Ammoniakleiding gesprongen in De Uithof
Personeel en bezoekers roken een vreemde lucht en hadden last van ogen en luchtwegen. Hierop werd de brandweer gealarmeerd. Al snel bleek echter dat de lucht afkomstig was van de gesprongen ammoniakleiding. Ammoniak wordt in dergelijke complexen gebruikt als koelmiddel. Het lek is ook gedetecteerd door het gasdetectie systeem, wat in zo'n geval automatisch een melding naar de brandweer stuurt.
Hierop werd De Uithof meteen volledig ontruimd en de brandweer is met spoed met nog meer materieel uitgerukt. Omdat het bijna sluitingstijd was, waren er op dat moment in het complex slechts nog zo'n 30 mensen aanwezig. In de directe omgeving van het complex is ook korte tijd sprake geweest van een kleine ammoniak wolk, maar deze is snel vervlogen.
Uiteindelijk zijn 2 personen voor de zekerheid naar het ziekenhuis vervoerd. Zij klaagden over irritatie aan de ogen en luchtwegen.
Er is opgeschaald naar 'middel ongeval gevaarlijke stoffen' en er is Grip 1 afgekondigd. Er kwamen twee GSE's (gevaarlijke stoffen eenheden) ter plaatse; deze zijn beter bekend als de 'gaspakken teams'. Eén eenheid is naar binnen gegaan om de situatie waar nodig te stabiliseren en metingen uit te voeren, de andere eenheid is uiteindelijk niet ingezet.
De toevoerwegen naar de Uithof, waaronder de Jaap Edenweg zijn door de politie afgesloten. De naastgelegen woonflat is niet ontruimd, en de Lozerlaan is niet afgesloten geweest.
Het probleem is voorlopig opgelost door de ammoniak uit de defecte leiding terug te pompen in een reservoir. Daarmee was het gevaar voor de omgeving geweken. De brandweer heeft daarop besloten om geen meetploegen meer in te zetten.
De directeur van de Uithof, de heer Bronsgeest, verwacht dat het complex donderdag gewoon weer open kan voor het publiek. Hij gaf ook aan dat de installatie 3 jaar geleden nog volledig is vernieuwd, en dat het daarom een raadsel is hoe dit heeft kunnen gebeuren.
Nadat vastgesteld was dat er geen ammoniak meer vrij kwam, is het pand geventileerd en daarna weer vrij gegeven. Rond middernacht werd het incident afgeschaald; rond 00:30 werd de Jaap Edenweg weer vrij gegeven.
Update 25-02: De volgende morgen rond 10:30 bleek dat er nog ammoniakdampen in de kelder/kruipruimte van het complex waren achtergebleven. Er werd opnieuw een GSE gestuurd (ditmaal met prio 2); om de concentratie te meten. Op basis daarvan wordt een actieplan gemaakt hoe dit probleem opgelost kan worden.
Update 25-02 12:15: de kelder ruimte wordt 'doorgeblazen' met een forse ventilator. De 400 meter baan is nog steeds dicht.
Gedurende het incident hebben de verslaggevers ter plaatse regelmatig live updates verstuurd via de regio15 twitter. Dit leverde een record aantal lezers op.
De ijsbaan kwam op 22 december 2009 ook al in het nieuws; toen een deel van het dak bezweek onder een sneeuwlast.
Kijk hier voor het persbericht van de Veiligheidsregio Haaglanden.
Video: Sonja Ferwerda
{flv}20100224b{/flv}
Video: Rene Hindriks en Ferrie van der Geer
{flv}20100224{/flv}
Foto's: Sander Paardekooper, Martin Taal