Mislukte wisseltruc | Regio15.nl

Mislukte wisseltruc

Den Haag - Twee Hagenaars van 19 en 23 jaar voerden woensdag 1 december een wisseltruc uit en probeerden daarmee te voorkomen dat één van hen betrapt zou worden op rijden zonder rijbewijs.

Agenten surveilleerden woensdagavond met behulp van ANPR en kregen omstreeks 19.00 uur een 'hit' op het kenteken van de auto van de Hagenaars. Nadat de agenten de bestuurder een stopteken gaven, wisselden de twee inzittenden onder het rijden van zitplaats. Hierdoor was de auto tijdelijk onbestuurd.

Uiteindelijk stopten de mannen de auto alsnog op de Gerard Doustraat en hielden de agenten hen aan. Tegen de twee Hagenaars werden meerdere processen-verbaal opgemaakt.

Tijdens deze actie wordt de Automatische Nummer Plaat HeRkenning (ANPR) ingezet. ANPR is een computer met een gespecialiseerd softwareprogramma en een daaraan gekoppelde videocamera, die kentekens van passerende voertuigen scant, vastlegt en herkent aan de hand van gekoppelde kentekenbestanden die in het systeem zijn aangebracht. Met deze apparatuur is het mogelijk om kentekens te scannen en te vergelijken met vooraf geuploade hotlisten. Met de kentekens die op deze hotlisten voorkomen is iets "mis". Door opvolging te geven aan een "hit" kan het voertuig worden staandegehouden en de bestuurder worden onderworpen aan een onderzoek. Ook kunnen kentekenbestanden van andere instanties zoals de Belastingdienst en de Douane geladen worden in het systeem.