Man komt om bij gasontploffing Van Schuijlenburchstraat | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Man komt om bij gasontploffing Van Schuijlenburchstraat

Delft - In de Van Schuijlenburchstraat is vanmorgen een zwaargewonde gevallen bij een ontploffing.


De ontploffing vond om even na tien uur plaats in een leegstaande woning in een appartementencomplex. Vermoedelijk is er sprake van een gasontploffing. De woning was op het moment niet bewoond en er werd door medewerkers van de woningbouwvereniging aan gewerkt. Verhuurder Vidomes heeft hierover een verklaring op de site gezet.

Brandweer, ambulancedienst en de traumahelikopter met het Mobiel Medisch Team zijn gealarmeerd. De omliggende woningen zijn ontruimd. De traumahelikopter is uiteindelijk weer afbesteld en teruggekeerd naar de basis.

De brandweer schaalde op naar middelbrand, en ook hebben de hulpdiensten GRIP 1 afgekondigd.

Eén persoon is bij de explosie zwaargewond geraakt. In eerste instantie hebben buurtbewoners zo goed en kwaad als het kon eerste hulp verleend. De medische hulp is daarna overgenomen door het ambulancepersoneel. Na stabilisatie van het slachtoffer is hij door de brandweer aan de voorzijde van de woning afgehesen, en daarna met spoed en onder motorbegeleiding in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis vervoerd.

De bewoners van de getroffen flat (ongeveer 25 woningen) hebben hun huizen moeten verlaten. Zij worden tijdelijk opgevangen in een buurtrestaurant aan het van Foreestplein, of door vrienden en kennissen. Omdat de Vidomes medewerker vaak in het getroffen blok werkte, kenden een aantal van hen de man persoonlijk. Omwonenden die hebben gezien hoe hij er aan toe was zal slachtofferhulp worden aangeboden.

Functionarissen van de afdeling Wapens, Munitie en Explosieven van de politie en functionarissen van energieleverancier Stedin zijn ter plaatse geweest. Na inspectie door de explosievenverkenners van de politie zijn zij weer vertrokken, toen bleek dat er geen explosieven in het spel waren.

De flats staan sinds een jaar of twee op de nominatie om gesloopt te gaan worden. Dat gaat vermoedelijk rond 2020 gebeuren; en tot die tijd zullen er units bewoond worden op anti-kraak basis. Dat was waarschijnlijk ook de reden dat er aan de woning gewerkt werd. 

Reeds eerder, in 2015, viel in deze straat ook een zwaargewonde bij een explosie. Dat bleek toen om een aanslag te gaan. Een aantal van de omwonenden heeft dat toen ook meegemaakt, en worden dus nu voor de tweede keer geconfronteerd met een explosie in de straat.

Update 16:00: het zwaargewonde 36-jarige slachtoffer is aan zijn verwondingen bezweken. Het gaat om een monteur van Vidomes.

Update 3 november: uit forensisch onderzoek is gebleken dat er toch geen sprake is geweest van een gasontploffing. De politie onderzoekt wat de ontploffing dan wel heeft veroorzaakt en of er een misdrijf in het spel is.

Foto's en video: Rene Hendriks

TxzgWb.JPG

nrKJEE.JPG

gBGW0w.JPG

u6Hbwg.JPG

8YIbAD.JPG

PQhakc.JPG

S6CCst.JPG

2whXUY.JPG

G0Pd4I.JPG

6Oac8i.JPG

FpPUIx.JPG

MKQUcn.JPG

TX99Nm.JPG