Drie gewonden bij uitslaande brand Hooftskade | Regio15.nl

Drie gewonden bij uitslaande brand Hooftskade

Den Haag - Bij een brand in een woning aan de Hooftskade zijn vannacht drie bewoners gewond geraakt.


De brand brak rond half drie uit. Direct rukten de hulpdiensten massaal uit, waaronder ook enkele ambulances en het Mobiel Medisch Team (MMT).

De drie bewoners van de woning wisten zichzelf in veiligheid te brengen, maar moesten wel naar het ziekenhuis vervoerd worden omdat zij veel rook hadden ingeademd. Uiteindelijk zijn er negen woningen ontruimd.

De brandweer heeft opgeschaald naar 'grote brand' omdat de inzet van drie tankautospuiten noodzakelijk bleek. Tot laat in de nacht is men bezig geweest net sloopwerkzaamheden in de woning.

Twee woningen zijn (voorlopig) onbewoonbaar verklaard. De bewoners van zeven andere woningen konden in de loop van de nacht weer terug naar huis.

Onderzoek door Team Brand Onderzoek (TBO) van de brandweer moet uitwijzen hoe de brand is ontstaan. 

Update 13.25 uur: volgens een woordvoeder van de Tunesische Vereniging, die op de Hooftskade is gevestigd, is de brand ontstaan in hun pand (waar geen personen aanwezig waren bij het uitbreken) en zijn de gewonden gevallen in de naastgelegen woning(en). De woordvoerder van de brandweer deelde desgevraagd mede dat de brand volgens de laatste info toch in een woning is ontstaan.

Update 28-3: omwonenden laten ons weten dat het pand van de Tunesische vereniging volgens hen de bestemming 'bedrijfsruimte' heeft, maar dat er desondanks geslapen werd. Zij zouden ook regelmatig overlast ondervinden van degenen die daar sliepen (of: van grote groepen mensen die tot midden in de nacht aanwezig waren), en dat meermalen bij de gemeente hebben gemeld. Toen de brand uitbrak waren er (in tegenstelling tot de verklaring van de Tunesische vereniging) schijnbaar ook meerdere mensen in het pand aanwezig, die weliswaar de vlammen ontvlucht zijn maar die niet de moeite hebben genomen om de brandweer te bellen. Daardoor zijn de directe buren mogelijk in gevaar geweest en is de schade die uiteindelijk bij de buren is ontstaan groter geworden.

Onderzoek zal moeten uitwijzen of er inderdaad geslapen werd, en of die bewoning stelselmatig was.

Video en foto's: Daan van den Ende

4OFtCd.JPG

YohSNB.JPG

Cn2RgS.JPG

E4ITfS.JPG

Wp62TM.JPG

BIpv2j.JPG

aJPmUe.JPG

36ccHZ.JPG

XYO4mX.JPG

uTxDyd.JPG

yN7Qgn.JPG

ghfVK5.JPG