Zeer grote brand bij groothandel Forepark | Regio15.nl

Zeer grote brand bij groothandel Forepark

Den Haag - Aan het begin van de middag is er een zeer grote brand uitgebroken bij een groothandel aan de Rhone.


De brand brak rond twaalf uur uit. Mensen die in omliggende bedrijfspanden aan het werk waren, roken een brandlucht. Toen zij op onderzoek uitgingen, zagen ze wat rook. Al snel werd dat een dikke zwarte rookkolom en werd de brand uitslaand.

Brandweereenheden van kazernes Laak, Rijswijk en Scheveningen werden met spoed opgeroepen. De kazernes die dichterbij waren (Leidschendam-Voorburg en Leidschenveen) waren op dat moment namelijk al ingezet bij het gaslek in de Van Heutszstraat.

Direct na de eerste melding van de brand werd duidelijk dat er meer materieel nodig was, dus werd er gelijk opgeschaald naar 'zeer grote brand'.

Extra materieel van kazernes Wassenaar, Archipel, Loosduinen, Delft, Zoetermeer, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Maasdijk en Honselersdijk werd opgeroepen. Dat is inclusief een extra brandweerpeloton met vier tankautospuiten. Vanuit Leiden (Hollands-Midden) is een redvoertuig ter ondersteuning gestuurd.

Omwille van de onderlinge communicatie tussen de hulpdiensten is ook GRIP 1 afgekondigd.

De rook was tot in de verre omgeving te zien. De brand heeft meerdere bedrijven getroffen, zoals Megagadgets. De brandweer adviseert omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden en de mechanische ventilatie uit te zetten. Daarvoor is ook een NL alert verzonden. Dat 'alert' is pas verzonden toen de rook lager kwam te hangen en de bebouwing van Leidschendam in de rook kwam te liggen (in de beginfase van de brand was de hitte van de brand groter en ging de rook daardoor meer omhoog, en over Leidschendam heen).

De brandweer bekeek de brand van boven met behulp van een drone. Bij het blussen werd de blusrobot ingezet. Ook werd er van boven geblust door meerdere hoogwerkers. De brandwerende scheidingen tussen de panden leken het te houden. Voor de zekerheid is de blusrobot naar binnen gereden bij de naastgelegen vloeren- en parkethandel, om eventuele doorslag van binnenuit te kunnen bestrijden.

Rond tien over drie kon het sein 'brand meester' worden gegeven. Dat betekent dat de brand zich niet meer kan uitbreiden; maar zeker nog niet dat deze helemaal geblust is. De rookoverlast zal de komende uren nog aanhouden. Dat geeft ook overlast voor het verkeer op de A4: de afrit Leidschendam/Forepark is afgesloten en op de hoofdrijbaan is een snelheidsbeperking ingesteld.

Het pand waar de brand is begonnen, is uitgebrand. Met een grijper zal het gesloopt worden, om op die manier de laatste brandhaarden af te kunnen blussen. De naastgelegen bedrijven zullen forse schade hebben opgelopen door rook, roet en bluswater.

Het is mogelijk dat er as- en roetdeeltjes in de tuin en op straat gevonden worden. Deze zijn niet gevaarlijk en kunnen gewoon opgeruimd worden.

E3Pqdo.jpg

Video: Aloys Harmsen

Video: Rene Hendriks en Sebastiaan Barel

Video drone: Gabi Gonzalez

Foto's: Aloys Harmsen, Saskia Visser, Onno Boensma, Dhr. R van der Linden, Rene Hendriks en Sebastiaan Barel

VcEnuP.jpg

i9OE78.jpg

snJOW4.jpg

TUB39h.jpg

K9fj9n.jpg

ydbJGP.jpg

aTbcYF.JPG

ngd0ue.jpg

8pPKqd.jpg

RPI8eO.jpg

0qq1PY.JPG

qZmkF3.JPG

M4p6az.JPG

bjNpdM.JPG

b74IxV.JPG

dJahzR.JPG

lZdmeW.jpg

yh6Dcq.jpg

GmMDIs.JPG

P4vlXv.JPG

WnzrsO.JPG

0H6Ocq.JPG

tVtIlJ.JPG

t2jrhz.JPG

DC4yCH.JPG

lhzVYb.JPG

9Ql6Ta.JPG

SyCMgq.JPG

k5KhvJ.JPG

GElukc.JPG

v5JDHe.JPG

47vbDc.JPG

zGm3iM.JPG

FfKva7.JPG

t7D2IR.JPG

7QgEp1.JPG

X34eMV.JPG

uUnjGt.JPG

Yf3niN.JPG

cqeOJJ.JPG

1q428S.JPG

AfXSqo.JPG

ZmuytY.JPG

qTB5nK.JPG

umQFh0.JPG

0Artdq.JPG

tkSz8p.JPG

6WKoyC.JPG