Veelpleger komt niet ver | Regio15.nl

Veelpleger komt niet ver

Den Haag - Een 49-jarige Haagse veelpleger liep in de nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 december tegen de lamp toen hij met een gestolen fiets op zijn schouder op de Lijnbaan fietste.

Politieagenten zagen de man omstreeks 03.15 uur met de fiets op zijn schouder op de Lijnbaan fietsen. Op de Zoutkeetsingel lieten ze de man stoppen en vroegen hem waar hij de fiets , die op slot zat, vandaan had. De Hagenaar kon geen aannemelijke verklaring geven en hij werd aangehouden op verdenking van diefstal fiets. De Hagenaar is een bekende veelpleger.

Politie Haaglanden heeft de aanpak van veelplegers tot korpsprioriteit verheven. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de criminelen verantwoordelijk is voor 80 procent van de criminaliteit. Een betrekkelijk kleine groep notoire criminelen is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit en om die reden richt Politie Haaglanden zich nadrukkelijk op deze groep. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten.

Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid. Tijdens deze twee jaar durende maatregel krijgen veelplegers zorg aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van drugsproblematiek. Het is uiteindelijk aan de rechter om de isd-maatregel op te leggen.