Heler navigatiesystemen aangehouden; slachtoffers spoorloos | Regio15.nl

Heler navigatiesystemen aangehouden; slachtoffers spoorloos

Den Haag - De politie heeft onlangs een 50-jarige man uit Den Haag aangehouden op verdenking van heling.

Bij de man zijn acht navigatiesystemen in beslag genomen die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. Door het ontbreken van aangiftes en serienummers heeft de politie maar de helft hiervan aan de rechtmatige eigenaren kunnen teruggeven. De politie roept eigenaren van navigatiesystemen dan ook op om altijd het serienummer van aangeschafte navigatie-apparatuur te registreren én bij diefstal aangifte te doen.

Een bewoner van de Haagse wijk Ypenburg waarschuwde enkele weken geleden de politie toen hij op internet een advertentie tegenkwam waarin het navigatiesysteem werd aangeboden dat eerder uit zijn auto was gestolen. In overleg met het Openbaar Ministerie besloten politiemensen zich als koper te melden bij de aanbieder, een 50-jarige Hagenaar. De politie maakte een afspraak met de man bij het Haagse station Hollands Spoor. Toen hij het navigatiesysteem liet zien, werd de 50-jarige aangehouden.

Tijdens het onderzoek dat volgde, stuitte de politie - onder meer in de woning van de verdachte - op nog zeven navigatiesystemen die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. De 50-jarige verklaarde deze apparaten te hebben gekocht van een onbekende man. De politie kent inmiddels de identiteit van deze man en is naar hem op zoek.

Eén aangifte

Om te achterhalen of de aangetroffen navigatiesystemen daadwerkelijk waren gestolen, ging de recherche van Bureau Ypenburg-Leidschenveen op basis van de serienummers van de aangetroffen navigatiesystemen op zoek naar aangiftes. Die werden niet gevonden, op de aangifte van de bewoner van Ypenburg na.

Hierop benaderde de recherche het bedrijf dat de navigatie-apparatuur produceert (en waar mensen het serienummer van hun systeem kunnen registreren). Deze zoektocht leverde gegevens op van nog drie eigenaren. Zij bleken allemaal het slachtoffer van inbraak in hun auto. De slachtoffers hadden weliswaar aangifte gedaan, maar konden daarbij het serienummer van hun gestolen navigatiesysteem niet noemen.

Om deze reden leverde de zoektocht van de recherche in het politiesysteem eerder niets op. Omdat de slachtoffers het serienummer van hun apparaat wél bij de producent hadden geregistreerd, kon de politie alsnog hun identiteit achterhalen. De vier opgespoorde eigenaren kregen hun navigatiesysteem terug.

Gevolg

De eigenaren van de overige vier navigatiesystemen heeft de politie helaas niet kunnen achterhalen. Zij hebben óf geen aangifte gedaan óf hebben het serienummer van hun navigatiesysteem niet geregistreerd. Als gevolg hiervan kunnen de systemen niet aan de rechtmatige eigenaren worden teruggegeven.

De politie roept eigenaren van navigatiesystemen op om altijd het serienummer te registreren (of ergens op te schrijven) én in geval van diefstal aangifte te doen. Alleen dan kan de politie rechtmatige eigenaren opsporen en hen de gestolen goederen teruggeven. Ook voor de vervolging van verdachten is het van groot belang dat kan worden aangetoond dat spullen in hun bezit van diefstal afkomstig zijn.