Dronken op de fiets | Regio15.nl

Dronken op de fiets

Den Haag - Een 49-jarige Haagse fietser is dinsdag 28 december rond 0.30 uur aangehouden nadat surveillanten hem al slingerend over de Vreeswijklaan hadden zien fietsen. De Hagenaar bleek zwaar onder invloed van alcohol, hij blies 1180 ugl bij de blaastest, ruim vijf keer meer dan toegestaan.

In het politiebureau bleek bovendien dat de man nog voor zo'n 500 euro aan openstaande boetes op zijn naam had staan. Omdat de Hagenaar aangaf geen geld te hebben, bracht hij de rest van de nacht in het politiebureau door. Voor zijn dronken rit op de fiets kreeg hij een proces-verbaal.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes is de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA) van kracht. Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.