Meerdere gewonden na brand onder flat Laan van Wateringseveld | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Meerdere gewonden na brand onder flat Laan van Wateringseveld

Wateringen - Door een forse brand onder een flat aan de Laan van Wateringseveld zijn meerdere bewoners gewond geraakt.


De brand is omstreeks tien over half acht ontstaan bij geparkeerde voertuigen onder de flat. Daarbij kwam zeer veel dikke zwarte rook vrij, die de bewoners van de bovengelegen woningen bedreigde. Omdat zij niet meer van de galerij gebruik konden maken om te vluchten, zaten de flatbewoners vastgepind in hun woningen. De flat staat aan de Laan van Wateringseveld, maar de ingang en de galerij ligt aan de zijde Dublinweg.

De brandweer schaalde gelijk op naar 'grote brand' en later naar 'zeer grote brand'. Daardoor kwam er extra personeel en materieel ter plaatse, om te helpen met het ontruimen van de woningen.

De rook was zo dik en intens dat wij meldingen kregen dat die vanaf Zoetermeer te zien was.

Er waren inmiddels ook meerdere ambulances en een traumateam gealarmeerd. Omdat er ingeschat werd dat er meer dan 10 personen verwondingen hadden opgelopen, is 'code 10' afgegeven en zijn er negen ambulances gealarmeerd.

Een aantal brandweervoertuigen die op de Industrieweg Zoetermeer stonden, gingen vanaf daar met spoed naar de Laan van Wateringseveld toe.

In verband met de brandbestrijding zijn brandweereenheden gealarmeerd van kazernes in onder andere Den Haag, Wateringen, De Lier, Monster, Pijnacker-Nootdorp, Honselersdijk en Schipluiden.

Buurtbewoners meldden ons dat zij voorafgaand aan de brand een harde knal en een vuurbal hebben gezien. Dit doet vermoeden dat er mogelijk sprake is geweest van brandstichting.

Update: Zoals het er nu uitziet, hebben er minimaal vijf auto's in brand gestaan. De brandweer zoekt 'huis voor huis' na of er nog bewoners binnen zijn. Zij worden eventueel naar buiten gehaald.

Update 20:40: minimaal zeven voertuigen hebben gebrand.

Update 20:45: Er worden meerdere personen behandeld omdat ze rook hebben ingeademd, maar volgens de informatie waar wij nu over beschikken, hoeft er waarschijnlijk niemand naar het ziekenhuis te worden vervoerd. Tijdens het evacueren van een moeder en kind ging de hoogwerker van de brandweer in storing. De twee zijn uiteindelijk met handladders vanuit het bakje van de hoogwerker naar beneden gehaald. Er zijn inmiddels rechercheurs ter plaatse, die de oorzaak van de brand zullen gaan onderzoeken.

Update 21:15: er blijken twaalf gewonden te zijn, waarvan toch enkelen zwaargewond. Zij zijn inmiddels allen naar diverse ziekenhuizen in de regio vervoerd.

Update 22.20: een brandweerman is tijdens het blussen onwel geworden. Hij is even onderzocht in de ambulance, maar hoefde niet te worden vervoerd. Bewoners zijn o.a. opgevangen in enkele HTM-bussen. Zij zitten daarin nog steeds te wachten op de dingen die komen gaan.

Update 22:30: aan voertuigen zijn door de brand verloren gegaan zeven auto's, twee scooters, twee scootmobielen en twee fietsen.

Update 23.00: de bouwconstructie is gecontroleerd en veilig verklaard. Een deel van de bewoners van de bovenste verdiepingen worden momenteel terug naar de woningen begeleid.

Update 2-1 10:30: de politie vermoedt brandstichting, en is op zoek naar getuigen.

Update 3-1: de politie schaalt het onderzoek verder op; er wordt een TGO (team grootschalige opsporing) op de zaak gezet.

Update 6-3: de politie maakt bekend dat er drie verdachten zijn aangehouden in deze zaak.

Video: Nick van Mourik


Foto's: Nick van Mourik, Tim de Kleijn, Piet de Ruyter, Huib van Wees

lZhZeT.jpeg

pxntpy.jpeg

mzPbV7.jpeg

wfVx0L.jpeg

HPfw1i.jpeg

HBcMYD.jpeg

8PKblE.jpeg

0zvWH2.jpeg

Z3GU2Y.jpeg

k08z6f.JPG

CigK31.JPG

lrAvxi.JPG

SVp2jx.JPG

qWHDBz.JPG

lJA01Z.JPG

lSLxwE.jpeg

1wpQJm.JPG

38CJUA.JPG

ToTkmN.jpeg

PwGH7n.jpeg

bZlmrj.jpeg

HSfjeR.JPG

LFlrug.jpeg

gTUZlV.JPG

mO7HVT.jpeg

NIy2Tq.jpeg

vTOCuU.jpeg

LC4xY6.jpeg

594in0.jpeg

45IEwu.JPG

KWaU5B.JPG

6rvwgC.JPG

mxWBSz.JPG

q3wPfc.jpeg

6dwaVA.jpeg

UqWdk6.jpeg

pQy1xg.jpeg

YlSjYg.jpeg

lgNRZD.jpeg

s49wI2.jpeg

blKvAy.jpeg

De politie heeft onderzoek verricht naar de brand, hierbij heeft men een voertuig in beslag genomen. De overige voertuigen zijn door bergingsbedrijf Vreugdenhil afgevoerd. Verzekeringsexperts en diverse andere instanties hebben ter plaatse onderzoek en hulp geboden aan de getroffen bewoners. 

5TUmK3.jpeg

itNoum.jpeg

uEhmoo.jpeg

NfGs5T.jpeg

NfhQ0n.jpeg

r0Ea1c.jpeg

OBe9Nm.jpeg

4NF3Fu.jpeg