Gelijktijdige brandstichting bij 2 grootgrutters | Regio15.nl

Gelijktijdige brandstichting bij 2 grootgrutters

Den Haag / Rijswijk - Vrijwel gelijktijdig is er er brand gesticht in twee supermarkten in onze regio.


Als eerste ontstond er brand in een filiaal van 'Jumbo' aan de Haagse Laakweg. In eerste instantie werd die gemeld door de automatische brandmeldinstallatie, maar al snel bleek het te gaan om 'een echte brand' en werden meer eenheden op weg gestuurd. Het bleek bij aankomst inmiddels een forse brand; en er werd door de brandweer dan ook opgeschaald naar 'middelbrand'.

Aan de zijde van de Neherkade was flink veel rook te zien. Het is dan ook redelijk te veronderstellen dat het interieur van de winkel en de winkelvoorraad flinke rook- en waterschade heeft opgelopen door de brand. De winkel was open op het moment van ontstaan van de brand; 17 personeelsleden en zo'n 200 bezoekers zijn tijdig geëvacueerd. De bedrijfsleider heeft een bluspoging gedaan maar heeft deze moeten staken. Hij heeft daarbij wat rook ingeademd, maar is niet vervoerd naar het ziekenhuis. De Neherkade was tijdens de brand afgesloten i.v.m. de rook die over de weg trok.

Zoals het er nu uitziet is de oorzaak van de brand op de Laakweg brandstichting in het magazijndeel van de winkel. Er is een 'plaats delict' afgezet en de dienst Forensische Opsporing is ter plaatse gekomen om een onderzoek in te stellen. Er zijn in de afgelopen maanden dreigementen geuit richting de Jumboa filialen, maar dat was hoofdzakelijk in het noord en oosten van het land. Het ligt niet voor de hand dat dit incident iets te maken heeft met de afpersingszaak, al zal de politie wel met alle mogeijkheden rekening houden.

Tijdens het incident Laakkade ontstond ook brand in een filiaal van Albert Heijn aan het Bogaardplein in Rijswijk. Volgens medewerkers van de winkel is de brand ontstaan in het schap met toiletpapier. Dat vat normaliter niet spontaan vlam, dus ook hier ligt brandstichting als oorzaak voor de hand. Daarom is ook hier een 'plaats delict' afgezet en is er recherche ter plaatse gekomen om de sporen vast te leggen. Ook zullen de camerabeelden van de winkel worden veiliggesteld.

Er zijn elf personen door het ambulancepersoneel onderzocht op rookinhalatie en twee medewerkers van de Albert Heijn zijn naar het ziekenhuis vervoerd, om daar te worden gecontroleerd op de gevolgen van rookinhalatie.

In 2012 werd een filiaal van Albert Heijn in Kwintsheul verwoest, nadat ook daar tijdens de normale openingstijden van de winkel brand was gesticht.

Video en foto's (Laakweg/Jumbo): Sander Paardekooper en Dejan Jeremic

w SBF58073

w SBF58078

w SBF58092

w IMG 9043

w SBF58084

w IMG 9073

w IMG 9056

w SBF76357

w IMG 9058

Video (Albert Heijn/Bogaard): Ferrie van der Geer


Foto's (Albert Heijn/Bogaard):
Cees de Kleijn

w TDK 7437

w TDK 7438

w TDK 7439

w TDK 7440

w TDK 7441

w TDK 7443

w TDK 7445

w TDK 7447

w TDK 7451

w TDK 7468

w TDK 7479