Veertig woningen verwoest door felle brand Wouwermanstraat | Regio15.nl

Veertig woningen verwoest door felle brand Wouwermanstraat

Den Haag - Een uitslaande brand in woningen aan de Wouwermanstraat vannacht.


De brand werd een paar minuten na drie uur gemeld, en is vermoedelijk ontstaan in de achtertuin van een van de woningen. Bij aankomst van de eerste voertuigen bleek dat er veel meer brandweermensen en materieel nodig waren, en werd snel opgeschaald naar 'middelbrand', 'grote brand' en zelfs 'zeer grote brand'. Ook werd ten behoeve van de onderlinge coördinatie van de hulpdiensten Grip 1 afgekondigd.

De brand woedde in eerste instantie voornamelijk aan de achterzijde van het blok woningen. Behalve de brandweer zijn er ook meerdere ambulances gealarmeerd, maar de eerste indruk is dat zij uit voorzorg gestuurd zijn.

Na enige tijd werden er ook vlammen aan de voorzijde van de woningen zichtbaar. Een naastgelegen moskee wordt inmiddels ook door de vlammen bedreigd. Er zijn inmiddels tientallen woningen ontruimd in verband met de brand.

Bewoners en omstanders worden op afstand gehouden. De Wouwermanstraat is ontruimd en de hulpdiensten zijn bezig om auto's uit de zijstraten te krijgen, zodat daar de hoogwerkers kunnen staan.

Bij de brandbestrijding en ondersteuning zijn brandweereenheden betrokken uit onder andere Den Haag, Rijswijk, Wateringen, Leidschendam-Voorburg, Monster, Honselersdijk, Zoetermeer, De Lier, Wassenaar, Naaldwijk en 's-Gravenzande. Zij bouwen o.a. 'grootschalig watertransport' op, want voor een brand van deze omvang is zoveel bluswater nodig dat het gewone waterleidingnet dat niet kan leveren. Met behulp van grote slangen en pompen wordt extra water van grote afstand aangevoerd.

Het droneteam van de brandweer is ook ter plaatse voor de eventuele beelden van bovenaf. Rond vier uur leken de vlammen wat minder te worden. Wel komt er nog steeds veel rook vrij die door de wijk trekt; en daarom is er ook een NL-Alert verstuurd.

Een eerste schatting is dat rond de 12 woningen in brand zijn geraakt, maar het kunnen er meer zijn. Een aantal daarvan zal 'slechts' aan de achterkant (balkonzijde) gebrand hebben, maar een aantal daarvan is ook van binnen uitgebrand.

Ambtenaren van de gemeente zijn opgeroepen om samen met stichting Salvage de bewoners bij te staan, en alternatieve woonruimte te zoeken. De politie zal samen met team brandonderzoek van de brandweer een onderzoek instellen naar het ontstaan van de brand, en hoe deze zo kon uitbreiden.

De situatie bij daglicht doet vermoeden dat een deel van het getroffen huizenblok niet meer te redden is, en gesloopt zal gaan worden. De moskee Al Fath is inderdaad ook slachtoffer van de brand, maar het is nog onduidelijk hoe groot hun schade is.

Update 4 juni: de politie meldt dat er geen aanwijzingen zijn dat het ontstaan van de brand te wijten zou zijn aan brandstichting.

Foto's en video: Piet de Ruyter, Daan van den Ende en Tim de Kleijn

7ab1Z9.JPG

h5NwOO.JPG

yuOufZ.JPG

pwSCAB.JPG

yDd5L8.JPG

JCInMz.JPG

2p7J8Q.JPG

7ab1Z9.JPG

h5NwOO.JPG

yuOufZ.JPG

pwSCAB.JPG

yDd5L8.JPG

JCInMz.JPG

2p7J8Q.JPG

gFWIWn.JPG

hV5SK6.JPG

dT5uWz.JPG

wqkJ11.JPG

UGjDhP.JPG

YO9ODl.JPG

A6FRUO.JPG

Ile99m.JPG

amyRR1.JPG

DZEAak.JPG

jf1tKA.JPG

GtH59t.JPG

OTQI3M.JPG

WojuU5.JPG

VYESbF.JPG

vQygGP.JPG

hazuGh.JPG

HUuCit.JPG

zKW1Bk.JPG

TwHGar.JPG

X7GmXA.JPG

sbmVKs.JPG

8UuoFR.JPG

xNSgBj.JPG

eqMEFi.JPG

qghTdo.jpg

v8wo6y.JPG

wHxG3V.JPG

fRwIIB.JPG

B7K1LQ.JPG

kb3aWx.JPG

whFHov.JPG

MjiTFx.JPG

Bij daglicht wordt duidelijk hoe groot de schade aan het blok is.

wElPiT.JPG

NJ9Ckp.JPG

Ga2lHy.JPG

mu8U0j.JPG

dZAZgl.JPG

o2e2de.JPG

uZtCJa.JPG

CSmxvI.jpg

w9L5O9.jpg

TqyE77.jpg

8oXl9U.jpg

Oc7QRn.jpg

1DdFTH.jpg

sUV4TW.jpg

MMOfZC.jpg

OY2Ba1.jpg

pYAvv1.jpg

dLmRuh.jpg

yKcrde.JPG

X2mMhZ.JPG

a4ctRz.JPG

pSeOOP.JPG

Organisaties in de Schilderswijk slaan de handen ineen om in te zamelen voor de slachtoffers van de brand.

6ZyHs7.jpg