Zeer grote brand na explosie in flatwoning | Regio15.nl

Zeer grote brand na explosie in flatwoning

Genemuiden-kopt-IMG 4581Den Haag - Even voor half vijf werden hulpdiensten gealarmeerd voor een brand in een flatwoning aan de Genemuidenstraat, die was ontstaan na een explosie. Bij dit incident is een bewoner van de woning omgekomen.


De brandweer heeft na aankomst gelijk opgeschaald naar 'grote brand' en even later zelfs naar "zeer grote brand", waardoor extra materieel en personeel ter plaatse werd gestuurd. Ook is ten behoeve van het onderling overleg tussen de hulpdiensten en autoriteiten Grip1 afgekondigd. Er zijn uiteindelijk 9 tankautospuiten gealarmeerd vanuit Den Haag en omliggende gemeentes en twee hoogwerkers, plus een groot aantal ondersteunende voertuigen.

Ambulances en een traumahelikopter zijn ter plaatse gekomen voor een slachtoffer dat zwaargewond zou zijn. Dit slachtoffer bleek later te zijn overleden door de explosie en de daarop volgende brand.

Ongeveer 60 omliggende woningen zijn ontruimd; de bewoners zijn opgevangen in het stadsdeelkantoor aan de Leyweg. Later zijn ze naar een hotel vervoerd. De flatwoning is totaal verwoest; beide puien liggen er ook uit. De brandweer is bezig om het dak van de flatwoning te stutten. Twintig onderliggende woningen zijn voorlopig niet toegankelijk in verband met instortingsgevaar.

Burgemeester Jozias van Aartsen is ter plaatse gekomen bij de locatie van de flatwoning om zich op de hoogte te stellen van de situatie.

Omwonenden praten over een zeer harde klap. Deze was in de verre omgeving te horen. In het politiebureau Zuiderpark zouden naar verluidt de plafondplaten hebben bewogen door de klap. Agenten zijn toen naar buiten gerend om te kijken wat er was gebeurd. Ruiten van woningen in de omgeving zijn gesneuveld.

Hulpdiensten hadden in de beginfase veel last van kijkers, die over de weg liepen dan wel hun auto midden op de weg hadden stilgezet. Later heeft de politie een grote afzetting gemaakt.

Het Team Grootschalig Onderzoek van de politie is ter plaatse ten behoeve van het onderzoek naar de oorzaak. Men gaat uit van een mogelijke gasexplosie.

Vanavond rond half elf hebben brandweerlieden en medewerkers van Bureau Forensische Opsporing het stoffelijk overschot geborgen.

Update 26 september: de identiteit van het slachtoffer is bekend; het is de 66-jarige bewoner van de woning. De politie gaat er van uit dat de man de gasexplosie zelf heeft veroorzaakt.

Video: De mannen van Regio15

Foto's: Tim Senden, Marco Mattheijer, Dejan Jeremic, Nick van der Toorn, Tim de Kleyn, Ivar Gieles en Rene Hendriks

w-TimSenden

w-Genemuiden-2

w-IMG 0639

w-IMG 4539

w-Genemuiden-1

w-Genemuiden-3

w-IMG 4549

w-IMG 4561

w-IMG 4563

w-IMG 4574

w-IMG 0657

w-IMG 4578

w-IMG 4580

w-IMG 4581

w-PEEN2278

w-Genemuidenstraat TDK 1325

w-PEEN2316

w-PEEN2321

w-IMG 4403

w-IMG 4408

w-Genemuidenstraat TDK 1409

w-DSC 5055

w-DSC 5059

w-IMG 6799

w-Genemuidenstraat DSC 5077

w-Genemuidenstraat DSC 5078