Moeder, twee kinderen en hond gered uit woning tijdens brand | Regio15.nl

Moeder, twee kinderen en hond gered uit woning tijdens brand

Den Haag - De brandweer heeft vanavond tijdens een brand op de Melis Stokelaan enkele personen en een huisdier uit een woning gehaald.


Omstreeks tien voor half tien is in een woning in een appartementencomplex aan de Melis Stokelaan brand uitgebroken.

Volgens de brandweer zou een zogenaamd 'hoverboard', dat was aangesloten op een oplader, vlam hebben gevat.

Hoverboards hebben veelal LiPo accu's. Deze lithium-ion-polymeer accu's (of kortweg lithium-ion) hebben het voordeel dat er heel veel energie kan worden opgeslagen in een compacte accu, en daarom zijn ze populair als energiebron voor modelbouwhoverboardsdrones, e-bikes, powerbanks en mobiele telefoons. Kortom: voor alle apparatuur die veel elektrische energie verbruikt, maar waarbij gewicht een beperking is. Het nadeel is dus dat er bij kortsluiting of het doorboren van de accu ook dezelfde grote hoeveelheid energie in korte tijd vrijkomt, en dat gaat dan gepaard met veel hitte en steekvlammen. Dit is met name een probleem bij de goedkope Chinese merken, die hun producten niet voorzien van deugdelijke opladers, of een beveiliging op de eigenlijke accu's tegen kortsluiting, overladen of overbelasting.

Vanwege het gevaar mogen alleen de kleinere lithium accu's mee aan boord van vliegtuigen (en dan alleen als handbagage), en worden apparaten met forse accu's zoals deze hoverboards geweigerd.

Een 'hoverboard' heeft forse LiPo accu's. Als deze in de hal van een woning in brand vliegen, betekent dat die vrijwel gelijk geblokkeerd is door de steekvlammen en de rook uit het hoverboard. Daardoor is de hal ook gelijk onbruikbaar als vluchtweg. Een bewoonster en haar twee kinderen moesten daarom, samen met een hond, door de brandweer via een raam uit de woning worden gehaald. De vrouw en haar kinderen zijn in de ambulance onderzocht, maar hoefden niet te worden vervoerd. Ook de hond bleef ongedeerd.

In verband met de brand zijn totaal acht woningen tijdelijk ontruimd geweest. De brandweer heeft bij de brandbestrijding twee tankautospuiten ingezet en schaalde dientengevolge op naar 'middelbrand'.

Video en foto's: Donny Kooistra

RYGhjU.JPG

RKF68k.JPG

JHk8Ek.JPG

I6D8JR.JPG

znUT9C.JPG

romfEA.JPG