Brand in meterkast breidt zich uit Oostdaallaan | Regio15.nl

Brand in meterkast breidt zich uit Oostdaallaan

Wassenaar - Een brandje in een meterkast van een huis aan de Oostdaallaan breidde zich uit via de isolatie in de spouwmuur en naar het dak van de garage.


De brandweer schaalde daarom op naar 'middelbrand' en daarna zelfs 'grote brand' om voldoende mensen en materieel ter beschikking te hebben voor het geval de brand zich nog verder ging uitbreiden. De derde autospuit die standaard bij nader bericht 'grote brand' wordt gealarmeerd is overigens uiteindelijk niet meer ter plaatse gekomen.

Bij de brand was de gasleiding beschadigd geraakt. Het uitstromende gas was gelukkig in brand gevlogen, wat betekent dat het zich niet als een explosief mengsel elders in huis op kan hopen. De brandweer liet de gasvlam dan ook gewoon branden, totdat medewerkers van het energiebedrijf Liander ter plaatse waren die de gastoevoer naar de woning konden afsluiten. Het 'laat maar branden totdat het gas is afgesloten' is een taktiek die vaak bij gasbranden wordt toegepast.

Bewoners van 7 omliggende woningen moesten tijdelijk hun huis verlaten. De brandweer hield intussen de brand in de meterkast en de spouwmuur onder controle. Nadat het gas was afgesloten, kon er definitief afgeblust gaan worden. Daarbij is een deel van de muur gesloopt, om de brandhaard in de spouwmuur te bereiken.

De woning liep forse schade op. De brandweer heeft Stichting Salvage gewaarschuwd om de bewoners bij te staan in het beperken van de schade.

Video en foto's: Dejan Jeremic

w IMG 0552

w IMG 0541

w IMG 0554

w IMG 0556

w IMG 0567

w IMG 0569

w IMG 0598

w IMG 0601