichten van een ‘plaats delict’. Tevens is er een haakarmplateau, type platte bak, aangeschaft om dit voertuig ook geschikt te maken als bergingsvoertuig.

In deze reportage besteden wij aandacht aan dit nieuwe voertuig.

Een haakarmvoertuig is voorzien van een haakarmsysteem. Dit is een systeem om, op zeer eenvoudige wijze, haakarmcontainers (bakken) te transporteren. Dit haakarmsysteem werkt met een arm, die door middel van een oliedrukpomp (hydraulisch) bewogen wordt.
Aan deze arm zit een grote haak bevestigd. Deze kan de haakarmbakken optillen en op de vrachtwagen trekken. Deze haakarm is in staat om bakken tot 10.000 kg op te tillen en op de vrachtwagen te plaatsen.

Dit voertuig wordt regulier ingezet als politiekraan met de platte haakarmbak. Op deze politiekraan is naast een haakarmsysteem ook een middelzware kraan geplaatst. Deze kraan kan max. 18.000 kg tillen. Op een afstand van 10 meter is dit nog ruim 1500 kg. Dit is het gewicht van een middenklasse personenauto.

Achter de politiekraan hangt een ‘lepel’. Dit is ook een hydraulisch systeem. Met dit systeem kan een auto achter de politiekraan gehangen worden en rollend meegenomen worden. Bijvoorbeeld makkelijk als de bak op de vrachtauto al bezet is. In deze ‘lepel’ kan een voertuig van maximaal 6.000 kg vervoerd worden. Ter vergelijking, dit is ongeveer het gewicht van een ME-bus.

De politiekraan is voorzien van de meest schone motor die op dit moment te verkrijgen is. Dit in het kader van het milieu en de milieuzones in de stad. Ook is het voertuig voorzien van oranje en blauwe zwaailichten en een sirene. Binnen in de cabine vindt men een tal van moderne snufjes. Onder andere een dode hoek camera, handsfree systemen voor de mobiele telefoon én de mobilofoon zijn ingebouwd. Deze politiekraan, maar ook de andere kranen en voertuigen van de ploeg ’transport’, zijn ook uitgerust met materialen om eerste hulpverlening aan personen te bieden. Hierbij is te denken aan een AED (automatisch externe defibrillator) een brandblusser en een EHBO-trommel. Tevens zijn de chauffeurs gediplomeerde EHBO’ers.

Verder is in de politiekraan ook gedacht aan materialen voor als het niet eenvoudig is om een voertuig te verplaatsen. Zo zijn alle kranen uitgerust met 4 ‘Go jacks’ en een ‘High-speed dolly’.

De ‘Go jacks’ zijn speciaal gemaakt om een voertuig te verplaatsen die op de handrem en/of in de versnelling staat. Als bijvoorbeeld een voertuig in een parkeervak staat, met de handrem erop en in de versnelling, worden er onder alle wielen de zg. ‘Go jacks’ geplaatst en is de auto, met 2 personen, in alle richtingen verplaatsbaar. Als bijvoorbeeld voornoemde auto een 4×4 aangedreven terreinwagen is, kan deze niet enkel in de lepel gehangen worden en rollend meegenomen worden. Door de ‘all-wheel drive’ is het dan niet mogelijk de terreinwagen rollend mee te nemen. Hiervoor heeft de politiekraan een ‘high-speed dolly’ aan boord. Als deze wordt gebruikt in combinatie met de ‘lepel’, kan een voertuig meegenomen worden zonder dat er iets bij het voertuig wordt beschadigd.

Naast het vervoeren van voertuigen heeft de dienst ’transport’ nog meer taakstellingen. Zo zijn zij ook inzetbaar als er een jong persoon of een dier zit opgesloten in een auto en de agenten ter plaatse een direct gevaar hier in zien. Zij kunnen dan met behulp van speciaal gereedschap het raam van de auto dusdanig openen, dat er een staaf naar binnen kan die de deuren of ramen opent. Ook is het transport van alle politiegerelateerde zaken boven de 3500 kg een taak van deze dienst.

Foto’s: Ruben van Essen

w-IMG 1865

w-IMG 1868

w-IMG 1870

w-IMG 1891

w-IMG 0145 - kopie

w-IMG 1862

w-IMG 1913

w-IMG 1951

w-IMG 1929

w-IMG 1943

w-IMG 1955

w-IMG 1975

w-IMG 2040

w-IMG 2007

w-IMG 2012