Inzet van specialisten bij brand in boerderij | Regio15.nl

Inzet van specialisten bij brand in boerderij

Hoogmade - Een melding van een brand in een rietgedekte boerderij aan de van Klaverweijdeweg liet ook in Haaglanden de alarmontvangers af gaan.


De korpsen Wassenaar en Maasland beschikken over specialisten die getraind zijn in het bestrijden van branden in panden met een rieten dak. Daarbij gaat het om kennis, maar ook om specialistisch materiaal. Daarom worden bij branden in de regio Hollands-Midden waarbij sprake is van 'rietgedekt' gelijk de rietdekkers mee gealarmeerd.

Vanavond ging er wat fout bij het stoken van de open haard in een boerderij waarin een woon- en antiekboerderij is gevestigd. Daarbij raakte het riet rond de brandende schoorsteen ook in brand. Riet is zeer moeilijk te blussen; en daarom zijn er uiteindelijk 8 autospuiten opgeroepen om deze brand te bestrijden.

Het brandende achterhuis was al snel niet meer te redden. Maar er werd een 'brandsleuf' gemaakt halverwege het dak; een sleuf van een meter breed waar het riet in de beginfase van de brand snel is verwijderd. De inzet was erop gericht om het vuur daar te stoppen. Tegelijkertijd werd er van binnenuit geblust, om er voor te zorgen dat het vuur zich niet 'achter het riet langs' binnendoor zou uitbreiden.

Door de massale en gerichte inzet van de brandweer is voorkomen dat het voordeel van het pand ook is uitgebrand. Het achterste deel raakte zwaar beschadigd, maar is te herbouwen.

Foto's en video: Rene Hendriks en Danny Botman

acwhSj.JPG

wpQoHO.JPG

UdEuNB.JPG

q3IXhz.JPG

JSLuTb.JPG

BBPfux.JPG

1KGBrj.JPG

MiVfGc.JPG

oecgJC.JPG

R9sAXF.JPG

CB1m1W.JPG

BKgHuk.JPG

hq6Cks.JPG

fRBLH0.JPG

KihhrT.JPG

TD0LAh.JPG

Q9V74S.JPG