Enorme brand verwoest pallethandel Galvanistraat | Regio15.nl

Enorme brand verwoest pallethandel Galvanistraat

Zoetermeer - Bij de Zoetermeerse pallethandel aan de Galvanistraat heeft vannacht een zeer grote brand gewoed.


De brand is rond tien over half drie ontdekt en hierop rukten brandweereenheden van de Zoetermeerse kazernes uit. Nog aanrijdend werd gezien de hoge vlammen die zichtbaar waren meteen opgeschaald naar 'grote brand'. En niet veel later zelfs naar 'zeer grote brand'. Er werden hiertoe extra tankautospuiten uit Den Haag/Leidschenveen, Wassenaar en De Lier ingezet, alsmede een aantal ondersteunende eenheden uit onder andere Pijnacker-Nootdorp en Monster.

Over een oppervlakte van rond de 7500 vierkante meter stonden vele pallets en een aantal loodsen in de brand. De vlammen en rook waren tot in de verre omgeving te zien. Ook een aantal vrachtwagens op het terrein zijn in vlammen opgegaan. Als gevolg van de brand was de nabijgelegen Oostweg geheel afgesloten; ook omdat de slangleidingen van het grootschalig watertransport over de weg heen lopen.

De hulpdiensten hebben ten behoeve van ondelinge afstemming en overleg GRIP 1 afgekondigd.

De hittestraling was dusdanig intens dat op het hoogtepunt van de brand 75 meter afstand niet voldoende was; de regio15 fotograaf heeft meer afstand moeten nemen.

Omstreeks half vier is een extra peloton met tankautospuiten uit Pijnacker Nootdorp, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Den Haag/Archipel gealarmeerd.

De brandweer heeft een grootschalig watertransport opgebouwd om zodoende over voldoende bluswater te kunnen beschikken. De standaard waterleidingen kunnen nameljk niet voldoende water leveren om een brand van deze omvang te blussen.

Er waren explosies te horen, waarschijnlijk van gasflessen en vorkheftrcuks die op het terein stonden. De politie reed in de omgeving rond en liet de omwoners in Oosterheem met luidsprekers weten dat zij ramen en deuren gesloten moesten houden en indien mogelijk klaar moesten staan met een tuinslang om eventueel beginnende brandjes door rondvliegende brandende deeltjes te kunnen blussen.

Volgens een voorlichter van de brandweer was er sprake van 'schone rook' van de brandende pallets, maar werden er in de omgeving toch metingen vericht naar de hoeveelheid schadelijke stoffen in de rook. Hiervoor zijn onder andere meetploegen ingezet uit Benthuizen (Hollands-Midden) en Bleiswijk (Rotterdam-Rijnmond). Uit de metingen bleek dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is geweest. Er is evenmin asbest vrijgekomen.

Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. Drie vrachtwagens zijn (met moeite) gered door de brandweer door ze met een waterkanon af te schermen, al zullen zij wel schade hebben opgelopen.

Na enige uren nam de brand in intensiteit af. De stapels pallets waren toen gereduceerd tot hopen gloeiende houtskool. 

Update 16:00: De politie is een onderzoek naar de oorzaak van de brand begonnen.

In 1990 is het bedrijf ook al eens afgebrand.

Video: Roy Wolters

Video: René Hendriks

Foto's: Roy Wolters, Wilbert Tintel, Michiel Hoogendam, Marcel Hillebrand en Rene Hendriks

JijaQb.JPG

hc2TZh.JPG

GlA6d8.JPG

0Ac9kl.JPG

3QVHQQ.JPG

O6J6Mx.JPG

y8ySuP.JPG

KWFKEQ.JPG

wW5uDL.JPG

pMDkBM.JPG

di2RQ4.JPG

qDM21D.JPG

PPPFnQ.JPG

JpGG0I.JPG

I1vcsN.JPG

KTSbjx.JPG

yDDxdf.JPG

YFxoxw.JPG

i2zriu.JPG

K8px0r.JPG

I5bvZ8.JPG

2dkCfQ.JPG

OhPmm5.JPG

Bu9PPo.JPG

IImDJ0.JPG

qOlgI1.JPG

Video (ochtendgloren): Rene Hendriks



De brand was tot in de verre omgeving te zien.

w 20160727 034436 1

De gloeiende bergen houtskool zullen met een graafmachine uit elkaar worden getrokken, om daarna afgeblust te worden.

1H1NB6.JPG

z5CwnF.JPG

ga6PKB.JPG

4wVNJR.JPG