Brand in café 'Berger' op het Plein laait weer op | Regio15.nl

Brand in café 'Berger' op het Plein laait weer op

Den Haag - Zaterdagmiddag omstreeks tien over drie brak er brand uit in de keuken van Café Berger dat gevestigd is aan het Plein.


De brand ontstond in de frituurpan en de vlammen sloegen de afzuigkap in. Medewerkers hebben direct de hulpdiensten gealarmeerd en het cafe ontruimd.

Bij aankomst van de hulpdiensten werden hierna ook de 2 naastgelegen café’s en het terras ontruimd. In de woningen boven de 3 café’s was op het moment van de brand niemand aanwezig.

De brand in de keuken was snel onder controle, maar het vuur had zich inmiddels ook tussen het plafond en in de afvoer verspreid. De brandweer is bijna 2  uur bezig geweest om de brand op alle plekken in het pand te lokaliseren en te blussen. Hiervoor is onder andere met een kettingzaag een deel van het plafond gesloopt.

De brand had zich ook via de afvoer naar de dakgoot verspreid. De brandweer heeft met de hoogwerker een aantal brandweermannen op het dak gezet om de brand daar ook te blussen.

Er zijn 4 medewerkers van het café nagekeken door ambulancepersoneel in verband met rookinhalatie. Een medewerker is op eigen gelegenheid naar de Eerste Hulp gegaan om zich daar nader te laten onderzoeken/behandelen.

Op het ontruimde terras was duidelijk te zien dat de gasten tijdens hun maaltijd zijn ontruimd. Diverse borden waren nog gevuld met etenswaar, dat inmiddels koud geworden was.

Om de brandweer voldoende werkruimte te geven en ruimte vrij te houden voor eventueel extra te alarmeren voertuigen, werd autoverkeer Rond het Plein niet meer toegelaten vanaf de Casuariestraat.

Update 25 september: de brand laaide zondagochtend weer op. Dat werd omstreeks tien voor zes door een passerende motoragent bij toeval ontdekt, die het brandalarm hoorde af gaan. Hierop werden de tankautospuit van kazerne Archipel en tankautospuit en hoogwerker van kazerne Centrum ter plaatse gestuurd.

De brand bevond zich tussen het plafond aan de achterzijde van het pand. De brandweer is langdurig op zoek geweest om de brandhaard te vinden. De kans op doorslag naar naast- en bovengelegen panden was groot. Daarom werd even voor zeven uur opgeschaald naar 'grote brand' om zodoende meer materieel en middelen ter plaatse te hebben. De tankautospuiten van kazerne Scheveningen en Laak kwamen ter plaatse als aanvulling, evenals het grootschalig watertransport van de kazerne Zoetermeer.

Om de brandhaard te kunnen vinden moesten delen van het pand worden gesloopt. Rond kwart over acht werd de rook steeds minder en leek de brand over zijn hoogtepunt heen. Even voor half tien was de brand onder controle. De brandweer zal echter nog geruime tijd bezig zijn met nacontrole.

Video's: Sander Paardekooper

Beelden 1e brandmelding op zaterdag:

Beelden 2e brandmelding op zondag:

Foto's: Sander Paardekooper en René Hendriks

8cUcqq.JPG

8kaL8Q.JPG

5Q9zBs.JPG

bhU1vo.JPG

Jc7jfG.JPG

SNtOCS.JPG

koaEam.JPG

7ZzqBA.JPG

7VdVVa.JPG

7wDqJL.JPG

ipCxDX.JPG

VdCIWo.JPG

MI3T0f.JPG

u5yCZT.JPG

9pCLsS.JPG

Foto's van zondagochtend toen de brand weer oplaaide en opgeschaald werd naar 'grote brand'.

XqGrAM.JPG

KaWASP.JPG

eAavwu.JPG

DPGSfs.JPG

SLGZGM.JPG

aiHYPy.JPG

ziVPEn.JPG

z4OFrI.JPG

VvwXt4.JPG

kGYK2w.JPG

jAAz4S.JPG

ok0tAZ.JPG

kG6Ubo.JPG

u0WFMr.JPG

osqGHV.JPG

cf3nLb.JPG

bfJlOV.JPG

IxzSVs.JPG