Uitslaande brand in oude Nutriciahoeve | Regio15.nl

Uitslaande brand in oude Nutriciahoeve

Zoetermeer - Rond kwart voor één vannacht kwam bij de hulpdiensten een melding van een brand aan de Rokkeveenseweg, die zich in korte tijd ontwikkelde tot een zeer grote brand.


Snel na aankomst van de tankautospuit van kazerne Zoetermeer-Stadshart was duidelijk dat dit een flinke brand werd. De brandweer schaalde op naar 'Grote brand' en niet veel later naar 'Zeer grote brand'.

Het concrete gevolg van de opschaling was de alarmering van brandweerlieden en -wagens uit Benthuizen, maar gezien de brand in de rieten kap werden ook direct de specialisten voor dit type brand gealarmeerd uit Wassenaar en Maasland.

Enkele personen zijn uit het pand gehaald. In het pand bevinden zich woonruimtes en werklocaties. Het pand zou gebouwd zijn in 1850; in de tijd dat Zoetermeer nog een slaperig boerendorpje was. Later is de boerderij omsloten door bebouwing.

Een brand in een 'ouderwetse' rieten kap is moeilijk te blussen. Water wat erop gespoten wordt loopt er gelijk weer af (want dat is nu juist de functie van een rieten dak). Daarom worden dergelijke branden vaak bestreden door het maken van openingen in het riet of het verwijderen van riet, om op die manier een 'stoplijn' te creëren. Ook wordt er met naalden water diep in de rietlaag gespoten.

Het drone-team van Brandweer Haaglanden is ook op locatie. Met de warmtebeeldcamera kunnen zij de operationeel leidinggevende (de Officier(en) van Dienst en de bevelvoerders) een beter beeld geven van waar er een (verstopte) brand woedt door hitte-spots door te geven, welke met het blote oog niet te (goed) zien zijn.

Met twee hoogwerkers probeert de brandweer het vuur vanaf boven te bestrijden. Om hittestuwing voor de brandweerlieden in de korf tegen te gaan zijn deze voorzien van een vernevelingsinstallatie.

In verband met deze brand zijn brandweereenheden gealarmeerd uit onder andere Zoetermeer, De Lier, Wassenaar, Wateringen, Honselersdijk, Rijswijk, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Benthuizen, Boskoop en Maasland.

Rond kwart over drie in de nacht liet de brandweer weten de brand grotendeels onder controle te hebben. Met behulp van een sloopkraan zullen de resten van de boerderij uit elkaar getrokken worden om de laatste brandhaarden te kunnen blussen.

Beelden: Daan van den Ende

fyC3kF.JPG

lRc3oK.JPG

nzFq4q.JPG

tfSYPM.JPG

oNF7Bh.JPG

4tuacM.JPG

RKPvCf.JPG

s6dM9L.JPG

0SI2V6.JPG

I9vSTG.JPG

YsrGDD.JPG

qkQddu.JPG

gJFW5J.JPG

NiahA4.JPG

jc9b3m.JPG

1fjhzg.JPG

no1z4G.JPG

d13zBw.JPG