'Zeer grote brand' in de Kettingstraat | Regio15.nl

'Zeer grote brand' in de Kettingstraat

Den Haag - Vanavond is brand uitgebroken in een pand aan de Kettingstraat. De brandweer heeft opgeschaald naar 'zeer grote brand'


Vanavond zijn rond half tien de tankautospuit en hoogwerker van kazerne Den Haag Centrum uitgerukt voor een melding 'mogelijk brand' bij een pizzeria in de Kettingstraat. 

Toen de brandweer ter plaatse was bleek een tweede tankautospuit noodzakelijk, waarop de brandweer kwart voor tien opschaalde naar 'middelbrand'. Hierop kwam de tankautospuit van kazerne Archipel ter plaatse.

Om vijf voor tien schaalde de brandweer verder op naar 'grote brand' en rond vijf over tien naar 'zeer grote brand'. De opschaling zegt niet direct wat over de omvang van de eigenlijke brand, maar geeft aan dat er meer mensen en materieel nodig zijn.

Volgens de brandweer is er opgeschaald omdat het een complex pand, midden in de stad is en de brandhaard nog niet gevonden kan worden. De Kettingstraat is een historisch stuk Den Haag, wat betekent dat de brandveiligheid vaak niet op het hoogste niveau is, en de panden dicht op elkaar gebouwd zijn.

De hoogwerker is opgesteld en de brandweer gaat op het dak op zoek naar de brandhaard. Er is (nog) geen rook en/of vlammen te zien.

Behalve brandweereenheden uit Den Haag zijn ook eenheden van kazernes in Honselersdijk, Rijswijk, Wassenaar en Wateringen gealarmeerd.

Omwonenden die behoefte hebben aan warmte worden intussen opgevangen in een tram van de HTM. Een koffiebar om de hoek voorziet ze ook nog eens van warme koffie en thee.

Burgemeester Jan van Zanen is ter plaatse geweest om zich door de brandweer op de hoogte te laten stellen van de brand.

Eerder vandaag brak er ook al brand uit bij een andere pizzeria in de Weimarstraat.

Update 22:45 uur: De brandweer heeft de brandhaard gevonden. De brand lijkt te woeden in de afvoerpijp van de oven in de pizzeria. De burgemeester is inmiddels ook ter plaatse, en laat zich informeren over de situatie aldaar. Hij spreekt ook met de geëvacueerde bewoners.

Update 23:00 uur: De brand lijkt onder controle. De brandweer is bezig met het opruimen van slangen. Er worden wel nog metingen gedaan om te kijken of het vuur niet alsnog oplaait. Het sein 'brand meester' is daarom nog niet gegeven.

Video: Herman van der Woude

Foto's: Herman van der Woude, Sam Treewood, Karel de Groot en Rene Hendriks

ozLnh1.jpg

BfILq4.JPG

u3rxMH.JPG

A7jbBZ.JPG

qyWM2r.JPG

wckEGf.JPG

97vlNM.jpg

jBCE2K.jpg

Ffv3Ir.JPG

hVstLm.JPG

tHNKVU.jpg

yy0nAx.JPG

M40DV6.jpg

YdB6Yp.jpg

XG5YaH.JPG

qY33Hg.JPG

jkW3Hr.JPG

1YTzYk.JPG

OAO34z.JPG

jpp8la.JPG

CJQG90.jpg

JVGmEk.jpg