Asbestbesmetting na brand in loods Poeldijkseweg

Wateringen - Vannacht is een grote brand uitgebroken in een loods aan de Poeldijkseweg in Wateringen.

Omstreeks kwart voor twee werd de brand ontdekt en deze breidde zich -ook door de harde wind- in een hoog tempo uit. In de loods (55 bij 30 meter) waren onder andere een verf- en behangopslag, een autobedrijf en een uitdeelpost voor kranten gevestigd. De vlammen waren tot in de wijde omgeving te zien.

De brandweer schaalde uiteindelijk op naar 'zeer grote brand'. Ook werd door de autoriteiten GRIP 1 afgekondigd, en rond 04:35 GRIP 2.

De brand was zo fors dat een aantal nabij gelegen woningen aan de Ambachtsweg werden bedreigd. De afstand tussen de brandende loods en de gevels van de woningen bedraagt slechts een meter of 25. Totaal twintig woningen daar zijn door de brandweer ontruimd. Bewoners van deze woningen zijn in eerste instantie opgevangen bij een nabijgelegen loodgietersbedrijf. Zij zijn daarna met een HTM-bus naar het oude gemeentehuis in Wateringen overgebracht. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen.

De brand werd in eerste instantie bestreden door brandweereenheden van kazernes in Den Haag, Wateringen, Monster en Rijswijk, met ondersteuning uit onder andere Pijnacker-Nootdorp. Er werden door de brandweer metingen verricht om te kunnen constateren in hoeverre gevaarlijke stoffen zijn vrijkomen bij de brand. De brandweer adviseerde bewoners om uit de rook te blijven, mede omdat er mogelijk asbest was vrijgekomen bij de brand. 

Burgemeester van de Tak van gemeente Westland was ter plaatse op zich op de hoogte te laten stellen over de brandbestrijding, en om de bewoners van de ontruimde woningen moed in te spreken.

Rond kwart voor drie werd een extra brandweerpeloton met tankautospuiten van kazernes uit Den Haag, Den Hoorn, Honselersdijk en Delft gealarmeerd. Ook werd ten behoeve van de waterwinning een extra dompelpompunit van kazerne De Lier gealarmeerd.

De situatie rond drie uur was dat de loods was ingestort en als verloren moest worden beschouwd. Rond 03:30 werd het sein 'brand meester' gegeven. Dat betekende dat men er zeker van was dat de brand zich niet meer kon uitbreiden, maar het nablussen zou nog geruime tijd duren.

De bewoners van de huizen aan de Ambachtsweg mogen voorlopig nog niet terug naar huis. Eerst moet gekeken worden of er asbestdeeltjes zijn vrijgekomen en neergeslagen. Er is ook sprake van schuurtjes van omwonenden die in brand zijn gevlogen, maar eventuele schade aan schuren en huizen zal bij daglicht pas goed zichtbaar zijn.

Update 04:40: Hulpdiensten schalen verder op naar GRIP 2 als gevolg van de neveneffecten van de asbest vrijgekomen bij de brand. De gemeente Westland gaat in het begin van de ochtend op haar website een live-blog bijhouden. Hierin zal o.a. komen te staan in welk gebied er mogelijk asbest ligt.

Het is gunstig dat het flink heeft geregend tijdens en na de brand; regen zorgt ervoor dat asbestvezels sneller worden neergeslagen.

Afdrukken


Update 07:15:
De gemeente Westland heeft naar aanleiding van de brand en de daarbij vrijgekomen een noodverordening afgekondigd. In de volgende straten is asbest aangetroffen: Ambachtsweg , Prins Hendrikstraat en Prins Clausstraat.

De wegen tot deze straten zijn afgezet, dit betreffen de Noordweg, Kerklaan , Ambachtsweg en Poeldijkseweg.

Bewoners in het afgesloten gebied worden verzocht in hun woning te blijven en de instructies van de gemeente Westland op te volgen. De gemeente heeft vanmorgen vroeg een brief bij de getroffen bewoners in de bus gedaan, met daarin meer informatie over de maatregelen en de schoonmaakoperatie.

Update 12:45: De live-blog van gemeente Westland kunt u hier vinden.

brand wateringen asbest gebied

Update 14:50: De asbest besmetting blijkt wat verder te reiken dan eerst gedacht. O.a. de velden van Velo zijn besmet en moeten ook schoongemaakt worden.

Video: Tim de Kleyn en Nick van der Toorn

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Foto's: Tim de Kleyn, Dirk van der Zanden , Nick van der Toorn en Lars Koeze
w IMG 0629

w TDK 2675

w IMG 0604

w IMG 0653

w IMG 0696

w IMG 0721

w TDK 2698

w IMG 0707

w TDK 2691

w IMG 0743

w TDK 2712

w IMG 0754

w IMG 0758

w IMG 0799

w IMG 0811

w IMG 0815

w DSC05465

w IMG 0828

w DSC05523


Bij daglicht is een gespecialiseerd bedrijf in opdracht van de gemeente Westland begonnen met het ruimen van de asbestdeeltjes die in de woonwijk terecht gekomen zijn.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Zoals het er nu uitziet zullen alle bewoners dinsdagavond weer naar huis toe mogen. Wel kan het zijn dat ze nog even uit de tuin moeten blijven c.q. geen producten uit eigen tuin moeten eten, totdat het schoonmaakbedrijf daar ook is geweest.

Voertuigen die het gebied verlaten, worden schoongespoten.

w 002

w 003

w 018

w TDK 2763

w TDK 2785

w TDK 2787

Een van de getroffen ondernemers (kranten uitdeel depot) die in het bedrijfsverzamelgebouw zat, heeft met behulp van een goedwillende ondernemer uit het dorp binnen enkele uren na de brand al een nieuwe (tijdelijke) locatie om zijn werkzaamheden voort te zetten:

w TDK 2773

Voor de hulpdiensten was een lekkere maaltijd geregeld bij Chinees Restaurant de Golden Village, vlakbij het brandadres.

w 024

w 025