Enorme brand verwoest groot deel van Industrieweg | Regio15.nl

Enorme brand verwoest groot deel van Industrieweg

Zoetermeer - Vannacht is brand uitgrbroken in een bedrijfspand aan de Industrieweg.


De brand werd om even over half drie ontdekt. Vrij snel bleek dat de vlammen uit het dak sloegen en werd opgeschaald naar 'grote brand' en even later zelfs naar 'zeer grote brand'.

Brandweereenheden van kazernes uit onder andere Zoetermeer, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar, Rijswijk, De Lier, Benthuizen, Wateringen en Honselersdijk zijn ter plaatse gegaan.

Het pand staat over een grote oppervlakte in brand. Het gaat om het recyclingbedrijf firma Koot. Door de vuurzee raakte al snel ook het ernaast gelegen pand van Shurgard in brand. Daarna vielen ook de panden van 'Koot metaal recycling' en 'Koot papier' ten prooi aan de vlammen. Uiteindelijk is ongeveer de helft van de bedrijfspanden aan die zijde van de straat uitgebrand. Er wordt nog geprobeerd om het pand van 'van Winkelen' te behouden, maar de kans is aanwezig dat ook dat niet gaat lukken. Om het pand te behouden wordt met behulp van een sloopkraan een 'stoplijn' gecreëerd door een deel van het naastgelegen pand te slopen.

Ten behoeve van de onderlinge afstemming hebben de autoriteiten GRIP 1 afgekondigd.

Het gebied rond het bedrijf is door de politie afgezet. Er worden in de omgeving metingen verricht naar de hoeveelheid/concentratie van eventuele giftige stoffen in de lucht. In eerste instantie trok de rook grofweg richting Nootdorp, maar later in de nacht draaide de wind en kwam de rookkolom over Zoetermeer te liggen. Vanwege de rook en de vonken/papiersnippers die in de rookkolom worden meegevoerd is opgeschaald naar 'GRIP 2'; er werd rekening mee gehouden dat door het vliegvuur er verderop weer brandjes konden gaan ontstaan. 

Uiteindelijk is ongeveer 150 bij 70 meter bedrijfsruimte in vlammen opgegaan. Daarmee is de brand niet alleen één van de eerste van het nieuwe decennium, maar waarschijnlijk ook één van de grootste. Naar verwachting zal de brand nog uren voortwoekeren, en zal de rook- en stankoverlast voor Zoetermeer dus nog lang aanhouden.

De getroffen bedrijven zijn natuurlijk zwaar gedupeerd. Maar door de brand bij Shurgard zijn naar verwachting enige duizenden particulieren ook de spullen kwijt die ze daar hadden opgeslagen.

Update 2-1 16:45: In de resten van de getroffen gebouwen is asbesthoudend materiaal gevonden. Dit wordt op een veilige manier, door gespecialiseerde medewerkers, verwijderd. Het materiaal is niet door de brand in de omgeving verspreid.

Tekst loopt door onder de foto's 

Video en foto's: Fred Wolters, Roy Wolters, Rene Hendriks, Nicky Pronk, Marcel Hillebrand

k1xj2H.JPG

HYZjI4.JPG

laSUVD.JPG

ZaH4Z3.JPG

9v0HQ8.JPG

Het brandende pand is ook in gebruik als woonruimte voor de eigenaar. Hij heeft het pand op tijd kunnen verlaten, maar is wel naa het ziekenhuis vervoerd omdat hij rook heeft ingeademd. In het pand was ook een vrouw aanwezig; zij raakte niet gewond.

E2AnQ2.jpeg

zmZRqh.JPG

1yiHhE.JPG

WRnJMd.JPG

2nFtWW.JPG

08dMJb.JPG

AzPEcL.JPG

sS6AH4.JPG

lwmxaG.JPG

Hhy6Sz.JPG

c9RKtd.JPG

jRchwZ.JPG

BoZW6s.JPG

K97zw3.JPG

DShN2B.JPG

x4JR5K.JPG

eI3U2P.JPG

pWlfY9.JPG

2hNZ2H.JPG

7qemqR.JPG

cHTrM7.JPG

hKfE5v.JPG

pmEHsR.JPG

IodGxk.JPG

fyg1Y4.JPG

Van het pand waar de brand begonnen is, is alleen een verwrongen metaalmassa over.

07Pfyy.JPG

De brandweer zette o.a. een blusrobot in. Daarmee werd het mogelijk om van dichtbij te blussen, zonder dat er mensen 'in de gevarenzone' van een eventueel instortend pand moesten werken.

bI7TSM.JPG

zukGc7.JPG

KgFPqI.JPG

CkWZUX.JPG

Z1X9t1.JPG

MwuhgG.JPG

The morning after

Op nieuwjaarsochtend is goed te zien hoeveel schade de brand heeft aangericht. De brandweer is nog steeds bezig met sloop- en nabluswerkzaamheden. Hierbij komt veel rook vrij, de brandweer adviseert dan ook aan omwonende om ramen te sluiten en ventilatie uit te schakelen. De brandweer verwacht ook vannacht en mogelijk morgen nog te moeten nablussen.

De Gemeente Zoetermeer heeft een liveblog op hun website geopend met informatie voor betrokkenen en omwonenden. 

Klanten van Shugard zullen de komende dagen worden benaderd door medewerkers van Shugard voor de afhandeling van de schade na deze brand. Shugard geeft op hun website aan informatie updates te geven.

(Foto's: Fred Wolters)

rHR85u.jpeg

mO7oez.jpeg

MWvgft.jpeg

tvAaCI.jpeg

dOOXjg.jpeg

7v8mQU.jpeg

oAhtjY.jpeg

OUVOux.jpeg

yKdS7E.jpeg

IiLaja.jpeg

xYk4Y6.jpeg

We krijgen via onze Whatsapp tiplijn ook een aantal drone foto's binnen. Dank !

OHilVj.jpeg

i55pAi.jpeg

3ABZNI.jpeg