Meerdere branden door vonkenregen Scheveningen | Regio15.nl
DutchEnglish

Meerdere branden door vonkenregen Scheveningen

Den Haag - Hulpdiensten hebben vanochtend groots ingezet nadat een vonkenregen van de vuurstapel in Scheveningen neerdaalde op de achtergelegen wijk.


Even na een uur vannacht brak er door de vonken brand uit in de duinen en bossage. Terwijl de brandweer daarmee bezig was, brak er brand uit in een woning in de Keizerstraat. Doordat er een onophoudelijke vonkenregen (en brandende stukken houtskool) afkomstig van de vuurstapel op Scheveningen neerdaalde in de Keizerstraat en omgeving, zette de hulpdiensten direct groots in.

Meerdere eenheiden vanuit diverse kazernes, onder andere: Den Haag/ Archipel, Scheveningen, Laak, Loosduinen, Leidscheveen en ook uit andere delen van de regio zoals Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker, Monster en Wateringen, gingen onderweg naar Scheveningen. Daarvoor werd er opgeschaald naar 'zeer grote brand'. Tevens werd er GRIP 2 afgekondigd.

De politie ontruimde de boulevard en stuurde de menigte die op het vuur was afgekomen, weg. Daarvoor moest met behulp van een fors aantal politiemensen en de politiehonden op een aantal mensen druk worden uitgeoefend.

Met man en macht wordt de brand bestreden. Op het moment dat het op de ene plek uit is, ontstaat er op de andere plek weer brand. Ook werd er groot ingezet op het behoud van andere panden als gevolg van de vonkenregen. Met behulp van meerdere hoogwerkers en waterstralen werden de woningen en de Oude Kerk tegen de vuurregen beschermd.

Ook een tweede brand, aan de Zeesluisweg in Scheveningen, is ontstaan door de vonkenregen. Hier schaalde de brandweer op naar 'middelbrand' om voldoende personeel ter plaatse te krijgen. Een snackbar op de boulevard zelf liep ook forse schade op door de gebeurtenissen.

Na ongeveer een uur nam de vonkenregen in intensiteit af. De brandweer was inmiddels bezig met het opbouwen van een water transportleiding, om voldoende water op de vuurstapel te krijgen om deze af te kunnen blussen. Een vuurstapel van deze omvang is immers niet te blussen met de normale waterhoeveelheden die de brandweer kan inzetten; hier is enorm veel voor nodig.

Naar verwachting is dit de laatste keer dat de 'vuurstapeltraditie' op het strand zal worden toegestaan. Bij daglicht zal de schade opgenomen worden, en de gang van zaken worden geëvalueerd. Uiteraard is er schade aan de panden ontstaan, maar ook geparkeerde auto's en fietsen zijn geblakerd uit de strijd gekomen. De gevels van de huizen zullen een zwarte laag hebben, en bijvoorbeeld kunststof kozijnen zullen door het vuur beschadigd zijn geraakt. 

Video: Rene Hendriks, Danny Botman en Sander Paardekooper


Video: Dave van Schilt

Foto's: Sander Paardekoper, Danny Botman, Rene Hendriks, Herman van der Woude, Sven Poeze, Ruben van Essen, Nick van der Toorn, Nick van Mourik, Nicky Pronk, Bob van Keulen, Marga Tettero en Marnix Jong
w DMC 3738

w marga1

w DMC 4101

aUIDqm.JPG

L828yj.JPG

cu7RkH.JPG

LMghxM.JPG

w DMC 4254

VfHjxq.JPG

Jwayfr.JPG

uJVMfW.JPG

FKkjYQ.JPG

GrgdnI.jpeg

fkkMHj.JPG

a6RFgC.JPG

PBPnW6.JPG

5pXiUO.JPG

kMiONG.JPG

YINWsY.JPG

3Kbn87.JPG

gfMkGx.JPG

kVWup8.JPG

w DMC 4362

d4vUV2.JPG

w DMC 4512

Ook een binnenbrand bij een autobedrijf aan de Zeesluisweg in Scheveningen kan worden gelinkt aan de vonkenregen.

OQji5f.JPG

u4iUtO.JPG

DMOX8W.JPG

Z1F0PN.JPG

6cfZzQ.JPG

De schade op de boulevard is na het vertrek van het publiek goed te zien. De brandweer is inmiddels begonnen met blussen.

PIjW60.JPG

nMQNYg.JPG

F7FMoC.jpeg

OCjwjW.jpeg

yVJOv9.JPG

MVA4Ie.jpeg

c5G0My.JPG

Video: Danny Botman en Sander Paardekooper (Video van de bluswerkzaamheden en de schade door de vonkenregen)

e2Wupv.JPG

QrYvvb.JPG

NIAALo.JPG

IV5ATR.JPG

JBIDg0.JPG

inuAG4.JPG

qBfKHk.JPG

7sjClB.JPG

wnp00A.JPG

zk4L1r.JPG

jXusIX.JPG

qB1Lep.JPG

QMIBWS.JPG

NNaw6l.JPG

fJIccl.JPG

MVA4Ie.jpeg

xL7BA8.JPG

dxo9yG.JPG

P8GC5k.JPG

Scheveningen - Burgemeester Pauline Krikke laat in een reactie weten dat zowel Duindorp als Scheveningen zich niet hebben gehouden aan de afspraken. Ondanks dat was geconstateerd dat de maximale omvang van de vreugdevuren waren bereikt, namelijk 10.000 kuub, en de bouw zou zijn stilgelegd, werd er s'nachts nog steeds doorgebouwd. 

Foto's en video: Daan van den Ende en Donny Kooistra

bzHTla.JPG

MFJ7K6.JPG

sQEFWj.JPG

eXanCS.JPG

Akmi6E.JPG

Vo8RHU.JPG

Ksj82Z.JPG