Uitslaande brand in hooischuur Stompwijkseweg | Regio15.nl

Uitslaande brand in hooischuur Stompwijkseweg

Stompwijk - Donderdagmiddag is er in een hooischuur aan de Stompwijkseweg een zeer grote brand ontstaan.


De brand in het agrarisch bedrijf werd omstreeks half vijf gemeld. Er zijn veel brandweervoertuigen ingezet. 

Binnen zes minuten werd er opgeschaald naar 'grote brand', waarna er kort daarna opgeschaald werd naar 'zeer grote brand'.

Er waren vanuit de verre omgeving grote zwarte rookwolken zichtbaar. De rook trok ook de nabijgelegen rijksweg A4 over, maar door de drukke avondspits reed het verkeer daar al langzaam.

Hoe de brand is ontstaan is nog niet bekend. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen.

Pech was dat ongeveer 100 meter voor het brandadres (vanuit Leidschendam gezien) een grote kraan de Stompwijkseweg blokkeerde. De eerst aankomende autospuit is nog een stuk door het boerenland gereden, maar gleed uiteindelijk weg. Wel konden de brandweermensen door deze actie aan de slag, maar de autospuit zal later door een berger 'uit de prut' gehaald moeten worden.

De brandweer heeft bij aankomst alle ongeveer 40 koeien die in de stal naast de hooivoorraad stonden, naar buiten gedreven; de dieren zijn allen veilig buiten gekomen. De hooischuur van 12 bij 30 meter is volgens de brandweer niet te redden. Ook een naast de hooischuur gestalde aanhangwagen viel ten prooi aan de vlammen.

Brandweereenheden uit onder andere Pijnacker-Nootdorp, Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer, Den Haag, 's-Gravenzande en Wassenaar zijn ingezet bij het blussen van deze brand danwel verlenen assistentie bij ondersteunende werkzaamheden.

De brand is rond 18:00 grotendeels onder controle. Wel zal met een grijper het hooi uit elkaar getrokken moeten worden, om het definitief te blussen. Het dak was al 'asbest-gesaneeerd', dus er is geen asbest vrijgekomen bij de brand.

Het boerenbedrijf is waarschijnlijk gedupeerd, door het verlies van een deel van de hooivoorraad zo vlak voor de winter.

Foto's en video: Rene Hendriks, Roy Wolters en Ferrie van der Geer

Ecu2Hw.JPG

7D2pHs.JPG

Yv2pJn.JPG

H0XJdl.JPG

IAqImn.JPG

rKvNyT.JPG

RshZzM.JPG

NkfR3X.JPG

3yDbiv.JPG

s5DQS0.JPG

5DDhux.JPG

uZdnKf.JPG

hOolbL.JPG

tcuzPN.JPG

huWlP1.JPG

1INRQt.JPG

xhQr1z.JPG

kwkoC1.JPG

Ta3R4v.JPG

AeptqT.JPG

1qhRzX.JPG

ASZV91.JPG

Video (nablussen): Rene Hendriks

8Bfif2.jpeg

RRVw6r.JPG

2gqudt.jpeg

s8CNNh.JPG

nNu32d.JPG

5oAyRU.JPG

ABHFwB.JPG

fqc0XS.JPG