Zeer grote brand bij bedrijf aan de Jupiter; GRIP 2 en Politie zet ME in | Regio15.nl

Zeer grote brand bij bedrijf aan de Jupiter; GRIP 2 en Politie zet ME in

Poeldijk - Bij een bedrijf aan de Jupiter is vanavond brand uitgebroken; er is opgeschaald naar 'zeer grote brand'. Daarnaast heeft de politie de ME moeten inzetten.


De brand bij het bedrijf 'Bola Maritiem', waar onder andere boten worden verkocht, onderhouden en gestald  werd om even voor negen uur gemeld. Hierop zijn brandweervoertuigen uitgerukt van kazernes Monster, Honselersdijk en Loosduinen.

Om even na negen uur bleek dat beide tankautospuiten ingezet zouden worden en werd opgeschaald naar 'middelbrand. Enkele minuten later bleek echter dat er veel meer personeel en materieel nodig waren en werd opgeschaald naar 'zeer grote brand'. Er werden aanvullende voertuigen uit onder andere Naaldwijk en Rijswijk opgeroepen.

De brand ontwikkelde zich dusdanig snel dat na weer een paar minuten een tweede brandweerpeloton werd gealarmeerd. Dat betekende dat nog eens vier tankautospuiten richting brand zijn gedirigeerd. Deze waren afkomstig van kazernes Laak, De Lier, 's-Gravenzande en Wateringen. Ook van kazerne Maasdijk werd een tankautospuit gealarmeerd.

Totaal zijn er maar liefst vijf hoogwerkers gealarmeerd. Of die ook allen zijn ingezet is niet bekend.

Het pand stond volledig in brand. De vlammen en rook waren tot in de verre omtrek te zien; de stank was tot in Den Haag en Leidschendam te ruiken. Met grote pompen werd extra bluswater uit het water van 'de grote gantel' gehaald.

Door de harde wind werden brandende delen en vonken verspreid. Men was beducht voor uitbreiding naar naastgelegen percelen. Brandweerlieden waren druk bezig met het verwijderen van gasflessen uit naastgelegen panden. 

Bij de bluswerkzaamheden is onder andere de blusrobot van kazerne Rijswijk ingezet.

De hulpdiensten hebben voor de onderlinge coördinatie GRIP 2 afgekondigd.

Update 21:45

De brand is hevig. Het pand van 'Bola Maritiem' wordt omringd door andere bedrijven. De brandweer zet zich vooral in om overslag te voorkomen naar naastgelegen panden. 

Een van de panden die direct achter 'Bola Maritiem' ligt is een groothandel in bouwmaterialen. Dit heeft op dit moment de hoogste prioriteit voor de brandweer.

Update 22:00

Agenten van de parate eenheid zijn bezig met het wegsturen van publiek. Dat gebeurt onder andere met inzet van politiehonden en de lange lat in de hand. In Hollands Midden is een derde brandweerpeloton geformeerd voor bijstand in verband met deze brand. Het gaat om voertuigen van kazernes in Gouda, Aarlanderveen, Leiden en Hazerswoude.

Update 22:03

Vlak na het uitbreken van de brand hebben de hulpdiensten voor onderlinge coördinatie GRIP 1 afgekondigd. Zojuist is dit opgeschaald naar GRIP 2. De brandweer geeft zojuist het dringende advies om ramen en deuren gesloten te houden en mechanische ventilatie uit te schakelen als u last heeft van de rook.

Update 22:12

Een grote groep ME, uitgerust met schilden en lange latten, is zojuist ter plaatse gekomen en ingezet om het publiek op afstand te houden.

Update 22:15

De brand is overgeslagen naar een ander bedrijfspand aan de Jupiter

Update 22.32

Er is zojuist een NL-Alert afgegeven in verband met de vele rook. 

Update 22:40

De brandweer heeft veel middelen ingezet om overslag te voorkomen naar naastgelegen panden. De hoogte prioriteit was de groothandel in bouwmaterialen. Tot op heden lijkt de brand daar nog niet naar toe te zijn overgeslagen. Wel enkele bedrijfspanden aan de Jupiter.

Update 23:15

Brandweer is begonnen met de sloop van aangrenzende panden op onder andere nummer Jupiter 59, om de brand beter te kunnen blussen. Dit zal worden overgenomen door firma Knijnenburg.

Het grote pand van de bouwhandel heeft gebrand, maar alleen op het dak. Er zal binnen best schade door rook en hitte zijn, maar het pand zelf is gered.

(Onder de foto's van de brand zijn foto's toegevoegd van 'the day after')

Beeld: Daan van den Ende, Rene Hendriks, Dejan Jeremic en Piet de Ruyter

GhYT9k.JPG

cllTJH.JPG

aupaeU.JPG

7Esz81.JPG

9iZ91W.JPG

7Esz81.JPG

8EXrRQ.JPG

iQ7hE1.JPG

wMNkG4.JPG

7dLQCS.JPG

mZVAiv.JPG

wOuqjm.JPG

HXtnZy.JPG

BdVzgH.JPG

KhcOeG.JPG

Yi3uek.JPG

mgr8S7.JPG

9igwHV.JPG

gBxM5H.JPG

TRILl2.JPG

cwRJA1.JPG

WOrjoT.JPG

1c54NL.JPG

gdC4TN.JPG

rJ5KZT.JPG

ELi2T7.JPG

F0Syf5.JPG

TiccLg.JPG

iTChHz.JPG

Diverse ondernemers proberen nog snel allerlei waardevolle spullen ter redden uit omliggende bedrijfspanden. Door de brandweer worden ook gasflessen veiliggesteld. 

Q4BpSn.JPG

8aWHkQ.JPG

lHMmIL.JPG

rPtNth.jpg

Agenten van de parate eenheid zijn bezig met het wegsturen van publiek. Dat gebeurt onder andere met inzet van politiehonden en de lange lat in de hand. Niet veel later is een grote groep ME, uitgerust met schilden en lange latten, is ter plaatse gekomen en ingezet om het publiek op afstand te houden.

NPEoLK.JPG

v8ZiPw.JPG

mqvBXz.JPG

kxwyZK.JPG

LQEcXf.JPG

WuG2R2.JPG

3P3Lg2.JPG

IJ95Q8.JPG

GNAlMo.JPG

bsfjBQ.JPG

3nyBAU.JPG

5K4x2E.JPG

7Oux04.JPG

ZM6Fwc.JPG

DVev0W.JPG

YhOGV8.JPG

qRG5Zd.JPG

Kti53v.JPG

5h1ac9.JPG

FAB0WN.jpg

u75xQt.jpg

tOrbRM.JPG

IQVCSg.JPG

HGcuS8.JPG

REZ1uc.JPG

vUv49e.jpg

zvXy2o.JPG

GhYT9k.JPG

v3ZG7O.jpg

QoOsOf.jpg

rTVl2U.jpg

zn82tt.jpg

LtUA0a.jpg

XoYYpQ.jpg

xEdnon.jpg

GauBBB.jpg

iQJ6BN.jpg

BN1GWn.jpg

Later op de dag, als de rook grotendeels weg is, is de schade nog beter te zien.

LAcxfX.jpg

38qyyW.jpg