Enorme brand verwoest panden Newtonstraat/Beeklaan | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Enorme brand verwoest panden Newtonstraat/Beeklaan

Den Haag - Een enorme brand heeft vannacht meerdere panden aan de Newtonstraat met de hoek Beeklaan in de as gelegd.


Omstreeks 01:00 uur werd de uitslaande brand aan de voorzijde aan de Beeklaan en aan de achterzijde van de Beeklaan met de Newtonstraat gemeld. Over grote afstand waren rook en een vuurgloed zichtbaar. Onder andere een showroom van de failliete keukenhandel 'de Zaen' aan de Beeklaan zijde is getroffen.

De hulpdiensten zijn bij aankomst meteen een grootschalige ontruiming gestart. Vijfentwintig woningen werden ontruimd en tussen de vijftig en de zestig bewoners stonden daardoor op straat, onder hen ook een aantal (jonge) kinderen. De bewoners werden opgevangen in twee horecazaken, koffiehuis "The Peace" en "Agora eethuis". De ondernemers hebben bewoners en hulpdiensten op koffie en thee getrakteerd.

De Newtonstraat en de Beeklaan zijn historische panden en een brand in dergelijke bebouwing heeft vaak de neiging om zich uit te breiden. De brandweer schaalde op naar achtereenvolgens 'middelbrand', 'grote brand' en 'zeer grote brand' om voldoende materieel en mensen ter plaatse te krijgen om de brand te bestrijden. Ook werd het 'grootschalig watertransport' opgeroepen; grote pompen waarmee snel over grote afstand bluswater kan worden aangevoerd.

De brand werd onder andere bestreden door brandweereenheden uit Den Haag, Gouda, Zoetermeer, De Lier, 's-Gravenzande, Monster, Wateringen, Pijnacker-Nootdorp, Leidschenveen.

De HTM heeft de spanning van de bovenleiding afgehaald zodat de brandweer meer ruimte kreeg om met hoogwerkers de brand van bovenaf te bestrijden.

Burgemeester van Den Haag, mevrouw Pauline Krikke, kwam ter plaatse en heeft onder andere de opgevangen bewoners een hart onder de riem gestoken. De Burgemeester sprak vol lof over de ondernemers die zich direct belangeloos hebben ingezet. Ook sprak de Burgemeester haar complimenten uit over de gigantische inzet van alle hulpdiensten.

Enkele personen werden door personeel van de ambulance nagekeken vanwege rookinhalatie. Niemand hoefde naar het ziekenhuis.

Omstreeks vijf uur (ruim vier uur nadat de brand werd gemeld) mochten merendeel van de bewoners terug naar hun woning. Enkele woningen zijn echter door de brand onbewoonbaar, voor deze bewoners zal de Gemeente Den Haag elders huisvestiging regelen.

Video: Daan van der Ende en Donny Kooistra

Video (achterzijde): Dejan Jeremic

Foto's: Daan van den Ende, Donny Kooistra, Dejan Jeremic 

cGuJkr.JPG

c34v8T.JPG

W4sruh.JPG

B5qUqT.JPG

ESjxXj.JPG

VPYJPp.JPG

h0w14l.JPG

vUEp2A.JPG

ipmT1j.JPG

TN5oRI.JPG

32Ewqh.JPG

TUz0PQ.JPG

2MXWI3.JPG

jOCKXV.JPG

D67BNx.JPG

ZbnshV.JPG

oVVIaT.JPG

tS5sJD.JPG

yWS2iC.JPG

YmDozX.JPG

xLwKc3.JPG

WPLk0c.JPG

h0w14l.JPG

9IZRrI.JPG

jwpBio.JPG

jOCKXV.JPG

ofJthi.JPG

VF2tfS.JPG

OvvITr.JPG

biwJRL.JPG

cuUBjB.JPG

csl3on.JPG

DBly8X.JPG

uvbANM.JPG